Onkoloji - Kanser ve Turevleri Kanserden Korunmanın En Ekonomik Yolu
Saðlýk0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Saðlýk
- Onkoloji - Kanser ve Turevleri Kanserden Korunmanın En Ekonomik Yolu
-
19-09-2022, 12:56:51
Kanser hastalığı, istatistiklere gore dunyada ikinci olum sebebi olarak sayılıyor. Hastalık her gecen gun yayılsa da kanserli sayısı artsa da, uzmanlar aslında kanserden korunmanın bizim elimizde olduğunu soyluyorlar. Uzmanlara gore kanserden korunmak icin cok paraya da ihtiyac yok. Ucuz ve basit yontemlerle kanserden kurtulmak mumkun.
Kanserden korunmanın en ekonomik yolu
Kanser hastalığının araştırılması ve alınacak onlemler konusunda oluşturulan Meclis Kanser Araştırma Komisyonu Raporu, Turkiye ’de kanserli hasta sayısının yaklaşık 400 bin olduğu, her yıl 150 bin yeni kanser vakası teşhis edildiğini işaret ediyor.
Raporda, Turkiye ’nin dunyada kilolu nufus oranı en yuksek ulkelerden biri olduğu belirtilirken obezite ile mucadelenin, kanser onleme konusunda Turkiye ’nin en onemli sağlık stratejilerinden birisi olması gerektiği kaydediliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Cağatay Demir, beslenme alışkanlıklarının kanser gelişimine olan etkisi ve doğru beslenme ile kanserden korunma yolları konusunda onemli bilgiler verdi.
Anormal hucrelerin kontrolsuz coğalması ve yayılması olarak tanımlanan kanser, ulkemizde 1970 ’li yıllarda sebebi bilinen olumler arasında 4. sırada yer alırken, son yıllarda kardiyovaskuler sistem hastalıklarından sonra 2. sıradaki olum nedenidir. Kanserin oluşumunda bir cok faktor etkili olup bu faktorler arasında şişmanlık, beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol, fiziksel aktivite, genetik yatkınlık, cevresel nedenler ve stres gibi etmenleri bulunuyor.
Kadın ve erkeklerde gorulen kanser vakalarının %35 ’i beslenme alışkanlıklarına bağlıyken, şişman bireylerde kanser gorulme sıklığının iki kat daha fazla olduğu belirten Demir beslenme alışkanlıkları ve kilonun sağlığı onemli olcude etkileyen faktorlerin başında geldiğini soyluyor.
Şişman veya obez bireylerde başta meme, kolon, rahim (endometrium), ozefagus (yemek borusu) ve bobrek kanserinin gorulme riski ideal kilodaki bireylere kıyasla daha yuksek. Obezitenin, serviks, safra kesesi, lenfoma, yumurtalık, pankreas, tiroid ve prostat kanserlerinin de riskini arttırdığı biliniyor. Ceşitli araştırmalar, kilo kaybının, meme kanseri gibi bazı spesifik kanser turlerinin oluşma riskini azalttığı kanıtlıyor.
Sebze meyve tuketmek kanserden korunmanın en kolay ve ekonomik yolu
Cağatay Demir, beslenme ve kanser ilişkisine dikkat cekerek ‘‘Beslenme alışkanlıklarının kanser riski uzerinde etkili olduğu bir gercek. Yuksek kalori alımının obezite icin risk faktoru oluşturup, kanser riskini artırdığı kabul ediliyor. Bunun yanında beslenmemizde yapacağımız bazı değişiklikler ile kanser riskini azaltabiliriz. Ornek olarak, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme duzeni, akciğer, ağız, ozefagus, mide ve kolon kanseri riskini duşurduğu biliniyor. Meyve ve sebzlerin yapısında bulunan C vitamini, E vitamini, karotenoidler, diğer bircok fitokimyasallar gibi bir takım antioksidan maddeler, metabolizma sonucu acığa cıkan oksidan maddeleri etkisiz hale getirerek kanser gelişimini onluyor. Oksidan maddeler ise hucre hasarına neden olarak kanser riskini artıyor. Kanserden korunmanın ve bu antioksidan maddeleri vucuda almanın en guvenli, kolay ve ucuz yolu taze sebze ve meyveleri tuketmektir ’ ’dedi.
