Kalp ve kolestrol ile beslenme ilişkisi
Kalbin hoşuna gidecek yiyecekler ve 9 altın yaşam kuralları !!
Kanserden sonra en cok korkulan hastalıklardan biri de enfarktus. Her yıl binlerce insan enfarktus geciriyor ve yine binlerce insan bu sebepten oluyor. Ve bunların arasındaki uc kişiden biri kadın. Yani eskiden inanıldığı gibi sadece erkeklerde gorulmuyor. İnsanlar bu hastalığa kurban olmamak icin daha fazla hareket edebilir, sigarayı bırakabilir, strese girmekten kacınabilir, beslenmesine daha cok dikkat edebilir. Cunku; yuksek tansiyon ve yuksek kolesterol gibi hastalıklara bir turlu vazgecemediğimiz fazla yağlı, tatlı ve tuzlu yiyecekler neden oluyor. Sonucta yağ birikmesi kalp damarlarını daraltıyor ve bu da enfarktus demek oluyor.
Kalp rejimi diye bir şey yoktur, fakat yağlardan mumkun olduğu kadar uzaklaşıldığı takdirde sorun azalmış demektir. Kalorileri de hesaplamaya gerek kalmaz.
Ekmek: Beyaz undan yapılan ekmeğin tadı gerci cok guzeldir ama kepek, cavdar urunleri daha sağlıklıdır. Cunku bunlarda daha cok vitamin ve mineral vardır.
Cilek: Cileği krem şanti yerine yoğurtla birlikte yemeniz daha iyi olur. Taze meyveler bol vitamin ve lifli madde icerirler, bu nedenle her gun sofraya konulmalıdırlar.
Kızarmış tavuk: Derisi olmadan yenildiğinde kalp icin mukemmel bir besindir. Daha yağlı olan sucuk yerine ekmeğin ustune tavuğun goğsunden bir parca koyabilirsiniz.
Tatlılar ve cikolata: Cok yağlı ve cok tatlı şeyler. Bu nedenle bunlar sadece kalp icin değil, dişler ve formunuz icin de iyi değillerdir. Bu gibi şeylerin yerine oğun aralarında meyve ve orneğin havuc, salatalık yiyebilirsiniz.
Tereyağı ile yapılmış pasta ve kekler: Tam bir kalori bombasıdırlar ve vucuda yağ depolarlar. Kalbinizin hatırı icin bunları yemekten vazgecmelisiniz.
Ton balığı: Salatasını veya ekmek ustune koyup yerseniz, kalbinize iyilik etmiş olursunuz, cunku balığın yağı kalp icin cok faydalıdır. Ayrıca balıkta bol miktarda protein de vardır.
Sucuk salam vs: Bu gibi yiyeceklerde bulunan fazla miktardaki yağ gizli olduğundan insan coğu zaman fark etmez.
Cips: Televizyon seyrederken atıştırmak icin cok guzel bir yiyecektir. Fakat kalp icin cok yağlı ve cok tuzludur. Şu andan itibaren bunu yemek listenizden silmelisiniz.
Margarin: Bitkisel yağ icerdiği icin kolesterol tehlikesi yoktur ve daha cok doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur.
Peynir: Kemikler ve dişler icin cok onemli olan kalsiyum, peynirde bol miktarda vardır. Fakat bazıları cok yağlıdır. O yuzden az yağlı olanını tercih etmelisiniz.
Patates kızartması: Kalp icin sağlıksızdır. En iyisi dondurulmuş olanlardan alıp fırında pişirin.
Mısır gevreği (cornflakes): Şekersiz olarak ve yağsız sutle yendiğinde kalp icin sağlıklı bir kahvaltıdır. Cunku vitamin, mineral, demir ve lifli maddeler yonunden zengindir.
Yumurta: Kalbin duşmanı olarak bilinir. Ancak haftada yenen uc yumurta tehlikeli değildir.
Kofte: Yağsız etten yapılırsa kalp icin tehlikeli değildir.
Tereyağı: Hayvansal yağdan yapılır, doymamış yağ asitleri icerir. Kalp icin ne kadar az yenirse o kadar iyidir.
KALBİN HOŞUNA GİDEN YİYECEKLER
Bol lifli madde iceren yiyecekler yiyin. Kepek cavdar urunleri, taze meyve ve sebze, lifli maddeler icin en zengin kaynaklardır. Lifli besinler kolesterol ve yağ miktarını azaltır.
Sofranızda sık sık balık bulundurun. Balığın icerdiği daha cok doymamış asitler damarlarda yağ birikmesini onler.
Magnezyum kaynaklarını (orneğin fındık, fıstık, baklagiller gibi) yemeyi ihmal etmeyin. Magnezyum kalbin fonksiyonunu dengede tutar ve adalelere enerji sağlar.
Bol ıspanak yiyin. Bu yeşil sebzede bol miktarda folikasit veB6, B12 vitaminleri vardır.
