Dr. Gokhan Yazıcıoğlu, tiroid hastalığının Turkiye'de gorulme sıklığının 100 kişide 30 olduğunu belirterek, tiroid ilaclarının gereksiz kullanımının kalpte ritim bozukluğu ve kemik erimesine yol actığını kaydetti..

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Gokhan Yazıcıoğlu, tiroid hastalığının Turkiye'de gorulme sıklığının 100 kişide 30 olduğunu belirterek, tiroid ilaclarının gereksiz kullanımının kalpte ritim bozukluğu ve kemik erimesine yol actığını kaydetti.
Uzm. Dr. Gokhan Yazıcıoğlu, tiroid bezinin 25 gram ağırlığında, kendisinin kucuk ama fonksiyonlarının buyuk olduğunu ve halk arasında, 'Adem elması' olarak gırtlağın hemen onunde iki taraflı bir bez olduğunu soyledi. Tiroid bezinin metabolizmanın yaşamsal fonksiyonu ve gelişimi icin onemli hormonları salgılayan bir bez olduğunun altını cizen Dr.Yazıcıoğlu, "Turkiye'de guatrın gorulme sıklığı yuzde 30'dur. Hastalığın farkında olmayan her 10 kişiden 3'unde bu hastalık mevcuttur. O nedenle tiroid şikayeti olanların tarama yaptırması onemlidir" diye konuştu.

"TESADUFEN TANI KONULUYOR"

Tiroidde farkındalığın az olduğunu aktaran Yazıcıoğlu, "Bu hastalığın genelde tanısı tesadufen başka amaclı yapılan tetkikler esnasında konuluyor. Ultrason veya rutin kan testleri sırasında tespiti yapılabiliyor" dedi.

"TİROİD İLACLARINA DİKKAT"

Son zamanlarda tiroid ilaclarının gereksiz kullanıldığına vurgu yapan Dr. Yazıcıoğlu, "Tiroid ilacları uygun olmayan hastalarda kullanılıyor. Ozellikle kemik erimesi ve kalpte ritim bozukluklarına yol actığı icin, riskli hastalarda kalp hastalarında, bayanlarda menopoz sonrası donemde bu ilacların gereksiz kullanılmaması gerekiyor. Kullanılırsa kişide kalp ritim bozuğu ve kemik erimesini artırıyor. O nedenle uygun olmayan hastalarda tiroid ilacları kullanmamak gerekir. Uygun hastalarda kullanılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"TEDAVİNİN TAKİBİ ONEMLİ"

Tiroid hastalıklarının tedavisinin nedene yonelik yapıldığına değinen Yazıcıoğlu, "Bazı grup hastalıklarında ilac tedavisi gerekmez sadece takip yapılır. Bazı hastalıklarda zehirli guatrlarda ilac tedavisi veya cerrahi tedavi, tiroid yetmezliğinde ise tiroid hormonları kullanılır. Tiroid kanserinin teşhisi oldukca kolay biopsi ile yapılabiliyor. Buyuk bir coğunluğunun tedavisi cerrahi ve iyot tedavisiyle gideriliyor. Onemli olan cerrahinin ardından tedavisinin ihmal edilmemesidir" diye konuştu.

İHA