Hangi Hastalığa Hangi Yiyecekler
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Hangi Hastalığa Hangi Yiyecekler
-
19-09-2022, 17:47:53
Doğa bir eczane gibidir! Tahıl, sebze ya da meyvelerde bulunan ceşitli maddeler, vitaminler; depresyondan tansiyona bircok hastalığa iyi gelir. Urfa'nın acı pul biberinin cilde yararlı, teni guzelleştiren maddeler icerdiğini, İlacta aspirin neyse, yiyecekler icinde elmanın da o, olduğunu soyleyen Londra Universitesi uzmanlarının hazırladığı doğal savaş programında hangi hastalığa karşı neler yemeniz gerektiği anlatılıyor.
GRİP
Satsuma: (Kucuk portakal) İcerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde oksuruğu ve kanlı tukurukleri keser. Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu icin ileri yaşlarda felc ya da kalp krizi riskini de azaltır.
Tarcın: Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vucutta yayılmasını engeller. Mideyi duzene sokar. Kusmayı engeller. Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser.
Hardal: İcindeki singrin maddesi, midenin gaz cıkarmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini duzenler, mide ağrılarını giderir. En fazla bir cay kaşığı alınmalıdır.
Nane: İcerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur. Vucuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ulsere yakalanma riskini de azaltır. Nane cayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir.
DEPRESYON
Avokado: Sindirimi cok rahat olan bu meyvayı ozellikle yeni doğmuş bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ederiz. İcerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yuksek potasyum da dinc tutar ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı uzerinden atar. Vucudun kolesterol oranını ayarlar. Teninizin surekli hucre yenilemesine neden olur. (Zayıflamak isteyenler dikkat: Yağ oranı bir cikolata kadar yuksek olan avokadoyu yememenizi oneririz.)
Cikolata: Sutlu cikolataları tercih edin. Cunku icerdiği kakao yağı, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olur. Migreni olanlar cikolatadan uzak durmalıdır. İstiridye: İcindeki demir, sperm sayısını ve insanın seks gucunu artırır.
A, B12 ve C vitaminleri icerir. Beyin icin en faydalı yiyecek olanistiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol oranı bircok balığın iki katıdır.)
Patates: Orta boy bir patates,bir insanın bir gun icinde alması gereken C vitaminini icerir. Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar.
İDRAR YOLLARI
Nane:İdrar sokturucu ozelliğe sahiptir. İcerdiği mentol, midenin normal işlevini gormesine neden olur. Vucuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ulsere yakalanma riskini de azaltır. Sabahları mide bulantısını keser. Nane cayı, baş ağrısı, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir.
Ancak nane cayını ac karnına değil, tok karnına iciniz.
Elma: İcindeki C vitamini ve pektin oldukca faydalıdır. Kolesterolu duşurur,
> sindirim sistemini duzenler ve idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir.
> Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit icerir. Cok fazlası idrar yollarına zarar verirken, gunde 2 dilim yemek iyi gelir.
ALERJİ
> Kayısı: İcindeki betakarotene adlı madde hucrelere saldıran molekulleri kontrol altına alarak,kanseri onler. Bir kayısı ne kadar parlaksa, icindeki betakarotene oranı o kadar yuksektir. İcerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller. Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen
sulfur dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir.
HEMOROİD (BASUR)
Hindistan cevizi: İcerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde birebirdir.
(Dikkat! Ancak fazlası basur icin tehlikelidir.)
KARIN AĞRISI
> Papatya cayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı cıkartır, sindirim sistemini duzenler, mide ağrısını keser.
KARACİĞER
Enginar: Cynarine adlı madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardımcı olur.Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla, hamilelere şiddetle tavsiye ederiz.
Meyan koku: Dunya uzerinde bircok kabile yuzyıllardır ulser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı meyan kokunu "doğal ilac"
olarak kullanır. Adrenalini yukseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını duşurur.
Zerdecal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur.
DİŞ
Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde icindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır. Ekmek,dişleri korur. Gun boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin.
Meyve: (Her ceşit) Gunde 2 ila 4 oğun meyve tuketin.
Sebze: (Her ceşit) Gunde 3 ila 5 oğun tuketin.
Yoğurt veya beyaz peynir: Eğer yemekler arası atıştırırken diş sağlığınızı duşunuyorsanız,kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin.
