Antioksidanların Onlediği Sağlık Sorunları
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Antioksidanların Onlediği Sağlık Sorunları
-
19-09-2022, 13:18:55
Vucudun tumu oksijenli solunum yaparak enerji uretir. Bu metabolik olay sonucunda serbest radikaller adı verilen ve hucreleri icin sağlıklı olmayan zararlı bileşikler ortaya cıkar. Devamlı oluşturulan bu bileşiklerden, antioksidan adı verilen bileşikler hucreleri korumaktadır. Her ne kadar tuketilen gıdalar ile antioksidanlar alınsa da, ozellikle de ilerleyen yaşlarda antioksidan takviyesi alınması gerekebilmektedir. Antioksidanlar ile ilgili yapılan son araştırmalar onların bilhassa kalp hastalığı, astım ve alerji gibi bazı hastalıklar ve koşullar uzerine son derece onemli etkileri olduğunu soyluyor. İşte yapılan araştırmalardan onemli bir kısmı;
Kardiyovaskuler Hastalıklar:
Meyve, sebze, tam tahıllar, fındık ve cay bakımından yuksek diyetler kalp hastalıkları riskini azaltır. Resveratrol iceren besinler de aynı zamanda kalp hastalıklarını azaltmaktadır. İlaveten bitter cikolata kalp icin iyi olabilir, ama onun yağ ve kalori icermesinin farkında olmalısınız.
Doğurganlık:
Antioksidanlar uzerine yapılan calışmalara her gecen gun bir yenisi ekleniyor. Yeni bir calışma ise likopen ile ilgili. Likopen, E ve C vitaminleri, cinko, selenyum, folat ve sarımsak takviyesi alan erkeklerin almayan diğer erkeklere gore cocuk sahibi olma konusunda iki kat daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Spermlere serbest radikal hasarı kısırlığın onemli bir nedenidir.
Makula Dejenerasyonu:
Lutein ve zeaksantin antioksidanları ile yapılan bir araştırmada onların retina dejenerasyonu karşı daha iyi koruma yaptığı belirlenmiştir.
Kistik fibrozis:
Vitamin A, D, E ve K ve glutatyon kullanarak yapılan antioksidan tedavisinin başarılı olduğu gorulmuştur. Kistik fibrozis sorunu bulunan hastalar gıdaların sindiriminde sorun yaşarlar, bu yuzden bir inhaler ile yağda eriyen antioksidanlar verilmesine devam edilmektedir.
Alerjiler ve Astım:
Domates, patlıcan, kabak ve yeşil fasulye gibi besinlerin sıklıkla tuketen cocuklarda astım gorulme olasılığı cok duşuktur. Alfa karoten, beta karoten, C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar akciğer dokusu uzerine son derece onemli etkilere sahiptir.
Kanser:
Her yıl kanser vakalarında artış yaşanıyor. Bunun onemli nedenleri arasında antioksidan bakımından fevkalade zengin olan meyve ve sebze kullanımının azalmış olması yer almaktadır. Kemoterapi goren kişiler icin endişe oluşturmaktadır. Cunku kemoterapi goren hastalarda tedaviyi engelleyebilmektedir.
Sağlıklı Kemikler:
Yeni bir araştırmada cay icilmesinin yaşlandıkca daha guclu kemikler oluşturacağı bildirilmektedir.