Bazı uzmanlar şekerin kansere yol actığı ve kanser hucrelerini beslediği goruşunde. Onkolog Doc. Alper Ata ise “Şeker tek başına kanserojen değildir. Kanser hastalarının da şeker kısıtlamasını doğru bulmuyorum” dedi ama yine de ozellikle işlenmiş şekerden uzak durulmasını onerdi.


Kendisine sık sık “Şeker yemek kanser yapar mı?” yonunde soru geldiğini belirten Onkoloji Uzmanı Doc. Dr. Alper Ata, “Şeker doğrudan kanser yapmaz. Ancak gunluk 150 gramdan fazla işlenmiş şeker kullanımı şeker hastalığı ve obezite gelişimini artırır. Bu iki durum da kanser gelişimini hızlandırabilir. Dolayısıyla fazla miktarda şeker tuketimi uzun vadede indirekt olarak kanser gelişimiyle ilişkilendirilebilir” diye konuştu.


“KANSERİN ŞEKERE İHTİYACI YOK"

Kanser tedavisi gormekte olan hastaların şeker tuketimiyle ilgili olarak da bilgi veren Doc. Dr. Ata, şunları soyledi:
“Halk arasında, şekerin kanser hucrelerini beslediği inancı vardır. Ancak kanser hucreleri enerjilerini pek cok yoldan karşılayabilirler. Hastanın yediği şekere ihtiyacları yoktur. Kanser tedavisi alan hastalarda şekeri kısıtlamak hastanın diğer gıda alımını da azaltmaktadır ve hic istemediğimiz kilo kaybı ile sonlanmaktadır. Bu da bağışıklık sistemlerini zayıflatmakta ve tedaviyi olumsuz etkilemektedir.”

“YİNE DE ŞEKERDEN UZAK DURUN"

Onkoloji Uzmanı Doc. Ata, şekerin doğrudan kansere yol acmamasına rağmen, ozellikle işlenmiş şekerden uzak durulmasını onererek, “Genel olarak bakınca işlenmiş şeker (şerbetli tatlılar, receller, pekmez, butun şekerli hazır gıdalar) tuketimi, ozellikle cocuklar icin pek cok hastalığa kapı acmaktadır. Dolayısıyla herkesin bu tur şeker kullanımı kısıtlanmalıdır. Ote yandan gıdaların olabildiğince ceşitli alınması gerektiği unutulmamalıdır. ‘Bu iyidir ’ diye sadece bir yonde beslenmek doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Guneş