Kalan yemeklerin defalarca ısıtılıp yenilmesinin bakteri uremesine sebep olduğunu ve bunun da gıda zehirlenmelerini beraberinde getirdiğini soyleyen uzmanlar yemek pişirme ve saklama konusunda ev hanımlarına uyarılarda bulundu.
Ev hanımları, kalan yemekleri buzdolabına koyup, ertesi gun ve takip eden gunlerde soğumuş yemeği ısıtıp yeniden sofraya koyuyor. Bu işlemin sağlıklı olması icin soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bolumunun ısıtılması gerekir.
Yiyecekleri, ozellikle de etleri iyice pişirmenin onemli olduğuna dikkat ceken uzmanlar yiyeceklerin her tarafının iyice pişmesine ve ozellikle merkez kısmının da pişmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
YİYECEKLERİ TEKRAR TEKRAR ISITMAYIN
Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yediğiniz yemeğin kalan bolumunu buzdolabında saklamalısınız. Ertesi veya takip eden gunlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bolumu ısıtmak gerekir. Aksi takdirde ısınmış yemekte mikroplar urer ve yemek soğuduğunda bakteriler olur. Siz, soğumuş yemeği ısıtıp tekrar soğutarak yeni bakteri uretirsiniz. Ureyen bakteriler de gıda zehirlenmesine yol acar. Bu sebepten kalan yemeklerin, tuketeceğiniz kadar miktarını ısıtmalısınız.
GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL ACABİLİR
Bakterilerin buyumesini ve toksinlerin oluşmasını onlemek icin gıdaları doğru sıcaklıkta tutmak son derece onemli olduğundan daima paketin ustundeki bilgileri okunmalıdır.
Yiyeceğin buzdolabında tutulması gerektiği belirtiliyorsa, buzdolabında tutmaya dikkat etmlisiniz. Soğuk tutulması gereken yiyecekler oda sıcaklığında bırakılırsa, gıda zehirlenmesine yol acan bakteriler coğalarak tehlikeli duzeylere cıkabilir. Pişmiş yiyeceklerden arta kalanlar, cabucak soğutulup buzdolabına konmalıdır. Yiyecekleri derin olmayan kaplara koymak ve kucuk miktarlar halinde bolmek, soğutma işlemini hızlandırır.
EV HANIMLARINA TAVSİYELER
Yemek pişirmek icin mutfağa giren kadınlar kişisel temizliğine dikkat etmek ve uzerinde calışılan yuzeyleri temiz tutmak şartıyla zararlı bakterilerin yayılmasının onune gecebilirsiniz. Ayrıca ellerinizi duzenli olarak, tuvalete gittikten sonra, ciğ gıdalara dokunduktan sonra, yenmeye hazır yiyeceklere dokunmadan once mutlaka yıkamalısınız.
İshal veya kusma gibi mide rahatsızlıklarınız olduğunda yiyeceklere dokunmayın. Ellerinizde yara veya kesikleriniz varsa, bunlar su gecirmez bantla sarılı olmadıkca yiyeceklere dokunmamalısınız.
Kaynak:Hurrriyet
Yemekleri bir kereden fazla ısıtmayın
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Yemekleri bir kereden fazla ısıtmayın