Hepimizin severek yediği patates sağlığı tehdit ediyor mu? Fırınlanmış, haşlanmış ya da pure patates de tehlikeli mi? İşte detaylar...

Uzmanlar haftada dort kez patates yemenin yuksek tansiyon riskini artırdığını belirtti. Sağlıklı olduğu duşunulen fırınlanmış ya da haşlanmış patates veya patates puresi olması tehlikenin boyutunu değiştirmiyor. Cunku bunların da en az cips kadar tansiyonu yukselttiği belirtiliyor.

Daily Mail'in haberine gore; cips ise kızartma işlemine maruz kaldığı icin başka sağlık riskleri doğuruyor. Araştırmacılar ne şekilde olursa olsun patatesi fazla tuketmenin tansiyon sorunlarına yol actığını ve bunun sorumlusu olarak da nişastadan şuphelendiklerini vurguluyor.




187 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Patatesteki nişastalı karbonhidratların vucutta hızla şeker haline donuşerek, kan şekerini keskin bir şekilde yukselttiğine dikkat ceken uzmanlar, kan şekerinin sorunlara neden olabileceğini acıkladı.

Araştırmacılar, İngiliz Tıp dergisinde yayımlanan bu calışma icin 187 bin erkek ve kadın verilerini analiz etti.

Sonuclarda ise duzenli olarak patates yiyen kadınların kan basınclarının erkeklerden daha yuksek olduğu tespit edildi.

Genel olarak, pişmiş, haşlanmış veya patates puresini haftada dort veya daha fazla yiyen erkek veya kadınların ayda en az bir kere patates yiyenlere kıyasla yuzde 11 risk altında oldukları acıklandı.

Haftada dort veya daha fazla cips yiyen kişilerin yuksek tansiyon riski ise yuzde 17 artıyor.

"KİLO ALDIRIR, YAĞ DOKUSUNU ARTIRIR VE YUKSEK TANSİYONA SEBEP OLUR"

'Hamur işleri, kızartma, tuzlu ve yağlı beslenme duzeninin yuksek tansiyona neden olacağı bilinmektedir' diyen Kardiyoloji Uzmanı Doc. Dr. Mehmet Akif Vatankulu ise; "Yuksek tansiyonun kalp hastalıkları icin en buyuk risk faktorlerinden olması, yuksek tansiyona neden olan besinlerle ilgili calışmalar yoğun olarak yurutulmektedir. Bu besinlerden biri patatestir. Patates, yoğun glisemik yuku ve potasyum iceriğinden dolayı yuksek tansiyon nedeni olduğu uzerine bazı calışmalar yurutulmuştur. Uzun sureli, haşlanmış ya da fırında, patates tuketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yukunden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yuksek tansiyona sebep olur. Bunun yanı sıra patatesi diyetinin kilo aldırıcı etkisi vardır, vucuttaki yağ dokusunu artırır ve yuksek tansiyona sebep olabilir" acıklamasında bulundu.

Kaynak: haber turk