Sağlıklı ve iyi goren gozler icin yeterli ve dengeli beslenme onemlidir. Gozlerimiz gunluk aktivitelerimizde en cok ihtiyac duyduğumuz organımız. Fakat ilerleyen yaş ile beraber goz sağlığımız bozulabiliyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme, stres, genel kirlilik goz sağlığımızı tehdit ettiği gibi, goz yapısının dejenerasyonunu da hızlandırıyor. Peki ya goz sağlığımızı besinler yoluyla nasıl koruyabiliriz?

Yapılan son calışmalara gore antioksidan besinlerin ve bioflavanoidlerin, gorme kaybı ve yaşa bağlı olarak oluşan diğer dejeneratif problemlerdeki rolu gittikce daha da acıklık kazanmaktadır. Vucudumuzda enerji ureten tum hucreler duzenli olarak oksijene ihtiyac duyarlar. Diğer yandan oksijen vucut hucrelerinde yandığı anda serbest radikaller oluşur. Serbest radikaller vucut hucrelerinde ve dokularda hasara neden olurlar. Aynı zamanda yaşla birlikte de vucudumuzdaki serbest radikal miktarında artış yaşanır. Serbest radikaller, gozlerde radyasyona maruz kalınmış gibi etki yaratır, katarakt ve makuler dejenerasyona sebep olabilir. Antioksidanlar ise vucudumuzdaki serbest radikallere karşı savaşır. C, E vitamini ve beta karoten, serbest radikalleri etkisiz hale getirir.


Yaşa Bağlı Olan Goz Bozuklukları;

Katarakt en cok yaşlılığa bağlı olarak gelişmesine rağmen, yaşamın her doneminde de meydana gelebilir. Diyabet ve sigara kullanımı bu oluşumu hızlandırır. Eğer antioksidanlardan diyetinizde bol miktarda yer alıyor ise daha şanslısınız demektir. Ozellikle C, E vitamini ve lutein katarakt oluşum riskini azalmaktadır veya gidişatı yavaşlatmaktadır.

Makuler dejenerasyon yaşa bağlı olarak gelişen bir başka goz rahatsızlığıdır. Retinanın orta kısmında bulunan bir doku olan makulanın yavaş yavaş ve acısız bir şekilde bozulmasın ile oluşur. Makuler dejenerasyonun nedeni bilinmemektedir ancak son yapılan bircok araştırma sonucuna gore antioksidan besinlerden zengin bir diyet, katarakt da olduğu gibi, oluşumunu onlemekte veya yavaşlatmaktadır. Lutein ve Zeaksantinin, A vitamini aktivitesi gostermeyen karotenoidlerdir. Lutein; yeşil yapraklı sebzelerden ozellikle brokoli, karalahana, su teresi, mısır, bezelye ve yumurta beyazında bulunur. Yeşil sebzeler, kırmızıbiber ve mısır ise zeaksantinin iyi kaynakları arasındadır.
Yapılan bir calışmaların gosterdiği uzere; doymuş veya trans yağ asitlerinden zengin bir beslenme ile risk artmaktadır. Riski azaltmak icin haftada en az 2 kez balık yenilmesi uygun olacaktır.



Diyabetik Retinopati
Diyabeti olan kişilerin kan şekeri takiplerini sıkı bir şekilde yapmaları onem taşımaktadır cunku kan şekerinde meydana gelen buyuk dalgalanmalar, diyabetik retinopatiye neden olabilir.

Gece Korluğu
Gozler, ışığı absorbe edebilmek icin A vitaminine ihtiyac duyarlar. A vitamini, gozlerin karanlıkta normal olarak gormesine ve alacakaranlığa alışmasına yardımcı olur. Eksikliğinde ise gece korluğu gelişir. Retinol formundaki A vitaminini hayvansal kaynaklı karaciğer, balık yağı, yumurta bulunur. Bitkisel kaynaklardan ise beta karoten alıp vucutta A vitaminine donuşturebiliriz. Kaynakları; koyu yeşil ve sarı- turuncu renkli besinlerdir. Kayısı, kavun, mango, havuc, kırmızı-yeşil biber ve tatlı patates ile brokoli, marul ve ıspanak gibi sebzelerde karoten icermektedirler.


Konjonktivite
Goz yuvarlığı ya da goz kapağında meydana gelen tahriş veya enfeksiyona bağlı olarak gelişir. Riboflavin eksikliğinde gorulebilmektedir. Riboflavin gozun ve derinin sağlığı icin cok onemli bir vitamindir. Yetmezliğinde gozde yanma ve kaşınma, ışığa hassasiyet oluşur.
Riboflavinin en zengin kaynakları; et, sut-sut urunleri ve yumurtadır. Yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagiller iyi kaynakları arasında yer alır.


Goz Sağlığı icin Bol Miktarda Tuketin!!!

· Beta karoten icin; Havuc, tatlı patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler

· C vitamini icin; turuncgiller (portakal, mandalina gibi), kivi, yeşil-kırmızı biber, kuşburnu, maydanoz

· A vitamini icin; havuc, tatlı patates, brokoli, ıspanak, marul, yumurta, sut

· E vitamini icin; fındık, badem, ceviz gibi sert kabuklular, yağlı tohumlar, avokado, yeşil yapraklı sebzeler (marul, ıspanak, maydanoz)

· Cinko icin; deniz urunleri, kırmızı et, buğday, kurubaklagiller, ceviz, badem

· Lutein ve Zeaksantinin icin; sebzeler, bezelye, ıspanak, semizotu, brokoli, mısır ve biber


Yaban Mersini ve Goz Sağlığı

Yabanmersini, yuzyıllardır yenilebilir, lezzetli bir yabani meyve olarak karşımıza cıkmaktadır. Vitamin ve minerallerce zengin olan yaban mersini sodyum icermezken, potasyumdan zengindir. Meyvelere renk veren (mavi, mor ve kırmızı), antioksidan kapasitesi yuksek olan antosiyanidin denilen maddeyi onemli miktarda icermektedir. Bu antioksidan maddeler, vucudumuza zarar veren serbest radikallere karşı korunmamızı sağlarlar.
Faydaları;
Goz yorgunluğu, miyopluk, katarakt ve şeker hastalığından kaynaklanan gorme bozukluklarını engeller. Gece korluğunu ortadan kaldırır. Gozun yapısındaki kılcal damarları ve sinirleri guclendirmeye yardımcı olur.

Kaynak: doktor sitesi