Buğdayın hazinesi; buğday ruşeymi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Buğdayın hazinesi; buğday ruşeymi
-
19-09-2022, 09:13:01
Buğday ruşeymi ile tanışmama, yıllar once staj yaptığım ozel bir hastanede Amerikalı bir danışanım vesile oldu. Amerikada kahvaltılık gevreklere, ekmeklere ve pek cok unlu gıdalara ilave edilen buğday ruşeymi henuz Turkiyede fazla bilinmiyordu. Şimdi ise ben ve pek cok meslektaşımı diyet menulerinin baş tacı…
Cok değerli bir besin olmasının sebeplerinden en onemlisi; bir ton buğdayın işlenmesinden bir kilogram elde edilmesidir. Cunku buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bolgedir. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı da diyebiliriz. İcerisinde yuksek miktarda A,E ve B1 vitamini bulunur. Folik asit ve demir ve esansiyel yağ asitlerinden zengindir ve yuksek miktarda lif icerir. Buğdaya gore daha yuksek oranda protein iceriği vardır. Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8 ’ini iceren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır. Ayrıca cinko, manganez ve krom gibi mineraller yonunden de oldukca zengindir.
Gelelim Faydalarına;
İceriğinde cildin yaşlanmasını geciktirici E vitaminiyle birlikte hucreleri guclendirme ozelliğinden dolayı cildi guzelleştiriyor.
Lif iceriği sayesinde konstipasyon(kabızlık) problemini onluyor.
Vucutta hucre zarının dayanıklılığını sağlayarak bağışıklık sistemini destekliyor ve kanseri onluyor.
Koroner kalp riskini azaltıyor.
Kan pıhtılaşmasını onluyor ve diyebetli hastalarda damar tıkanıklığını onlemeye yardımcı oluyor.
Kansızlığı onlemede yardımcı.
Sinir sistemi uzerinde olumlu etkiler sağlıyor.
Gozde katarakt oluşumunu geciktiriyor.
Doğal afrodizyak ozelliği gosteriyor.
Sizlere iyi bir haberim var, artık buğday ruşeymi marketlerde bile kolayca bulunuyor. Toz halinde satılıyor ve hemen her yiyeceğe ekleyebilir, vitamin ve mineraller acısından zenginleştirebilirsiniz. Ama ozellikle ara oğun olarak tuketilen yoğurt veya sute, ekmek ve unlu gıdalara, ev yapımı koftelere, kahvaltılık gevreklere , salata ve corbalara cok yakışıyor.
Kimler tuketmeli? Bence herkes… Ama ozellikle buyume ve gelişme donemindeki cocuklar, 8. aydan itibaren bebekler ve hamileler icin olmazsa olmazım. Ozellikle bebeklerin 6. aydan sonra tam tahıllar tuketmesi gerekir. Beyaz pirinc unu veya nişasta gibi boş enerji kaynakları yerine iyi bir alternatiftir.
İcindeki doğal yağlar nedeniyle tam tahıllar işlenmiş muadillerine gore cok daha cabuk boceklenir. Bu nedenle actığınız paketi cam kavanozda ağzı sıkıca kapatılmış şekilde muhafaza ediniz…
Kaynak: doktor sitesi