BENLERDEKİ DEĞİŞİKLİK YA DA SAYILARINDAKİ ARTIŞ
Doğumla birlikte ya da doğumdan sonra renkli leke ve kabarık cıkıntılar şeklinde gelişen ''ben''lerin sayısının artması, renginde ve boyutunda değişiklik meydana gelmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiği bildirildi. Bursa'da gorev yapan Doc. Dr. Ersoy Hazneci, AA muhabirine yaptığı acıklamada, vucut rengini veren maddeyi (melanin) sentezleyen hucrelerin (melanositler) oluşturdukları iyi huylu deri oluşumlarına ''ben'' denildiğini soyledi. Hazneci, ''ben''lerin ilk 30 yılda cıkış sıklığının artarak devam ettiğini, 40'lı yaşlarda
ise en ust duzeye ulaştığını dile getirerek, bu yaştan sonra ''ben'' oluşumunun yavaşladığını vurguladı. Bir insanın onlarca ''ben''inin olabileceğini ifade eden Hazneci şoyle konuştu:
''Gozlemler, ben sayısının 100'un uzerinde olanlarda ben kanseri riskinin arttığını gostermektedir. Guneş ise benlerin oluşumunda ve mevcut benlerin kansere donuşumunde en onemli faktordur. Benlerimizi takip ederek, kanser riskinin artıp artmadığını az da olsa anlayabiliriz. Benimizin renginde, boyutunda, normal deri ile birleştiği sınır cizgilerinde oluşan değişiklikler dikkatlice incelenmelidir. Ben uzerinde kaşıntı, ağrı, kanama, yara acılması, boyutlarında ve goruntusunde hızlı değişiklikler de kanser şuphesi uyandırmalıdır. Değişiklik saptadığımızda mutlaka cilt hastalıkları uzmanlarına başvurmak gereklidir. Doktorunuz benlerinizi inceleyerek, gerekli gorurse biyopsi alarak kanser varlığı konusundaki şupheleri kesin sonuca ulaştıracaktır.''
Doc. Dr. Ersoy Hazneci, yetişkinlerdeki yeni benlerin dermatologlarca değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını belirterek, ''Yeni cıkan benlerin şekil, boyut ve renkleri diğer benlerinizden farklıysa ya da ben sayısında hızlı (aylar icinde onlarca ben) artış olması halinde mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır'' dedi.
Duzenli olarak tum vucut benlerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkati ceken kaydeden Hazneci, şoyle devam etti:
''Sistemli bir şekilde yukarıdan aşağıya tum deri bolgeleri her ay kontrol edilmeli ve değişikliklerin (renk, cap, asimetri, yara) olup olmadığına bakılmalıdır. Varsa dermatoloğa başvurulmalıdır. Yılda bir kez benlerimizin dermatologlarca kontrol edilmesi uygun olacaktır. Artmış riske sahip kişilerin 6 ayda bir dermatologlarca kontrolu uygundur. Bir bende kanser riski varsa dermatologlar tercihen tumunu veya bir kısmını basit bir girişim ile alarak incelenmek uzere patologlara gonderecektir. Sonuc olumlu gelirse tekrar bir operasyon gerekmeyecek, benleriniz takip edilmeye devam edilecektir.''
Benleriniz coğalırsa,
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Benleriniz coğalırsa,