Uzmanlar, 11 ayın sultanı ramazan ayında oruc tutan insanların iftarda ağır yemekler yemeyip bir kase corbayla orucunu acmasını tavsiye ediyor.




Uzmanlar, 11 ayın sultanı ramazan ayında oruc tutan insanların iftarda ağır yemekler yemeyip bir kase corbayla orucunu acmasını tavsiye ediyor. Ayrıca sahurda kızartmadan uzak durulup bol su icilmesinin insanı gun boyu zinde tutacağı ifade ediliyor.

Yeterli ve dengeli beslenmeye Ramazan ayında devam edilmesinin onemine dikkat ceken uzmanlar, fazla yemeğin tansiyon yukselmesine, kan şekeri dengesizliklerine, sindirim şikayetlerine sebep olabileceğini belirtiyor.

Medical Park Bursa Hastanesi Diyetisyen Nilgun İstek, bir kase corba ile oruc acılıp midenin dinlendirilmesi gerektiğini soyledi. Birden bire mideye fazla yuklenme olmaması gerektiğine dikkat ceken İstek, corbadan sonra mevsim sebzelerinden oluşan sebze yemeğinin yenmesini tavsiye etti. Yemek porsiyonlarının fazla olmaması gerektiğinin altını cizen İstek, "Sahur vaktinde normal kahvaltılıklar tercih edilebilir. Proteinli besinler olan peynir ve yumurtaya, ayrıca sebze, meyve, zeytin ve yeterli miktarda fındık, badem, ceviz gibi lifli besinlere de yer verilmelidir. Yemeklerdeki demirden yararlanabilmek icin yemekle birlikte cay, kahve ve asitli icecek tuketilmemelidir. İcilecekse dahi yemekten 45 dakika ya da 1 saat sonra icilmelidir" dedi.




"YİYECEKLERİ KIZARTMAYIN"

Yemeklerin pişirilme yonteminin onemli olduğunu kaydeden İstek, "Kızartma hem yiyeceğin enerji değerini artırarak kilo alınmasına hem de mide sıkıntılarına yol acabilmektedir. Haşlama, buharda pişirme, fırınlama tercih edilmeli. Oruc tutulduğu icin vucudumuzun ihtiyacı artmamaktadır. Gun boyu herhangi bir şey yenilmediği icin hareket azalarak metabolizmayı yavaşlatır. Bu sebeple besin ceşidi ve miktarı konusunda doğru tercihler yapılmalı. Hareketsiz kalmamaya ozen gosterilmelidir. Yatmadan hemen once

yemek yenilmemelidir. Bu durum, sindirim sistemi şikayetlerine yol acabilir" şeklinde konuştu.




"HASTALAR ORUC TUTMAK İCİN HEKİME BAŞVURMALI"

Hastalığı olanların oruc tutmadan once mutlaka hekime ve diyetisyene danışmaları gerektiğini ifade eden İstek, "Vucudun ihtiyacı olan besin oğelerinin yeterli ve dengeli alımı, her donemde olduğu gibi bu donemde de onemlidir. Hedefimiz, aclığımızı gidermenin de otesinde, ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerle lifli besinlerin yeterli tuketilmesidir. Bunun icin tam tahıllı, kepekli, cavdar ekmeği tercih edilmelidir. Yemekten sonra tatlı ihtiyacını gidermek icin şerbetli, kremalı, hamur tatlıları yerine sutlu tatlılar veya meyve tatlıları yemek daha iyi olur. Protein iceriği yuksek olan besinler mideden boşalma suresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Sut, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlere ozellikle sahurda yer verilmelidir. Yemekler iyi ciğnenerek ve yavaş yavaş yenilmelidir. Yemeklerde kullanılan yağ bitkisel sıvı yağ olmalıdır. Pişirme esnasında kullanılacak yağ miktarı az olmalı ve yağın yanmamasına dikkat edilmelidir" dedi.

Yemeklerde kullanılacak tuz miktarının aşırı olmaması gerektiğini anlatan İstek, "Ozellikle acı baharatları kullanmamaya ozen gostermeliyiz. Oruc tutarken vucut gun boyu susuz kalacağı icin, iftar ve sahur vakitleri arasındaki sure iyi değerlendirilmeli, yeterli sıvı tuketilmelidir. Oruc acıldığında 1-2 adet hurma ve 1 kase corba tuketilmeli. Ana yemek olarak et veya sebze yemeği, 3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna ve salata yenmelidir. Ana yemek sonrası tatlı olarak ise 1 kase sutlu tatlı veya komposto yenilmeli. Yatmadan 1,5-2 saat kadar once ise 1 porsiyon kadar meyve ve 1 kucuk kase kaymaksız yoğurt yemek onemli. Sahurda ise yağı azaltılmış sut veya acık cay, 1-2 kibrit kutusu kadar peynir veya 1 yumurta, 5-6 adet zeytin ve fındık, domates, salatalık, 1-2 dilim ekmek, 1 porsiyon meyve veya 1 kase corba yeter" şeklinde konuştu.




(habervitrini)