Muz: Yuksek miktarda karbonhidrat icerir. Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral, kalbin duzenli olarak calışmasını ve tansiyonun duzenli olmasını sağlar.
TANSİYON
Rezene: İcerdiği potasyum sayesinde tansiyonu duzenler. Sağlıklı kan hucreleri icin gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur. Rezene
cayı sindirim icin iyidir.
> Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tur fotosentez kimyasal maddesi iceriyor. Bu sayede kanın damarlardan daha rahat gecmesini sağlıyor.
> Tahıl yemek sebzelere oranla vucutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar. Kalorinin azalması tansiyonu duzenler.
Un: Yapıldığı tahılın besin değerlerini icerir. B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum acısından oldukca zengindir.
Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, cilt ve keskin gozler icin gerekli olan A vitamini acısından zengindir. Kucuk bir porsiyonu gunluk A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir.
SİNDİRİM SORUNLARI
Arpa: İcerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vucuda direnc kazandırır.Ayrıca ABD'deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gun arpa urunu şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yuzde 15 duşurduğunu kanıtladı.
Yoğurt: Gunde 150 gram yoğurt vucudun bir gunluk kalsiyum ihtiyacını karşılar. Meyvalı yoğurtlara 3 cay kaşığı şeker eklendiği icin şeker oranları daha yuksektir. Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını duzenler. Midenin yiyecekleri duzenli olarak oğutmesini sağlar...
KİLO KAYBI
Cikolatalı puding: Bu sayede vucuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır. İngiliz Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı yaşayanların gunde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor.
Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor.
Yumurta: Gunde 2 yumurta kadınların gunluk protein ihtiyacının 4'te 1'ini, erkeğin ise 5'te birini karşılar. A,D,E ve B vitaminleri iceren
yumurtadaki
> selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını cozer, yetişkinleri de kansere karşı korur.
> Dondurma: Gunde 2 top vanilyalı dondurma yemek, insan vucudunun gunluk protein ihtiyacının yuzde 20'sini karşılar.
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.
MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu "fitoostrojen" icerir. Bunlar ostrojenin vucuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere karşı korur. Sebze proteininin en zengin kaynaklarından birisidir.
Kola: Kafein vucudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar.
Uzum: İcerdiği "elajik" asit sayesinde menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı korur. Kandaki ostrojen seviyesini yukselterek de menopoz semptomlarını en aza indirir.
Kuru erik: Sadece iki-uc adet yemek dahi vucudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar. İdrar yolları kaslarını rahatlatır. Bu da kolon kanserine karşı korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum icerir. İcerdiği yuksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz donemindeki kadınlarda ostrojen seviyesini dengede tutar.
> Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri guclendirerek vucuda enerji sağlar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit icerir.
ROMATİZMA
Enginar: Vucuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak uzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir. Folik asit ve potasyum kemikleri guclendirir.
Domates: C vitamini boldur.
Tahıl: İcerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol actığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir.
> Kekik: Timol adı verilen bir tur doğal yağ, vucuttaki diğer yağların parcalanmalarını sağlar. Kekik yağı banyoda surulduğu zaman romatizma
ağrılarını buyuk oranda azaltır.
> Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder.
SİSTİT
Kuşkonmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri icerir. Yenilen besinlerin vucuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar. Karaciğer ve bobreklerin calışmasını kolaylaştırır, destekler. Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini soyluyor.
KANSIZLIK
Hurma: Turune gore değişse de hurmaların bircoğu yuksek oranda demir icerir.
> Besin değeri yuksek ve onemli bir enerji kaynağıdırlar. Doğal mushil etkisine sahiptir. Kurutulmuş olanlarına gore daha yuksek oranda su ve
daha duşuk kalori icerir.
İDRAR VE BOBREK
Pancar: Bobrekleri calıştırır. Onemli bir potasyum kaynağıdır. Vucuttaki tuz
> oranını dengeler. Bu sayede bobrekler ve idrar yollarının calışmasını destekler.
Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, gunluk C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. A vitamini ve betakaroten icerir. Bunlar antioksidan, yani vucudu
temizleyici etkiye sahiptir. Bobrekleri rahatlatır. Yuksek miktarda su ve duşuk miktarda kalori icerir.
