Her yıl iki milyondan fazla tedavi gerektiren yanık yaralanmaları olmaktadır. En azından yılda 6000 kişi yanık ile alakalı yaralanmalardan dolayı olmektedir.
Yanık sınıflandırmaları :
1.nci Derece/Sathi
Derinin ust katı yanmıştır. Deri kızarır ve kabarcıklar oluşur.
2.nci Derece/Kısmi
Derinin ust katları yanmıştır. Deri kızarır ve kabarcıklar oluşur. Genellikle bu yanık ağrılıdır.
3.ncu Derece/Tam
Alt tabakalarla (yağ,kas,kemik, ve sinirler) birlikte tum deri tabakası yanmıştır. Bu tur yanıklar oldukca ağrılı olabileceği gibi, sinirlerin olmesinden dolayı ağrısız da olabilir.
Elektrik Yanması
Elektrik yanması altta bulunan dokuları fena şekilde hasar verebilir. Elektrik yanıklarında hasta iki tane yara izine sahip olabilir (giriş ve cıkış) Elektrik yanığı olan hastanın yanına elektriğin kesilip emniyetli bir ortam olmadan asla gitmeyin.
Elektrik yanığı olan hastaya genel ilk yardım:
1. Elektriği kesin
2. Nefes almayı, dolaşımı kontrol edin, gerekli cardiac yardımını yapın (eğer gerekli ise)
3. Gerekmiyorsa hastayı kımıldatmayınız ( Elektrik yanmalarında omurilik yaralanması olabilir)
4. Yanığı kuru steril gazlı bez ile kapatın
5. Tıbbi yardım cağırın
Kimyasal Yanık
Deri ile teması halinde yanık yapacak pek cok kimyasal
madde vardır Kimyasal yanıklar acil yardım gerektirir!
Kimyasal madde yanığı olan hastaya genel ilk yardım:
Akan suyla kimyasal madde bulaşan yeri yıkayın. Hafifce akan bir su ile en az 20 dakika yıkayın. Sert basınclı akan sudan kacının. Yıkama sırasında kimyasal bulaşan elbiseyi ve takıları cıkarın.
ACİL AMBULANS SERVİSİ (112) ile ve/veya zehirlenme merkezi ile temas kurun
Gec reaksiyon durumu icin hastayı izleyin
Goze bulaşmışsa- gozu aşağı doğru yıkayın
Duman Yutulması
Duman nefes borusunu rahatsız edebilir veya zarar verebilir. Duman gozlere rahatsızlık verebilir. Yapılacak ilk oncelikli yardım:
1. Hastayı emniyetli bir alana goturun
2. Nefes almayı ve dolaşımı kontrol edin/gerekli yardımı yapın
3. Hastayı yarım oturtma veya dayandırma pozisyonuna getirin.
4. ACİL AMBULANS SERVİSİ (112)'yi arayın
Yanik Yardimi
Sağlık0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yanik Yardimi