9 ALTIN YAŞAM KURALI
1. Tansiyonunuza dikkat edin. Gostereceğiniz bu dikkat enfarktus tehlikesini yuzde 40-60 oranında azaltır.
2. Kolesterolunuze duzenli olarak baktırın. Bu da tehlikeyi yuzde 25 oranında azaltır.
3. Sigarayı bırakın.
4. Kan şekerini ciddiye alın. Şeker hastalarının yuzde 70'i kalp dolaşım hastalıklarından oluyor.
5. Kilonuza dikkat edin. İdeal kilo ile tehlike yuzde 50 oranında azalır.
6. Gunde iki bardak şarap icin. Bu da tehlikeyi yuzde 25-45 oranında azaltır.
7. Haftada iki kere 30 dakika sureyle yapacağınız spor, tehlikeyi yuzde 45 oranında azaltır.
8. Stresten kacının. Stres tansiyonu yukseltir ve bunun sonucu olarak enfarktus tehlikesi başgosterir.
9. Gunde alınan 100 mg Asetilsalisilasit tehlikeyi yuzde 30 oranında azaltır.
ENFARKTUSUN İLK İŞARETLERİ
Akut enfarktusun işaretleri şunlardır:
· Goğus kafesinde ve buradan iki kola birden, karına, kurek kemiklerinin arasına ve cenenin alt kısmına yayılan şiddetli, uzun sureli ağrılar.
· Coğu zaman goğus kafesinde yanma hissedilir, ağrılar boyuna ve karnın ust kısmına da girebilir.
· Goğus kafesinde sıkışıklık veya şiddetli ağrılar.
· Soluk bir yuz rengi, alında ve dudağın ust kısmında veya yuzun her tarafında soğuk ter.
· Oturmaya veya yatmaya zorlayan nefes alma zorluğu (sık sık derin olmayan nefes almalar).
· Aniden bilincsiz olarak yere yıkılma.
SON ARAŞTIRMALAR
Son yıllarda gerek kalp-damar, gerekse kanser hastalıklarının oluşmasında yağ soylu maddelerin onemli rolu olduğu goruşu, yağların sağlığımız icin zararlı olduğu izlenimini uyandırabilir. Ancak bu hatalı bir yargıdır. Yağların diyetten tamamen kaldırılması, aşırı ve dengesiz tuketimleri kadar zararlı olabilir. Yağların vucudumuzda bir cok onemli gorevleri olup, belli bir duzeyde alınmaları sağlığımız icin gereklidir. Hic yağ yemesek de vucudumuz yağ soylu maddelerin coğunu nişasta ve proteinli gıdalardan uretebilir, ancak vucutta yapılamayan ve dolayısıyla "elzem yağ asiti" olarak tanımlanan linoleik asitin, diyetle alınan coklu doymamış yağlarla az miktarda ama mutlaka alınması gerekir. Beslenme ve gıda uzmanı Doc. Dr. Huriye Wetherilt uyarısı şoyle: "Tabağımızdaki kolesterol kanımızdaki kolesterolu pek fazla etkilemez. Diyetten, kolesterol iceren gıdaların cıkarılması yanlıştır, cunku gereksiz yere besleyici gıdalardan uzak kalınmış olur."
Son 20 yılda yapılan araştırmalar bu sonucu cıkarıyor. Diyetle alınan kolesterol yani tabağımızdaki kolesterol kanımızdaki kolesterolu pek fazla etkilemiyor. Orneğin, yuksek kolesterol iceren bir gıda olan yumurtanın, kan kolesterolunu yukseltme potansiyeli duşuktur. Yoğurt, kolesterol iceren bir gıda olmasına karşın, kan kolesterolunu duşurmekte, LDL/HDL oranını olumlu yonde etkilemektedir. Aynı şekilde balık da kolesterolu yuksek bir gıdadır, ancak icerdiği omega 3 yağ asitlerinden dolayı LDL/HDL oranını duzeltmektedir. Buna karşın, cikolata ve hindistan cevizi yağlarında kolesterol olmadığı halde, bu yağları iceren gıdaların tuketimi kan kolesterolunu yukseltmektedir. Bu nedenlerle, kan kolesterol duzeyini duşurmek isteyen bir kişi, diyetinden kolesterol iceren gıdaları cıkartarak sorunu cozebileceğini duşunurse, yanlış olur ve gereksiz yere yoğurt, balık ve yumurta gibi besleyici gıdalardan yararlanamaz. Zaten yiyeceklerle alınmayan kolesterol acığı karaciğerde yapılan uretimle kapanacaktır. Ancak aşırı duzeylerde ve sakıncalı gıdalarla alınan kolesterolun damarlar uzerinde olumsuz etki yaptığı da bir gercektir.
Kalp ve kolestrol ile beslenme ilişkisi
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kalp ve kolestrol ile beslenme ilişkisi