DİYABET
Kuru fasulye: Lif acısından zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini buyuk
> oranda azaltır.İcerdiği karbonhidratları vucudun şekere donuşturmesi uzun surer.
> Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum icerir. Cozunebilir lif icermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını duşurur. Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları icin kacınılmaz bir besindir.
BAŞ AĞRISI
Nane: Nane cayı baş ağrılarını dindirmek icin birebirdir. İcerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir.
Biberiye: Kimyasal icerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici gorevi gorur.
Cikolata: Doğal antidepresan ozelliği vardır. Cikolata magnezyum ve demir icerir. Sinirleri gevşetici ozelliği sayesinde baş ağrısını dindirir.
VUCUT SU TUTMUŞSA
Kuş uzumu: 100 gramı gunluk C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılar. Antibakteriyel ve yanmayı onleyici etkileri vardır. Zengin potasyum ve duşuk
tuz iceriği, dehidratasyonu olanlar icin onemli bir doğal ilactır.
Kabak: 100 gram kabak gunluk folik asit ihtiyacının 4'te birini karşılar.
Yuksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini sağlar.
Tahıl: İdrar yollarını acıcı, calıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların mutlaka yemeleri gerekir.
Mideyi rahatlatıcı ozelliği vardır.
EĞER MİDENİZ RAHATSIZSA
Tarcın: Mide yanmalarını ve kusma hissini alır.
> Hindistan cevizi: Sutlu iceceklere eklendiği zaman mideyi gevşetici ve gazını alıcı bir etki yaratır. Mide bulantılarını onler.
> Lahana: Mayalanma sırasında laktik asit uretir. Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri oldurerek sindirime yardımcı olur.
GUT (DAMLA HASTALIĞI)
Hamsi: Omega-3 yağı acısından cok zengindir. Kolesterol seviyesini duşurur.
Kanın pıhtılaşmasını onleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi ve dolayısıyla da felc gecirme riskini duşurur. Haftada en az 1 kez yemek gerekir. Kalp hastaları icin bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalıdır.
ADET SANCISI
Muz: İcerdiği yuksek oranda B6 vitamini sayesinde kadınların adet donemi sancılarını buyuk oranda azaltır. Doğal bir ağrı kesici gibidir.
Tarcın: Koli basilinin uremesini onler. Limon cayına balla birlikte eklenerek icildiğinde hem nezlenin yol actığı boğaz ağrılarına hem de adet donemi sancılarına iyi gelir.
HAMİLELİK
Enginar: Bol miktarda folik asit ve potasyum icerir. Duşuk yağ oranı, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi, antioksidan ozellikleri sayesinde anne adayı ve bebeğin sağlığına onemli faydaları vardır.
> Boğurtlen: E vitamini icerir. Vucuttaki zararlı besin atıklarının temizlenmesini sağlar. C vitamini boldur. Cenini korur.
COLYAK HASTALIĞI
Kestane: Onemli bir enerji kaynağıdır. Kolayca sindirilebilir. Colyak hastaları icin buğday icermeyen un kaynağı olabilir. E ve B6 vitaminleri
icerir. yağ oranları duşuktur.
TİROİD
Midye: Omega-3 yağı acısından zengin bir besin kaynağıdır. İcerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin normal işleyişi icin gereklidir.
FELC
Turuncgiller: C vitamini zengini turuncgiller icerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar gormesini onluyor. Portakal icerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hucrelerinin coğalmasına neden oluyor.
Hamsi: Kolesterolu duşuren ve kan pıhtılaşmasını onleyen Omega-3 bol bol var.
ASTIM
Soğan: Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mucadele eder. Kukurt bileşimleri atardamarların zarar gormesini onler. Soğan; kemik erimesine de iyi
geliyor.
ARTİRİT
Enginar: Enginarın en buyuk ozelliği toksinleri temizleme yeteneğidir. Bu nedenle artirit ve romatizması olan hastalara ozellikle tavsiye ediliyor. Cynarine adlı madde, karaciğer ve safra esesinin rahatsızlanmasını engelliyor.
STRES
Mayan koku: Antivirus etkisi vardır. Karaciğeri korur. Adrenalin salgılanmasını dengeler. Stresle başa cıkabilmek icin gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır.
ULSER
Lahana: Ulseri olan kişiler icin tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratır. Yuksek oranda C vitamini icerir. Kırmızı lahana vucutta antioksidan ozelliğe sahip A vitamini icerir. Kanseri onleyici etkiye sahiptir.Ciğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir.
