

Bu hileyle et daha ağır oluyor ve canlı gorunuyor. Bu hileyi nasıl anlarız?
Islatılan ete enjekte edilen Bradmix adlı kimyasal ile tuketiciler hem aldatılıyor hem de sağlık acısından buyuk tehdit ile karşı karşıya kalıyor.
ETİN AĞIRLIĞI YUZDE 35 ARTIYOR
Sektor temsilcileri, yıllık tuketimin 750 bin tona ulaştığı Turkiye’de kırmızı ete kanserojen madde katıldığını iddia ediyor. Gıda urunlerinin imalatı sırasında kárı artırmak icin yapılan hilelere kırmızı et de eklendi. Kırmızı et terbiye edilirken su ile birlikte enjekte edilen "Bradmix" adlı kimyasal etin ağırlığını artırıp parlak bir goruntu veriyor. Islatılan ete enjekte edilen bu kimyasal madde etin ağırlığını yuzde 35 oranında artırıyor.
Bu kimyasalın son uc yıldır Turkiye’de bazı et ureticileri tarafından kullanıldığını soyleyen uzmanlar Bradmix’in kanserojen olduğunu da iddia ediyor.
Turkiye, Sut, Et, Gıda Sanayicileri ve Ureticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahcıvan ise bazı ureticilerin teknolojiyi insan sağlığını tehdit edecek şekilde kullandığını belirterek "Yapılan hileleri artık hayal bile edemiyoruz. Maalesef kırmızı ete yonelik yapılan bu haksızlığı son zamanlarda bizde duymaktayız" dedi.
DAHA CANLI GORUNUYOR
Bradmix kimyasalının yurtdışından yasal olmayan yollarla Turkiye’ye getirildiğini soyleyen Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği (VGHD) Başkanı Can Demir, kırmızı ette yapılan hileleri ise şoyle anlattı: "Once eti iyice ıslatıyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasalı enjekte ediliyor. Su gozle gorulmeyecek şekilde etin uzerinde fiziksel değişeme uğruyor ve etin ağırlığı artıyor. 10 kilogram diye alınan bir et aslında 7 kilogram civarında. Bunun yanında kimyasal madde etin rengini de değiştiriyor. Daha canlı kırmızı bir renk gorunumune kavuşuyor. Bradmix tum kimyasal maddeler gibi insan sağlığını da tehdit ediyor."
ET PİŞİNCE AYNI KALIYOR
İstanbul Ticaret Odası Gıda Komitesi Uyesi ve Keyveni Yemek Yonetim Kurulu Başkanı Sadık Celik’te son yıllarda kırmızı ete yapılan hilelerin tuketici sağlığını onemli olcude etkilediğine dikkat cekerek, "Et piştiği zaman ceker ve hacmi kuculur. Ancak bu kimyasal nasıl bir etki yapıyorsa et piştikten sonra da aynı boyutta kalıyor" dedi. "Eti kimyasal maddelerle şişiriyorlar" diyen Celik şoyle devam etti: "Biz yıllardır bu işin icindeyiz. Ancak son donemlerde sektor calışanlarından aldığımız bilgiler kırmızı etin kalitesinin duşuk olduğunu gosteriyor. Bazı araştırmalar sonucunda ette yapılan hilelere ulaşıldı. Haksız kazanc peşindeki firmalar etin ağırlığını artırıyor. Bunu tuketicilerin fark etmesi ise mumkun değil."
Bradmix adlı kimyasal maddeyi Turkiye’nin bircok bolgesindeki et ureticisinin kullandığını iddia eden Şalvarlı Et’in sahibi Abuzer Goktaş, ise bu etlerin daha cok turistik bolgelerde kullanıldığına dikkat cekti.
DUŞUK FİYATLI ET ALMAYIN
Tuketicilerin Bradix maddeli urunleri ayırabilmesi icin fiyatı goz onunde bulundurmaları gerektiğini belirten Erdal Bahcıvan, "Eğer etin fiyatı piyasadan ucuz ise tuketici bu ete ilgi gostermesin" dedi. Kırmızı etin Tarım İl Mudurluğu yetkilileri tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini savunan Bahcıvan, "Denetim calışmaları artırılmalı ve laboratuarlarda test edilmeli" dedi.