Yağ miktarının ve turunun de kanser oluşumunu direk ve dolaylı yoldan etkileyebildiğini belirten Demir ‘‘Yuksek doymuş yağ tuketimi kanser risikini artırıyor. Yuksek yağ tuketimi, diyetle fazla kalori alınmasına yol acarak obeziteyi ve obeziteye bağlı gelişen kanser turlerini de beraberinde getiriyor. Buna karşı balıkta bulunan omega-3 yağ asidi, zeytin ve kanola yağında bulunan tekli doymamış yağ asitleri ve diğer coklu doymamış yağ asitlerinin de kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor. ’ ’ diyerek sozlerine devam etti
Sosis, sucuk ve salam gibi işlenmiş et urunlerinden uzak durun!
Sosis, sucuk, salam gibi birtakım işlenmiş et urunlerinin de kanser oluşumunu sağlayan nitrit gibi bitakım koruyucu maddeler iceriyor. Bu gibi besinlerin yapısına renk vermesi ve tazeliğini koruması amacıyla konulan nitrit, vucutta nitrozaminlere donuşerek hucre hasarına neden oluyor. Bu nedenle bu besinler tuketilmemeli, tuketildiği taktirde, bu besinlerin zararlı etkilerini azaltan C vitamininden zengin besinlerle alınması tavsiye ediliyor.
Diyet ve Beslenme Uzmanı Cağatay Demir, beslenmenin yanı sıra besinlerin nasıl pişirilmesine gerektiğine dair de onemli acıklamalarda bulundu ‘‘Besinleri pişirme kanserden korunmak icin dikkat edilmesi gereken bir başka onemli uygulamadır. Araştırmalar, yağda kızartma, ateşe yakın yapılan ızgara işlemleri gibi besinin hızlı pişmesini sağlayan pişirme yontemlerinin, kanser riskini arttıran birtakım kimyasal maddelerin acığa cıkmasına neden olduğunu gosteriyor. Bu nedenle suda ve buharda haşlama, buğlama ve fırında pişirme yontemleri daha az kimyasal acığa cıkmasına neden oldukları icin tercih edilmesi gereken pişirme yontemleridir ’ ’ dedi.
Beden kitle indeksini ideal değerlere cekerek kanserden korunabilirsiniz
Obezite bir cok kanser turunun oluşmasında etkili olduğu soyleyen Demir ‘‘Kilo durumunun saptanmasında yaygın olarak kullandığımız beden kitle indeksi (BKI) kilonun, boyun metre kare cinsinden oranıyla elde edilen bir değerdir. Bu değerin 18,5-24,9 arasında olması ideal kilo, 25-29,9 arasında olması kilolu, 30 ’un uzerinde olması obez olarak kabul edilir. BKI değerinizi 18,5-24,9 arasına cekerek ideal kiloya ulaşabilir ve kanserden korunabilirsiniz ’ ’ dedi.
Kanserden korunmak icin Diyet ve Beslenme Uzmanı Cağatay Demir ’den beslenme tavsiyeleri;
Besin ceşitliliğini sağlayın, değişik turde ve renkte besinler tuketmeniz değişik ceşitte vitamin ve minerallerden faydalanmanızı sağlayacaktır. Orneğin gunde 3 porsiyon meyve tuketiyorsanız hepsinin rengi birbirinden farklı olmalı.
Gunde 3 ana 3 ara olmak uzere toplam 6 oğunde beslenin.
Şeker ve tatlı tuketimi mumkun olduğunca sınırlandırın, sutlu tatlıları tercih edin
Meyve, sebze, tam tahıl urunleri ve baklagilleri tuketerek gunluk posa alımını arttırın
Gunde en az 5 porsiyon taze sebze ve meyve tuketin
Kabuğu ile tuketilebilen meyve ve sebzeleri soymayın.
Duşuk yağlı ve duşuk kolesterollu besinler tercih edin
Yuksek kalsiyumlu besinler tuketin
Katı yağlardan uzak durun
Tuz tuketimini azaltın
Sucuk salam gibi işlenmiş et urunlerinden uzak durun
Vucut icin bircok onemli gorevi olan su tuketimini arttırın
Etli sebze yemeklerinin icerisine ayrıca yağ eklemeyin, et yeterince yağ icerir
İceriği bilinmeyen yuksek enerjili besinler tuketmeyin
Fiziksel aktivitenizi arttırmaya ozen gosterin
Ağız ve diş sağlığına dikkat edin
Kesinlikle sigara icmeyin
Besinleri doğru hazırlayın ve doğru pişirin
Hızlı kilo verdiren diyetlerden kacının
Kaynak:Estanbul