Bilim adamları, gıda endustrisinde yaygın olarak kullanılan bir katkı maddesinin ince bağırsak hucrelerinin yapısını ve işlevini bozduğunu belirledi.
ABD'nin Binghamton New York Eyalet Universitesinden araştırmacılar, yaptıkları deneylerde sakız ve şekerlemelerden ekmeğe kadar işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılan titanyum oksit nano-parcacıklarına surekli olarak maruz kalan ince bağırsak hucrelerinin besleyici ogeleri tutma ve hastalık yapıcı mikropları engelleme işlevlerinin "belirgin şekilde azaldığını" tespit etti.




Bilim adamları, yaptıkları deneylerde, bir ince bağırsak hucre kulturu orneğini, dort saat boyunca bir oğunde maruz kalacağı kadar (akut etki) ve ardından beş gun boyunca uc oğunde maruz kalacağı kadar (kronik etki) titanyum oksit nano-parcacıklarıyla aşıladı. Akut etki hucrelerde belirgin bir değişiklik yaratmazken, kronik etkinin hucrelerin mikrovilu adı verilen soğurucu cıkıntılarını azalttığı gozlendi. Mikrovilulerin azalmasıyla bağırsak bariyerinin zayıfladığı, metabolizmanın yavaşladığı, demir, cinko, yağ asitleri gibi bazı besinlerin sindirilmesinin zorlaştığı tespit edildi.




Biyomedikal Muhendislik Bolumu Oğretim Uyesi Dr. Gretchen Mahler, "Titanyum oksitten kacınmanın yolu işlenmiş gıdalardan, ozellikle de şekerlemelerden uzak durmak." değerlendirmesinde bulundu. ABD Gıda ve İlac Dairesi, titanyum oksidi "sindirimi guvenli" maddeler sınıfında kabul ediyor. Arizona Universitesinin 2012 yılında yaptığı araştırmada, sakızdan hazır kek ve mayoneze kadar 89 ayrı işlenmiş gıdanın muhteviyatı test edilmiş ve urunlerin hepsinde titanyum oksit olduğu tespit edilmişti.

Kaynak:sabah