18 yaşındaki Kate Dixon narkolepsi hastası. Dixon, gun icerisinde istem dışı olarak uyuya kalıyor ve kendisine engel olamıyor.
İngiltere'nin Hertfordshire kentinde yaşayan genc kızın hayatı hastalığının etrafında donuyor. Her yerde aniden uyuyakalabilen genc kızın arkadaşları ise surekli olarak bu durumu fotoğraflıyor. Ders aralarında uyuyan genc kız bazen burnunda bir cips ile uyanıyor.
GUNDE EN AZ 3 KERE UYUKLUYOR
Sosyal medyada uyuyakalmış bir fotoğraf albumu olan genc kız hastalığı yuzunden hayatını nasıl duzenlediğini şoyle anlatıyor, "Gun arası uykularımı planlamaya calışıyorum genelde bu sayede aniden uykuya dalmamış oluyorum ama bazen engelleyemiyorum. Gunde en az 3 kere kısa bir uyku uyumalıyım. Arkadaşlarım, meslektaşlarım ve erkek arkadaşım benim fotoğrafımı cekmekten kendilerini alıkoyamıyorlar. Ama bunu umursamıyorum, komik geliyor. İşyerinde bir yastık edindim ve uzun calıştıktan sonra iki bucuk saat uyuyorum."
İNGİLTERE'DE 31 BİN NARKOLEPSİ HASTASI VAR
İngiltere'de 31 bin narkolepsi hastası olduğu biliniyor. Nadir gorulen bir hastalık olan narkolepsi beyinde bir ceşit bozukluğa neden oluyor ve her an uyuyabilmesine neden oluyor.
NARKOLEPSİ NEDİR?
-Narkolepsi toplumun yuzde 0.05'ini etkileyen bir hastalık. Nadir gorulen bir uyku bozukluğu ve beynin normal uyuma-uyanma dongusunu bozan bir hastalık. Rahatsız edici gece uykularına ve gun boyu sure yorgunluklara neden olabiliyor.
Normal uykunun REM ve REM olmayan evreleri vardır. Normal uyku duzeninde 90 dakikada bir donguye girilir ve cıkılır. Ama narkolepsi hastalarında bu durum daha karışıktır. Bu nedenle hastalar duzenli olarak uyanırlar. Ayrıca narkolepsi hastalarında buna ek olarak REM uykusu gece ve gunduz, aniden gelebilir ve hastalara ruyaya benzer halusinasyonlar yaşatabilir. Narkolepsi hastalarının yuzde 75'inde katapleksi de bulunduğu tahmin ediliyor. Katapleksi ise bir kas hastalığı gibi bir şeydir. Hastaların bilincini kaybetmeksizin, birdenbire duşmesine yol acar.
Kaynak: Narkolepsi UK
Hurriyet
Narkolepsi hastası genc kız her yerde uyuyakalıyor
Sağlık0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Narkolepsi hastası genc kız her yerde uyuyakalıyor