KEMİK ERİMESİ
Kayısı: Yuksek oranda kalsiyum ve magnezyum icerir.
Sut: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve
dişleri guclendirmek icin calışır. Bunların eksikliği kemikleri eritir.
ARAC TUTMASI
Zencefil: Sindirime yardımcı olur. Mide bulantısını giderir.
Enerjinizi artırır. Seyahatin ve otomobilde uzun sure gitmenin yol actığı bulantı ve rahatsızlıkları azaltır.
CİLT SORUNLARI
Papatya: Bitkisel yağ ve kimyasallar icerir. Cay olarak icildiğinde sindirime yardımcı olur, karın ağrılarını dindirir. Sıcak bir banyonun ardından hazırlanacak papatya cayı torbaları, egzamanın neden olduğu kaşıntı ve yanmaları alır.
Acı pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini icerir. Capsantin adlı kimyasal madde zona hastalığının neden olduğu ağrıları dindirmek icin yapılan kremlerde kullanılır. Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu gunluk C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar. İcindeki potasyum vucudun su dengesini korur; cildin kurumasını, kırışıklıkların meydana gelmesi onler. Portakal yağı:Susam yağıyla karıştırılarak kullanıldığında iyi bir cilt yağıelde edilir.Ayrıca;selulitli bolgelere portakal yağıyla masaj yapılması tavsiye edilir.
LAKTOZ DAYANIKSIZLIĞI
Badem: Yuksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini, B2 vitamini, antioksidan icerir. Bu nedenle laktoz (sut şekeri) dayanıksızlığı bulunan ve gunluk gıdalar yiyemeyen kişiler icin badem ideal bir besin kaynağıdır.
KALP
Bezelye: Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemeği yiyen bir erkeğin, yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yuzde 35 daha az. B vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp icin de cok onemli.
Kepekli Ekmek: Kalp hastalıklarıyla bağırsak kanseri icin faydalıdır.Gunde 12 gramdan fazlası kişiye gore zararlı olabilir.
Kiraz: 100 gramında 40 kalori bulunuyor. İcerdiği ellegic asit, vucudu kansere karşı korurken,kiraz kalp damarlarındaki normal bir kan dolaşımını sağlar. Cok kiraz yenmesi, gut hastalığına yakalanma riskini de duşurur.Gunde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine
geciyor.
Cikolata: E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastalıklarına yakalanma riskini duşurur. Gunde en fazla 1 cikolata yiyin.
Elma: Gunde 5 adet yiyin.
Mısır Gevreği: Gunde 1 tabak yeterli.
Salatalık: Diyet yapanların en buyuk yardımcısı olan salatalık, kolesterolu duşurur. Kalbi guclendirir. Unutmadan ekleyelim. Salatayı soymadan yiyin. Cunku kalbi kuvvetlendiren madde, kabuğu ile derisi arasında bulunuyor.
Yumurta: Tum yiyecekler icinde en kaliteli proteini icerir. En onemli ozelliği, kolesterol oranını duzenleyen lesitin maddesi icermesi. Tavada az yağda pişirilmiş yumurtayı tavsiye ederiz.
Sarımsak: Mutfağınızdan eksik etmeyin. En az 1000 doğal tedavide kullanan sarımsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolaşımından kalp hastalıklarına kadar her şeye yaralı. Ancak hamileler dikkat olmalı. Aşırı sarımsak da kalp yanmaları ve carpıntılarına yol acar. Gunde bir diş yeter.
Humus: E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranını da ayarlar.
Kavun: Bir kavunun yarısı insan vucudunun gunluk C vitamininin ihtiyacının tamamını, A vitaminin de yuzde 15'ini karşılar. Kavun, kalp ve bobrek hastalarının diyetlerinde sıkca kullanılan bir meyvedir.
Sut:Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle fosfor deposu. Cocuk ve genc ve hamilelerin gunde en az yarım litre sut icmesi tavsiye ediliyor.
Şeftali: Bir şeftali, gunluk C vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılar. Sindirimi kolay olan meyvanın koyu renklilerini tercih edin. Cunku kabuğuna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karşı faydalıdır.
