kuru patlıcan kavurması patlıcan nasıl kurutulur kuru patlican kavurmasi biber kavurması kurutulmuş
Kurutulmuş Patlıcan ve İc Patlıcan Kavurması


Gecen yaz Osmancık'ta anneannemi patlıcan kuruturken resimlemiştim. Sofralarımızda beğenerek yediğimiz kuru patlıcan dolması'nın ana malzemesi... Oncelikle patlıcanların kurutulması icin en iyi zaman Temmuz - Ağustos ayları; ve en uygun mekan Osmancık gibi nemsiz - kavurucu bir sıcağı olan bir yer... İstanbul'da nem olduğu icin pek başarılı bir sonuc alınamayabilir. Patlıcanlar alacalı soyulur, boyutuna gore 2 veya 3 parcaya ayrılır ve icleri oyulur. Oyulan patlıcanlar cuvaldızla yorgan ipine dizilir, guneş goren bir yere asılır.
Oyle 1 - 2 kg patlıcanla olmaz... El değdi mi bir kere, 1 - 2 cuval halledilir. Onca patlıcanın icinden cıkanları değerlendirmeyi ihmal etmezler. Eğer denerseniz kurutacağınız patlıcanların icini, olmazsa dolma yapacağınız patlıcanların icini değerlendirebileceğiniz bir tarif:
İc Patlıcan Kavurması


Malzemeler
Patlıcan ici Kuru soğan Domates Sivri biber Sarımsak Tuz Yapılışı Oyduğunuz patlıcanların iclerini bir kaba alın.
Patlıcan iclerini uzunlamasına dilimleyin. Bol tuzla ovarak mumkun olduğunca cekirdeklerini ayırmaya calışın.
3 - 5 kere suyunu değiştirerek yıkayın. Boylece ovarken cıkardığınız cekirdekler temizlenir, koyu renk suyu akar ve acısı cıkar. Patlıcanları avucunuzla guzelce sıkın ve butun suyunu akıtın. Bu nokta cok onemli, ne kadar suyu akıtılmış ve kuru olursa o kadar iyi. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı kavurun. Soğanlar olunce doğranmış sivri biberleri ekleyin. Onlar da kavrulunca kup kup doğranmış domatesleri ekleyin. Harc guzelce kavrulduktan sonra ovulmuş, yıkanmış ve sıkılmış patlıcanları ekleyin. Kısık ateşte guzelce kavurun. Afiyet olsun...