Yere duşen herhangi bir yiyeceğin beş saniyeden fazla yerde kalmadığı surece mikrop taşımadığı kanısı yaygın. Ancak bu inanc ne kadar bilimsel?




Yere duşen yiyecekler gercekten de beş saniyeden az kaldıkları surece yenecek kadar guvenli midir, yoksa gozle gorulmeyen zararlı mikroplarla mı doludurlar?

Once şunu netleştirelim: Duşecek bir yemeğe saldırmak icin bekleyen bakteri suruleriyle dolu değildir yerler. Bu bakteriler zaten her yanımızı cevrelemiş durumdadır. Yeni silinmiş yerde bile vardır bakteri. Bilim insanları, yere dokunduğu anda yiyeceğin kirlendiğini soyluyor.



'BAKTERİ DENİZİ'

2015 ’te yapılan bir araştırmaya gore, evlerdeki toz-kir icinde 9 bin farklı tur mikrobik canlı bulmak mumkun. Bunların 7 binini bakteriler oluşturuyor; ama coğu zararsız. Bu bakteriler her yanımızdadır: Ellerimizde, yuzumuzde, evimizde. Dokulen derimiz, soluduğumuz hava bakteri doludur. Chicago Universitesi ’nden mikrop uzmanı Jack Gilbert, “Mikroorganizmalardan kacınmanız mumkun değildir. Aslında bir bakteri denizi icinde yaşıyoruz” diyor.

Araştırmalar, her bireyin bir saat icinde cevresine 38 milyon bakteri hucresi saldığını gosteriyor.

Gilbert, mikroorganizmaların tehlikeli olduğu ve “hepsini oldurmek gerektiğine” dair soylemleri 100 yıldır kullandığımızı, ama bu konudaki paranoyamıza rağmen, hastalık yapan mikrop kapma olasılığını hic anlamadığımızı belirtiyor.



HANGİ KOŞULDA YENEBİLİR?

Cevrenin normal olculerde temiz olduğu durumda yere duşen bir yiyeceği alıp yiyeceğini soyluyor Gilbert. “Ama mikrop yuvasına duştuğunde değil elbette” diyor. Hatta daha da ileri giderek, yerleri ya da tuvalet oturağını bile yalamanın buyuk ihtimalle sizi hasta etmeyeceğini soyluyor. Ama evde biri hasta ise ya da hijyen kurallarına pek uyulmayan bir ulkedeyseniz bunun gecerli olmayacağını vurguluyor. Etrafımızda elbette bazı hastalık yapan mikroplar da var. Ama bu mikrobun yerde olması demek, buyuk ihtimalle mutfak tezgahında ya da kapı kollarında da olması demektir. Yani yere duşen yiyeceği yiyip yememenizden bağımsız olarak hastalanabilirsiniz. Aslında genel uyarılar burada da gecerlidir. Orneğin yerde Salmonella virusu varsa duşen yiyeceği yemek sizi hasta edebilir.

2006 ’da yapılan bir araştırmada, duşen yiyeceğin yerde beş saniye kalması halinde bu virusun bulaşma ihtimalinin bir dakika kalmasına oranla daha az olduğu goruldu.



MİKROPLA KONTAK YARARLI

Bakteri dunyasıyla aramızda sihirli bir bariyer yoktur; en itinalı temizlik bile onları bizden uzak tutamaz. Aslında mikrop dunyasıyla kontak halinde olmak yararlıdır da. Uzmanlar, yiyeceğinizi doktor muayenehanesinde ya da tuvalette duşurmediğiniz surece mikroplara maruz kalmanın iyi bir şey olduğunu soyluyor. Zira etrafımız mikroplarla dolu bir şekilde evrim gecirdik. Araştırmacılar, insan turunun evriminde mikropların onemli bir rol oynadığına inanıyor. Henuz kucukken etrafımızdan cok sayıda mikropla kontak halinde oluruz. Cocuk iki yaşına geldiğinde aşina olduğu “mikrop ceşitleri” hemen hemen bir yetişkinin seviyesine ulaşmış olur. Uzmanlar, yere duşen yiyeceğin kapacağı mikropların bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olacağını belirtiyor. Aşırı hijyenik ortamlarda bağışıklık sisteminin iyi gelişmeyeceği soyleniyor. Kısacası, beş saniye kuralı bir sacmalıktan ibaret diyebiliriz. Eğer ortamda hastalık yapıcı bir mikrop varsa, duşen yiyecek cok daha kısa sureyle yerde kalmış olsa bile hastalığı onlemeyecektir. Diğer zamanlarda ise yerden bir şey alıp yemekte sorun yoktur zaten.

Ama yine de tuvalet oturağını yalamaktan kacınmak gerekir tabii ki!




Kaynak:Hurriyet