Kolon (kalın barsak) duvarından dışa doğru olan cepleşmelere divertikul denilir. Bunların cok sayıda olması da diverikulozis olarak adlandırılmaktadır. Tarafımızdan yapılmış bir calışmada kolonoskopi yapılan kişilerin %15’inde bu durum tespit edilmiş ve divertikulozisin yaşla arttığı ve erkeklerde daha sık olduğu gorulmuştur. Yetmiş yaş uzerindeki kişilerdrn %40’ında divetikulozis saptanmıştır.


Divertikullerin kolon icindeki basıncın artışına bağlı olarak zayıf noktalardan oluştuğu kabul edilir. Yaşın ilerlemesi kolon duvarını zayıflattığından ileri yaşta daha sıklıkla gorulmektedir. Sık olmalarına rağmen coğu hastada bir şikayete neden olmaz. Başlıca iki rahatsızlığa neden olur birincisi kanama diğeri ise divertikullerin iltihaplanması yani divertikulit gelişimidir.












Kolaylaştırıcı faktorler nelerdir, engellenebilir mi ?
Divertikullerin kolon icinde basıncın artışı sonucu zayıf noktalardan dışa doğru balonlaşma şeklinde geliştiğine inanılır. Kolondaki basınc artışına neden olan en onemli faktorun ise kabızlık olduğu duşunulur. Kabızlık nedeniyle tuvalette fazla ıkınmak barsak ici basıncın artışını kolaylaştırır. Bu nedenle divertikulozis tanısı konulan kişide onerilecek ilk şey kabızlığın giderilmesidir.




Şikayetler nelerdir, hangi sıklıkta olur ?
Divertikulozisi olan hastaların coğunda şikayet yoktur. Bazı hastalarda kabızlık, karın ağrısı, kramp, ishal ve şişkinlik gorulebilir. Ancak sıklıkla bu şikayetler divertikullerden cok bu hastalarda gorulen irritabl barsak sendromu ile ilişkilidir. Divertikulozise ozgun gorulebilen başlıca şikayetler ise kanama ve divertikulittir.



Kanama seyrek gorulen bir durumdur. Divertikulozisi olan hastaların %5’inden azında gorulur. Tanının doğrulanması ve başka kanama nedenlerinin dışlanması icin mutlaka kolonoskopik tetkik yapılmalıdır. Kanama sıklıkla kendiliğinden durur seyrek olarak hastaya kan verilmesi gerekir. Kanama kendiliğinden durmaz ya da endoskopik olarak durdurulamaz ise cerrahi mudahale gerekebilir.


Divertikulit, yani divertikullerin iltihaplanması, divertikulozisi olan hastaların %10-20’sinde gorulebilir. Kendini karın ağrısı ve ateş ile gosterir. Genellikle antibiyotik ile kolay tedavi edilir. Seyrek olarak hastalık ağır seyredebilir, apse gelişebilir, bazı vakalarda cerrahi girişim zorunlu olabilir. Ancak bu durum cok seyrektir.