Vucut ağırlığımızın sadece %2 ile 3 ’u oranında ağırlığı olan beynimiz gunluk kalorilerimizin ortalama %30 ’unu harcamakta ve enerji kaynağı olarak da sadece glikozu kullanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, algılamayı arttıran ve hafızayı guclendiren bazı besinlerin olduğu ortaya konmuş olmasına rağmen daha guclu bir hafıza ve konsantrasyon yeteneği icin sadece belli besinlere yonelmek ve bu besinlerden mucize beklemek doğru değildir. Ancak; beyin gelişimini ve hafızayı sağlıklı ve dengeli beslenme ile maksimum performansa ulaştırabilmeye calışabiliriz. Yeterli ve dengeli beslenme; beş grup besinin (et, ekmek, sut-yoğurt, sebze-meyve, yağ-şeker) yeterli miktarda tuketilmesiyle sağlanır. Bu besinlerin onerilen tuketim miktarları, kişiye gore değişir. Bireyin yaş, cinsiyet, sağlık, besin ve oğun tercihleri ve fiziksel aktivite durumu tuketim ve ihtiyac miktarlarını etkiler.

Bununla beraber beyin gelişimini, konsantrasyon yeteneğini artırdığı ve oğrenmeyi kolaylaştırdığı bilinen besinleri ve maddeleri tanımakta fayda var.




· Avokado, havuc, ısırgan otu, yaban mersini, limon, balık, etler, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, sut, yoğurt, kepekli tahıllar ve pekmez gibi besinlerin gunluk beslenme menusu icerisinde bir veya birkacının yer alması

· Bir ceşit B vitamini olan kolin yağarlın enerjiye cevrilmesini kolaylaştırır. Sinir iletiminde cok onemli gorevleri vardır ve yapılan calışmalarda guclu hafıza ile arasında guclu bir bağlantı bulunmuştur. Kolin her canlı hucrede bulunur. Hani her turlu hayvan etinde ve sebzede vardır.

· B grubu vitaminleri strese, yorgunluğa, paniğe cok iyi gelir. Yetersizliğinde konsantarasyonun duştuğu ve unutkanlık, oğrenme zorluğu geliştiği gozlemlenir. Kuru baklagiller, kırmızı et, aycekirdeği, balık, yoğurt, sut, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B grubu vitaminlerinden zengindir.

· Folik asit de beyin icin cok onemlidir. Beyin gelişimi ve zeka uzerine olan etkileri daha anne karnından itibaren takip edilmektedir. Folik asit yetersizliği zeka geriliğine sebep olabilmektedir. Bir nevi beynin gıdası diyebiliriz. Ozellikle yeşil yapraklı sebze ve meyve, pirinc tuketerek folik asit ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliriz.

· Omega 3 yağ asitlerinden zengin sardalya, ton balığı, somomn balığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu ile beslenmek zeka gelişimini ve hafızayı olumlu yonde etkiler.

· Yeterli miktarda proten tuketilmesi uyku halinin azalmasını ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz kaliteli protein kaynaklarıdır ve icerdikleri yağ asitleri de beyin hucrelerinin calışması uzerinde cok onemli rol oynar.




Konsantrasyonu azaltan besinler:

· Kahve ve cayın fazla tuketilmesi stres hormonu salınım miktarını artırır. Ayrıca carpıntı, halsizlik, konsantrasyon kaybı, vucudun su ihtiyacının artmasına ve unutkanlığa neden olur. Adrenalin hormonunun serbest kalmasına ve heyecanın artmasını sağlar.

· Bilinenin aksine şeker ve şekerli besinler dikkati ve konsantrasyonu artırmaz. Kana cok cabuk karışarak kan şekerinin ani yukselmesine ve sonrasında da kan şekerinin dalgalanmasına yol acan bu basit karbonhidratlar sınav başarısını olumsuz yonde etkiler. Kan şekeri duşerse beyinin enerji kaynağı kesilmiş olur ve vucut kendi dokularını tuketmeye başlar, bu durumda da keton cisimcikleri dediğimiz, bobreğe, kalbe, beyine ve karaciğere aşırı yuk getiren maddelerde artış olarak uyku haline gecmeyi kolaylaştırır. Duşuk veya yuksek kan şekeri konsantrasyonu azaltır ve hafızayı olumsuz etkiler.

· Fazla yağlı ve tuzlu besinlerin tuketimleri susama hissini artırır.

Kaynak=doktor sitesi