ORUC TUTARKEN KACINMANIZ GEREKEN 10 ONEMLİ HATA

Ramazan ’ın yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle aclık suresinin uzun olması ve besinlerin az oğunler şeklinde fazlaca yenmesi, vucudumuzun cok da alışık olmadığı bir beslenme duzeninin icine girmesine neden oluyor. Buna bir de hatalı beslenme alışkanlıkları eklenince, kilo alımının yanı sıra metabolizmanın yavaşlaması, kan şekerinde duzensizlik, sinirlilik, yorgunluk, dikkatsizlik, konsantrasyon kaybı, baş ağrısı, baş donmesi, unutkanlık, uykuya meyil, hazımsızlık, şişkinlik ve mide bulantısı gibi pek cok sağlık sorunları gelişebiliyor.

Acıbadem Bakırkoy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili oruc tutarken sık yapılan 10 hatayı anlattı.

Pideyi sıcak yemek ve abartmak İftarın vazgecilmezi olan pideyi cok sıcak tuketmekten kacının. Sıcak pide hazımsızlık sorununun yanı sıra yemek borusu ve ağız icinde tahriş oluşturup ağız yaralarını tetikleyebiliyor. Pideyi sadece tadımlık tuketmeye ozen gosterin. Cunku ozellikle un ve şeker gibi basit karbonhidrat iceren pide gereğinden fazla yenildiğinde hipoglisemi ile hiperglisemi riskini yukseltiyor. Bu da insulin direncini artırarak karın bolgesinde yağlanmaya sebep oluyor. Posa iceriği duşuk olduğu icin bağırsak hareketleri de yavaşlıyor ve kabızlık gelişiyor.

Hızlı yemek, corbayı ve cayı kaynar icmek Hızlı tuketilen yemeklerin ve cok sayıda icilen sıcak cayın yemek borusuyla ağız ici kanserine yol actığı yonunde bulgular var. Bu riskin azalması icin yemeğinizi soğutarak, cayınızı da ılıtarak icmeye ozen gosterin. Hazımsızlık ve reflu gibi sorunların gelişimin onlemek icin de yemeklerinizi mutlaka iyi ciğnenip, yavaş tuketmeye de dikkat edin.




‘Cay ve kahve suyun yerini tutar ’ diye duşunmek Su icmek icin susamayı beklemeyin. Oğun aralarında tuketeceğiniz suyun 2-2.5 litreyi bulmasını asla ihmal etmeyin. Aksi halde ciltte kuruma, kabızlık gibi sindirim problemleri, kas krampları, yorgunluk ve sıcaklık hissi gibi sorunlar gelişebiliyor. Bunların yanı sıra yeterli sıvı almanız dengeli bir kan basıncı icin de son derece onemli. Cay ve kahve gibi kafeinli iceceklerin suyun yerini tutacağı hatasına da duşmeyin. Cunku cay ve kahveyi fazla tuketmek carpıntıya neden olurken, ayrıca kafeinin idrar sokturme ozelliği nedeniyle idrarla sıvı kaybı artıyor.

Orucu buz gibi bir suyla acmak Vucuttaki su oranı yuzde 1 azaldığında susuzluk hissi gelişiyor. Oruc tutarken susuzluk nedeniyle boğaz kuruyor ve bunun sonucunda iftarda ilk olarak doğrudan soğuk su icmek istiyoruz. Ancak cok soğuk su veya buzlu meşrubat icildiğinde veya aşırı soğuk yiyecekler yenildiğinde, bunların temas ettiği doku hucrelerinin duzeni bozuluyor. Bu hucreler oldukleri veya devre dışı kaldıkları icin vucudun savunma mekanizması olumsuz etkileniyor ve mikroplar iyi bir ureme ortamı buluyor. Bunun sonucunda bademcik, mide, idrar yolu ve akciğer gibi organlarda enfeksiyon gelişebiliyor. Sağlığınızı riske atmamak icin orucu soğuk suyla acmak yerine 8-10 derecede olan suyla acmanız daha doğru olacaktır.

‘Sahura kalkmama gerek yok ’ demek Oruc tutarken sahur ana oğunlerinizden biri olacaktır ve kahvaltı oğununuz yerine gececektir. O yuzden “Sahura kalkmama gerek yok” diyorsanız, gun icerisinde halsizlik, yorgunluk, duşuk kan şekeri, konsantrasyon problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Sahurda doygunluğun daha uzun sureli olmasını sağlamak icin yumurta, peynir, sut gibi protein iceriği yuksek besinleri tercih edin. Daha enerjik, zinde hissetmek ve olası kabızlığı onlemek icin tam tahıllı, cavdarlı ekmek veya yulaf gibi kompleks karbonhidratlı besinleri tuketmeye ozen gosterin. Soğuş, salata ve meyve tuketimi de tokluk hissi, sindirim sistemi calışması ve kan glikozu kontrolu icin onemli olan bir grubu oluşturuyor.



Şerbetli tatlılara kanmak İftar sonrası buyuk keyifle tuketilen tatlılar uzun donemde hazımsızlık, mide yanması, reflu ve kilo problemi olarak geri donuyor. Bu gibi olumsuzları yaşamamak icin ozellikle kızartmalar, hamur işleri, aşırı şeker ve yağ iceren besinler, şerbetli tatlılar, cikolata, gazlı iceceklerden uzak durmayı ihmal etmeyin.

Aşırı tuz, yağ ve baharat tuketmek Sahurda yapılan hatalardan biri de, cok tuzlu ve yağlı besinleri tercih etmek. Fazla tuz tuketimi vucutta su tutup, odem oluşmasına sebep olabiliyor. Cok baharatlı ve tuzlu yiyecekler susama hissini de artırarak zor anlar yaşatabiliyor.

İftarı tek oğun şeklinde yapmak İftarda boş mideye birden yuklenmemek gerekiyor. Cunku mideye aniden yuklenmek iftar sonrası hazımsızlığa ve refluye yol acabiliyor. Orucu su ile acıp, ardından kuru kayısı veya hurma ile devam edebilirsiniz. İftarı 2 oğun şeklinde yapın. İftar yemeğine corba ile başlayıp 15-20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe gecebilirsiniz. Ana yemek olarak da cok yağlı ağır yemekler yerine ızgara, haşlanmış veya fırınlanmış et, tavuk ya da balık yemekleri veya kurubaklagil ya da zeytinyağlı sebze yemeklerini tuketin. Aksi takdirde yuksek kan şekeri, yuksek tansiyon ile kalp hastalıkları riski artabiliyor.

Ac karnına egzersiz yapmak Ac karnına spora başlandığında vucudun kan şekeri seviyesi cok duşuyor. Oruc tutulan surecte spor sonrasında toparlanmayı sağlayacak bir besin grubu tuketilememesi nedeniyle egzersiz yapmak icin iftar sonrasını beklemek gerekiyor. İftardan 1.5-2 saat sonra yapacağınız hafif tempolu bir yuruyuşun, yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alma eğilimini engellemek ve besinlerin sindirimine yardımcı olmak icin etkili olduğu gerceğini goz ardı etmeyin.

Sıvı kaybını onlemek icin aşırı meşrubat tuketmek Maden suyu gibi gazlı iceceklerin tercih edilmesinde sakınca yok, ancak asitli iceceklerin, hazır meyve sularının, şekerli kompostoların ve şerbetlerin boş enerji kaynağı olduğu ve vucuda hicbir faydasının olmadığını unutulmamalı.

Kaynak:iyinin peşinde