Uşutme genelde kış aylarında soğuk algınlığı ile birliktemeydana gelir: Daha cok cocuklar uşutmeye maruz kalarak hastalanırlar. Uşutme sonucu, burun akıntısı, yuksek ateş, titreme, terleme, oksururk, burun akıntısı, burun tıkanıklığı meydana gelir. Uşutme sonucu vucudun direnci kırılır ve bazı durumlarda enfeksiyona neden olur, enfeksiyon ise yuksek ateş oluşmasını tetikleri

Uşutmenin Belirtileri
Genelde soğuk havalarda uştume sonucu meydana gelir ve bir cok belirtiyle birlikte kendisini gosterir. Uşutme sonucu birden fazla sağlık sorunu meydana cıkabilir. Yuksek ateş olması durumunda mutlaka 112 ’yi arayarak mutlaka tıbbi yardım istemelisiniz.

Ağrılar Oksuruk ishal kulak ağrısı Ateş Vucutta kırgınlık ve halsizlik Sıcak, kuru cilt veya terleme Uyuşukluk Mide bulantısı İsilik Terleme Kusma Uşutme genelde cok dikkate alınmayan bir hastalık olmasına rağmen aşağıdaki durumlarda mutlaka doktora gitmelisiniz. Veya acil tıbbi yardım istemelisiniz, cunku aşağıdak durumlarda ciddi sağlık sorunları ortaya cıkabilir.

Bilinc kaybı, orneğin etraftaki olaylara tepkisizlik Bilinc veya uyanıklık duzeyinde değişim, orneğin dışarı gecen ya da tepkisizlik olarak Cok yuksek ateş Cilt ve dudaklarda karıncalanma veya mavimsi renk oluşumu Sulu ishal uzun sureli Nefes darlığı Boğılma hissi veya diğer nefesle alakalı sorunlar Mide bulantısı ile birlikte kusma Aşırı derecede baş ağrısı gibi durumlar soz konusu olduğunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Uşutmeye İle Birlikte Oluşabilecek Hastalıklar
Uşutme sonucu bazı hastalıklarda tetiklene bilmektedir bundan dolayı uşutmeyi hafife almamanız gerekmektedir. Ozellikle uzun sureli yatağa duşurecek seviyedeyse mutlaka doktorunuza gorunmeniz gerekmektedir.Uşutme ile birlikte kendisini gosteren hastalıkları kısaca şu şekilde sıralamak mumkun, hatta bunlarfan bazıları bulaşıcı olabilir:

Bronşit Nezle İltihab Kulak enfeksiyonu Solunum yollarında enfeksiyon Grip Menenjit Zaturree Boğaz ağırısı Gozlerde sulanma Gozlerde kızarma İdrar yolu enfeksiyonu, ozellikle bobrek enfeksiyonu Titreme Astım atakları Oksuruk Kaynak: faydaları zararları