Uskumrudan lufere, palamuttan hamsiye… En yuksek faydayı sağlamak icin balığı doğru hazırlamanın ve doğru tuketmenin puf noktalarını biliyor muydunuz?


Hafızayı, kemikleri ve gozleri kuvvetlendirmesinden alzheimer riskini ve kotu kolesterolu duşurmesine dek bircok faydası bulunan balık, ozellikle de bugunlerde mevsim gecişi nedeniyle yaygınlaşan enfeksiyonlara karşı vucut direncimizi artırmada etkili bir rol oynuyor.

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, balığın faydalarını anlattı, 6 onemli oneride bulundu ve sağlıklı pişirme tarifleri yazdı:


KIZARTMAYIN

Balığı asla kızartmayın cunku kızartıldığında ağırlığının yarısı kadar yağ ceker, besin değerini kaybeder ve kalori miktarı artar. Izgara yapmak, fırınlamak veya sebzelerle birlikte buharda pişirmek besin değerlerini korumasını sağlar.





YEŞİL SALATA İLE TUKETİN

Balıkta en az bulunan vitamin C vitamini. Bu nedenle balığın yanında yeşil salata tuketmeyi tercih edin. Ozellikle bol limonlu bir yeşil salata balıktaki C vitamini acığını da lezzetli şekilde kapatan cok iyi bir secim olacak.




HAFTADA 2 KEZ MUTLAKA YİYİN

Haftada iki kez duzenli olarak balık tuketmeyi ihmal etmeyin. Balık sayesinde hem kalbinizi ve sağlığınızı koruyacak hem de yukselen kolesterolle hic caba sarf etmeden başa cıkabileceksiniz. Vucudun kış aylarında daha fazla ihtiyac duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerini duzenli balık tuketimi ile karşılayabileceksiniz.

Cocuklarınızı da hem bağışıklıklarını guclendirmek hem de fiziksel ve zihinsel gelişimlerini desteklemek icin balık yemeye teşvik edin.





KUCUK BALIKLARI KILCIĞIYLA TUKETİN

Balığın kılcığında bulunan yuksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece onemli. Bu nedenle ozellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi kucuk balıkları kılcığıyla tuketmesinde fayda var.



MUTLAKA LİMON SIKIN

Balığı gerek hazırlarken gerekse tuketirken mutlaka limon sıkın. Limonun icinde bulunan antioksidanlar ve C vitamini balıktaki omega 3'un vucuttaki kullanımını artırıyor.



COK FAZLA PİŞİRMEYİN

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, “Balıkları cok fazla pişirmek protein kaybına neden olur ve balıktaki proteinin vucudumuz icin bir yararı kalmaz. Bu sebeple balıkları hafif sulu kalacak şekilde pişirmek gerekiyor” diyor.

FIRINDA PALAMUT TARİFİ

Temizleyip dilimlediğiniz balıkları kurulayın. Soğan, limon, zeytinyağı ve pul biberin olduğu karışımın icinde balıkları 30 dakika bekletin. Arada karıştırarak karışımın balığa daha iyi gecmesini sağlayın. Daha sonra duzenli bir şekilde tepsiye dizin ve dilimlediğiniz domatesleri yerleştirin. Guzel bir tat vermesi icin defneyaprağı ve maydanoz da koyabilirsiniz. Onceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirin.


Kaynak: posta