Onkoloji - Kanser ve Turevleri Yeşil Cay Kemoterapinin Yan Etkilerini Azaltıyor
Sağlık0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Onkoloji - Kanser ve Turevleri Yeşil Cay Kemoterapinin Yan Etkilerini Azaltıyor
-
19-09-2022, 23:34:54
Yeşil Cay Kemoterapinin Yan Etkilerini Azaltıyor
ABD'den Emory Universitesi Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Omer Kucuk ile Fırat Universitesi Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ayhan Doğukan ve Veteriner Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Kazım Şahin tarafından yurutulen bir araştırma kapsamında, yeşil cay, kemoterapi ilacı verilen ve bobrek hastalığı oluşturulan ratlarda (buyuk sıcan) denendi.
Prof. Dr. Kazım Şahin, AA muhabirine yaptığı acıklamada,kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaclarının oksidatif stres gibi bilinen bircok yan etkisi olduğunu belirterek, ratlarda denenen yeşil cayın, bu yan etkileri azalttığını saptadıklarını bildirdi.
Deneyde kullanılan ve bobrek rahatsızlığı oluşturulan ratlara, 2 hafta sureyle kemoterapi ilacı ile birlikte yeşil caydan elde edilen ''epigallocatechin-3-gallate'' maddesini verdiklerini anlatan Prof. Dr. Şahin, bu ratların, yeşil cay verilmeyen kontrol gurubundaki ratlarla karşılaştırmasını yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Kemoterapi ilacları kontrolsuz coğalan kanser hucrelerine etki ederken aynı şekilde vucudumuzdaki fonksiyonların devamı icin aşırı coğalan normal canlı vucut hucreleri uzerine de etki ederler. Bu da normal hucrelerin zarar gormesine ve yan etkilerinin ortaya cıkmasına neden olur. İşte bizim ratlar uzerinde yaptığımız calışmada bu yan etkinin yeşil cay ile azaltılabileceğini tespit ettik. Yeşil cay verilmeyen ratlarda kemoterapi ilaclarının bilinen bircok yan etkisi ortaya cıkarken, yeşil cayda bulunan 'epigallocatechin-3-gallate'' maddesini verdiğimiz ratlarda kemoterapi ilacının olumsuz etkisinin azaldığı, kemoterapi ilacının etkisini ise olumlu yonde artırdığını saptadık.''
Prof. Dr. Şahin, araştırma sonucunda elde edilen bulguların kanser hastaları icin buyuk onem taşıdığını ifade ederek, ''Yeşil cayın antikanserojen bir ozelliğe sahip olduğu biliniyordu. Bizim araştırmamızda hangi mekanizma ile etkili olduğunu ortaya koyduk. Bundan sonra kemoterapi ilacı alan kanser hastalarına yeşil caydaki 'epigallocatechin-3-gallate' maddesi de verilerek hastalığın yan etkileri azaltmak mumkun olacak'' diye konuştu