Sıcaklarda gıda zehirlenmesi yaşamayın
Sağlık0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sıcaklarda gıda zehirlenmesi yaşamayın
-
19-09-2022, 07:21:41
Yaz aylarının en sık gorulen rahatsızlıklarından biri besin zehirlenmeleridir. Hastanelerin acil sağlık birimleri, yaz sıcaklarında zehirlenmeler sebebiyle dolup taşar. Gıda korumalarının tam yapılamadığı, yiyeceklerin acıkta unutularak tekrar yenildiği yaz aylarında risk buyuk
Gıda zehirlenmelerinin en onemli nedeninin tuketilen gıdaların sıcak altında unutularak daha sonra tekrar yenmesi olduğunu belirten Medline Acil Sağlık Genel Direktoru Dr. Koray Akay, nelere dikkat edilmesi ile ilgili şunları soyluyor:
Neden zehirleniriz?
Gıda zehirlenmelerinin yaz aylarında daha sık gorulmesinin nedeni, yemeklerin uygun ortamlarda ve sıcaklıklarda saklanmamasıdır. Dikkatsizlik ve unutkanlıkla buzdolabına konulmayan yiyecekler, birkac saat acıkta bırakılmış sut veya uygun cozdurulmemiş et nedeniyle kişiler kendilerini bir anda hastanede bulabilir. Besinlerin icerisindeki zararlı bakterilerin tuketimi ile ya da bakterilerin urettikleri zehirli maddelerin besinlere bulaşması ile gıda zehirlenmeleri meydana gelir. Besinlerin satın alındıktan sonra uygun şekilde saklanması, pişirilmesi, soğutulması gıda zehirlenmelerinin oluşmasını engeller.
Hangi yiyecekler riskli?
Ozellikle yazın riskli yiyecekler grubuna giren besinler; et ve et urunleri, sut ve sut urunleri, patates, salata sosları, pirinc ve ceşitli tahıl urunleri, mayonez, deniz urunleri ve meyvelerdir.
Kişi gıda zehirlenmesi yaşadığını nerden anlar?
Yemek sonrası kişi kendisinde karında kramplar,karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve yuksek ateş gibi belirtiler hissediyorsa gıda zehirlenmesi geciriyor olabilir. Ateş gorulmeyen gıda zehirlenmeleri genelde 5–6 saat sonra son bulur. Ateşli gıda zehirlenmeleri ise daha uzun sure devam eder.
Zehirlendiğini anlayan kişi ilk mudahale olarak ne yapmalı?
Besin zehirlenmesinden şuphelenen kişi mumkun olduğunca kaybettiğimiz sıvıyı ve minerali yerine koymaya calışmalı. Bolca su, gazı cıkarılmış mineralli su (soda), yuksek tansiyon problemi yoksa tuzlu ayran,cay tuketilmeli. Aldığımız sıvının vucutta kalmasına yardımcı olmak icin şeker hastalığımız yoksa haşlanmış patates, sade galeta, pirinc lapası, kabuğu soyulmuş elma, muz yiyebiliriz. Bu yaptıklarımıza rağmen şikayetlerimiz azalmıyorsa, artıyorsa, dışkıda kan gorursek, belirtilere baş donmesi, cift gorme eklendiyse muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna muracaat etmeliyiz.
Gıda zehirlenmesi yaşamamak icin nelere dikkat etmek gerekir?
-Yiyecek, icecek ve tum besin maddelerini ele almadan once eller mutlaka iyice yıkanmalıdır.
-Yiyecekler buzdolabında uygun şekilde saklanmalı, et ve sebzeler birbirine temas etmemelidir.
-Ciğ tuketilecek sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkandıktan sonra tuketilmelidir.
-Yemek sonrası tum gıda maddeleri dolaba geri kaldırılmalıdır.
-Pişen besinler yine dışarda serin bir yerde soğumaya bırakılmalı sıcakta bekletilmemelidir.
-Yemekler ağzı acık olarak bekletilmemelidir.
-Artmış yiyecekler buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir.
-Et, tavuk ve balıklar iyi paketlenmiş bir şekilde buzdolabına konulmalıdır. Paketten sızacak et sularının başka bir besine teması gıda zehirlenmelerine yol acabilir.
-Etler akan su altında ya da buzdolabında cozdurulmelidir. Acık ortam et cozdurmeye uygun değildir.
-Cozdurulen et hicbir şekilde tekrar dondurulmamalı ve tuketilmelidir.
-Buzdolabına yerleştirilecek besinlerin birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirilmesi sağlık icin onemlidir.
Kaynak: posta