Pirinc:E ve B12 dışında tum B vitaminleri ve potasyum icerir. Ozellikle kolon ve bağırsak kanserlerine karşı aydalıdır.Kolesterolu duşurduğunden kalbe iyi gelir.
Tuz: Vucuttaki kan dolaşımını ve sinir sistemini duzenler. Mide kanseri, kemik erimesi, kalp sorunlarına bire birdir. İngiliz Sağlık Bakanlığı, halkına gunde 9 gram tuzun kafi olduğunu, aşırısının vucuda zarar vereceğini acıkladı.
Cay: Gunde 2 bardak icilen cayla, 4 elma, 5 soğan, 7 portakal yemiş gibi kalp dostu antioksidan madde almış olursunuz. İngilizler, zellikle cocukların haftada en az 6 bardak sutlu cay icmesini oneriyor.
Ton Balığı: Kolesterol ve tansiyonu duzenler. Anemi hastalığına karşı D ve B12 vitamini icerir. Bircok kansere karşı vucudu icerdiği nikotinik asitle korur. Bir konserve ton balığı vucudun D vitamini ihtiyacının tamamını karşılıyor.
Hindi Eti: 125 gramı, vucudun gunluk folik asit ihtiyacını karşılar. Folik asit, kan hucrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.
Karpuz: Bir dilimiyle gunluk C vitamini ihtiyacınızın %80'nini karşılarsınız. İcerdiği potasyum, kan dolaşımını sağlar.
KANSER
Kayısı: Antioksidan olan betakaroten acısından zengindir. Hucrelere ve dokulara zarar veren molekullerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Lifli olduğu icin bağırsakları koruyucudur.
Tahıllar: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum icerir. Kanserojen maddelerin vucuttan atılması surecini hızlandırır. Tahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor.
Fasulye: Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri onleyen antioksidanlar acısından zengindir. B vitamini de seks hormonlarını kuvvetlendirir.
Pancar: Demir ve folik asit acısından zengin olan pancar eski cağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor.
Lahana: Kanserli hucrelerin coğalmasını onleyen karoten maddesi icerir.
Havuc: Tam 40 araştırma havuc tuketimi arttıkca kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar acısından zengin oluşudur.
Nohut: Yağ duzeyi duşuk olan ve kolesterol icermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit acısından zengindir. Goğus kanserine karşı korur.
İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum icerir. Sindirim sistemine yardımcı olur.
Eski cağlarda kanserli hucrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak oneriliyor.
Sarımsak: Bağışıklık sistemini guclendirdiği ve kansere, yuksek kolesterole, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Fındık: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini acısından en zengin besinlerin başında gelir. Her gun yenilen bir avuc fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur.
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum icerir. Lifli ozelliği kandaki kolesterol oranını duşurur, şeker ve kalp hastaları icin yararlıdır.
Zeytinyağı: İcindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol duzeyini dengede tutar. Antioksidan ozelliği olan E vitamini acısından da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felc, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir.
Soğan: Bağışıklık sistemini guclendirir. İcerdiği allicin ve sulfur; mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sutten daha etkili olduğunu gostermiştir.
Şeftali: Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının yuzde 50,sini karşılayabilir. Sindirimi kolaydır. Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten acısından da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vardır.
Pirinc: Pirinc mukemmel bir enerji kaynağıdır. E ve B vitaminleri acısından zengindir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinc, kolesterolu
duşurerek kalp krizi riskini de azaltır.
Cilek: Kolesterol duzeyini duşurur ve sindirim sistemini duzenler. Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de icerir.
Domates: Likopen acısından zengin ender bitkilerden biridir. Likopen, pankreas gibi ceşitli kanser hastalıklarını onleme konusunda hayati onemdedir. C vitamini acısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır.
GOZ
Mısır: Zeaksantin adlı bir bitkisel bileşim icerir.Bu madde yaşa bağlı olarak gelişen gorme bozukluklarını azaltır.
Ispanak: Antioksidan ozelliği taşıyan A vitaminine donuşen betakaroten icerir. Sağlıklı gozler icin gereklidir. Katarakt ve diğer goz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de icerir.Pişirdikten sonra hemen tuketin; beklemesi halinde icindeki yararlı maddeler toksik maddelere donuşebilir.
BAĞIRSAK
Elma: Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak sorunları ceken kişiler icin dengeleyici ve normalleştirici besin olarak nitelenirler.
ALINTIDIR...