Diyetisyen Melis Destereci, diğer meyvelere oranla daha duşuk glisemik indekse sahip olan vişnenin vucuda bircok faydası olduğunu soyledi.

Diyabet hastalarının vişneyi tercih edebileceğini belirten Destereci, "Vişne duşuk glisemik indekse sahip olması sebebi ile kan şekerinde ani yukselişe sebep olmaz, bu yuzden diyabetikler icin iyi bir ara oğun alternatifidir" ifadelerini kullandı.



"Alzheimer hastalığına iyi gelir, kansere karşı korur"

Melis Destereci, "Vişne iyi bir melatonin kaynağıdır uyku problemi yaşayan kişilerde melatonin hormonun duzenlenmesine yardımcı olur.



Bu sayede vucudun biyolojik saati dengelenmiş olur. Bel cevresi yağlanması icin tuketilmesi uygundur. Kalp-damar hastalıklarına hastalıklara karşı koruyucudur ve kan basıncını dengeleyerek kalp krizi riskini azaltır. Kırmızı ve mor renklerde bulunan antioksidan ozellik taşıyan 'antosiyanin' seviyesi ile serbest radikallere karşı savaşarak vucudu toksinlerden arındırır, cildin daha parlak ve genc gorunmesine yardımcı olur.
Beyin hucre duvarında antioksidan koruması sağlayarak hafızayı korur. Ozellikle Alzheimer hastalığına iyi gelen bir besindir. İltihap ve odem azaltıcı etkiye sahip olduğu icin eklem kireclenmelerinin onune gecer.
Ure ve urik asit seviyesini azalttığı icin gut hastalığına karşı koruyucudur. LDL dediğimiz kotu kolesterolu duşurucu etkisi vardır..




İyi bir A, C ve E vitamini kaynağı olmakla beraber icinde potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum minerallerini de bulundurmaktadır. Tumor hucrelerini baskılayarak ozellikle kolon ve prostat kanserine karşı koruma sağlar" dedi
Melis Destereci, son olarak sozlerini yaz mevsiminde hafif tuketebilinecek ve ferahlık sağlayan vişneli sorbe tarifi ile sonlandırdı.


Vişneli sorbe tarifi icin malzemeler


-2 tatlı kaşığı toz tatlandırıcı
-1 su bardağı su
-1 adet limonun suyu
-3 su bardağı vişne


HAZIRLANIŞI
Oncelikle tencereye 1 su bardağı su ve tatlandırıcımızı koyup şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatalım ve soğuması icin bir kenara bırakalım. Vişnelerini cekirdeğinden ayırıp rondoya koyalım ve pure haline gelene kadar rondomuzu calıştıralım. Soğuyan serbetimize limon suyunu da ekleyerek pure haline gelmiş vişnelerimizin uzerine ilave edelim. İcinde kalan pureleri suzgec yardımıyla alıp, karışımın pembe kopuğunu de kaşık yardımıyla alıp attıktan sonra karışımımızı kalıba dokup dolaba koyalım, 2 saat sonra karıştırıp tekrar dolaba koyalım ve donduktan sonra ister kesme şeklinde isterseniz dondurma kaşığı yardımıyla servise hazır" şeklinde konuştu.


İHA