Coğu ev hanımı yufkanın nasıl acılacağını bilir...Ama ben bilmeyenler icin paylaşmak istiyorum...
Yufka nasıl acılır...


Bir bucuk kilo halis un alıp ince elekte eleyiniz, hamur tahtasına dokerek ortasını acınız. 160 gram un icin 1 yumurta hesabıyla 8-9 yumurta kırıp; biraz tuz, bir miktar durgun kullu su koyup karıştırdıktan sonra parmak uclarıyla unun etrafından azar azar cekerek yediriniz.
Ve elle eze eze yoğurup hamur yapınız. Pek katı olursa gereği kadar adi su koyarak bir tarafından tutup cekildiği zaman sakız gibi uzayıncaya kadar yoğurunuz, sonra elinizle 4 tarafından cevirerek ve basarak hamura yuvarlak bir şekil veriniz.
Tahtanın kalınlığında bir yuvarlak şekil verip 4 parmak boyda parcalar kesip, parcaların kesilen tarafları alta ve uste gelmek uzere elle basınız. Ufak tabak gibi yuvarlak bir şekil vererek ustuste dizip hava temasını onlemek icin uzerine kalın nemlice bir bez ortunuz.
Hamur tahtasına biraz un serperek, yuvarlak hamurlardan birini koyup uzerine biraz un serperek oklavayı ustune yatırınız. İki tarafından basarak hamurun uzerine yuvarlayınız. Hamur incelir, genişler ve ileri doğru yuvarlak bir şekil alır, o zaman yufkayı kenarından tutup kaldırınız.
Tahtanın ustune uzunluğu sağdan sola gelmek uzere biraz un serpiniz. Uzerine de biraz un serpiştirip yine oklava ile bastırarak acınız. Bu işlemi, yufka istenen inceliği alıncaya dek tekrarlayınız. Oteki hamur parcalarını da boyle acınız