Yaz aylarında guneş, deniz suyu, sıcak ve nemli hava saclarımızın kurumasına sebep oluyor. Ozellikle sacı uzun olanlar bu konuda daha fazla sorun yaşayabiliyor. Kozmetikciler doğru urun kullanımını vurguluyor; yağlı sacla kuru ve boyalı sac icin secilecek urunun aynı olmaması gerektiğine işaret ediyorlar. Bense besin yonunden oneriler vereceğim; hem de tum sac turleri icin.
Yumurta
Sacla ilgili okuduğunuz bircok yazıda biotine rastlamanız mumkun cunku yumurtada da zengin olarak bulunan ve B grubu vitaminlerinden olan biotin, sacların sağlıklı uzaması ve sac derisi sağlığı icin cok onemli. Vucudumuzda biotin, bağırsaklarımızda bakteriler tarafından uretilir ve bağırsak florasında olumsuz bir değişme olmadığı surece, duşuk kaliteli diyetlerle bile gunluk gereksinim karşılanabilmektedir. Eksikliğine ender olarak rastlanır ancak bağırsaklarda sorun soz konusuysa biotin eksikliği, sac dokulmesine neden olabilir. Biotin iceriği yuksek olan besinler; yumurta, yerfıstığı, badem, somon, avokado ve peynir.
Ispanak
İceriğinde folat ve demir gibi onemli oyuncular bulunan ıspanak, saclarımız dahil olmak uzere vucudumuz icin oldukca faydalı. B grubu vitaminlerinden folat, kırmızı kan hucrelerinin yapımında ve hucre coğalmasında, demirse kırmızı kan hucrelerinin oksijen taşımasında gerekli. Demir eksikliğinde gorulen anemide, hucreler yeterli oksijen alamadığı icin gorevini yapamaz. Bu durumda yorgunluk, gucsuzluk ve sac dokulmesi yaşanabilir. Premenapozlu kadınlar uzerine yapılmış olan geniş caplı bir araştırmada, sacları daha sık dokulen kadınların daha duşuk demir seviyelerine (ferritin duzeylerine bakılmış) sahip olduğu gorulmuştur. Aynı zamanda kadınlarda regl gormeye başlandığı zamandan itibaren demir eksikliği yaşanması mumkundur. Gerekirse bunun icin demir iceren multivitamin takviyesi alınabilir.
Baklagiller
Soya fasulyesi, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiller, demir iceriği yuksek olan bitkisel proteinler. Proteinler, sac hucrelerininde dahil olduğu vucudumuzdaki tum hucrelerin buyumesi icin gerekli. Sacımız keratin proteininden oluşmuştur. Yetersizliğinde saclarımız daha yavaş uzar ve sac tellerimiz gucsuzleşir. Et, tavuk, balık gibi hayvansal proteinlerde bulunan hem-demir vucudunuz tarafından daha kolay emilir. Bu nedenle eğer vejetaryenseniz mutlaka bitkisel proteinlerden yararlanmanız ve bunları, daha iyi emilim sağlamak icin C vitamini kaynaklarıyla beraber tuketmeniz gerekir.
Dolmalık biber
C vitamini acısından iyi kaynak olan kırmızı, sarı ve yeşil dolmalık biberler, saclarımız icinde faydalı.
C vitamini, non-hem demirin (baklagillerde bulunan) emilimini artırarak sac kılı keselerine bol oksijen taşır. Aynı zamanda C vitamini kolajen olarak da kullanılır. Sacların sağlıklı uzaması icin sac kılı keseleri, kan damarları ve derimiz kolajene ihtiyac duyar. C vitamini eksikliğinde kuru ve cabuk kırılan saclar ortaya cıkar.
Deniz urunleri
Deniz urunlerinin iceriğinde bulunan cinko buyume ve onarımda rol alarak sacların uzamasına yardımcıdır. Aynı zamanda yağ bezlerinin, sac kılı keselerin etrafında duzenli calışmasına yardım eder. Cinko eksikliğinde sac dokulmesi, yavaş uzama ve kepeklenme gorulebilir. İstiridye, yengec, deniz tarağı, yağsız et, mantar, bazı yağlı tohumlar, fıstık ezmesi, yoğurt ve peynir, kaynakları arasındadır.
Bu urunleri cok tukerim saclarım hem hızlı uzuyo hemde cok parlak dikkatinize
