Kızılcığın tam bir C vitamini kaynağı olduğunu soyleyen Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, bu meyvenin faydaları hakkında bilgiler verdi.



Kızılcık lif ve E vitamini kaynağıdır. ½ bardak kızılcık (125 ml) 23 kaloridir, 2 mg lif ve 7 mg C vitamini sağlar.
Kızılcık aynı zamanda K vitamini, manganez ve geniş capta doğal bitki kimyasalları olan fitonutrientleri icerir.
Bunlar zararlı serbest radikallere karşı vucudu korur, iltihap karşıtı ve anti-kanser ozellik gosterirler.

İdrar yolları enfeksiyonunu engeller
Kızılcıktaki yuksek proantosiyanidinler idrar yolu duvarlarına bazı bakterilerin yapışmasını ve coğalmasını engeller, enfeksiyonlarla mucadelede yardımcıdır. Ozellikle tekrarlayan enfeksiyonu olan bireylerde kızılcık tuketimi onerilir. Yapılan calışmalarda kızılcık tozunun komplike uriner sistem enfeksiyonlarında sıklıkla karşılaşılan 'Proteus Mirabilis' bakterisini inhibe ettiği saptanmıştır. Kızılcık suyu 'Helikobakter Pilori' bakterisinin mide duvarına yapışmasını da onleyerek mide ulserlerine karşı koruma sağlar.

Kotu kolestrolu duşurur
Bazı calışmalar kızılcıktaki polifenollerin antiinflamatuar (iltihap karşıtı) mekanizmalar sayesinde trombosit birikmesini onleyerek ve kan basıncını azaltarak kardiyovaskuler hastalığı azaltabileceğini gostermektedir. Kızılcık LDL (kotu kolesterol)'yi duşurup HDL (iyi kolesterol)'yi artırarak kalp sağlığını destekler. Yapılan bir calışmaya gore gunde 1 bardak şekersiz kızılcık suyu tuketiminin HDL kolesterolunu %10 artırdığı saptanmıştır. Kızılcık antioksidan ve antiinflamatuar ozellikleri ile aynı zamanda beyini yaşa bağlı hafıza kaybı ve koordinasyon bozukluklarından korur.




Tumoru ortadan kaldırır
Yapılan araştırmalar kızılcığın tumor gelişimini yavaşlattığı yonundedir. Prostat, karaciğer, goğus, yumurtalık ve kolon kanserlerine karşı pozitif etki gosterdiği saptanmıştır. İcerdiği yuksek miktar salisilik asit ile şişlikleri azaltıcı, kan pıhtılarını onleyici ve tumorleri ortadan kaldırıcı rol oynar.

Ağız sağlığını korur
Kızılcıktaki proantosiyanidinler bakterilerin diş yuzeylerine bağlanmasını onleyerek ağız sağlığını korumada yardımcıdır. Aynı zamanda asit uretimi ve plak oluşumunu engelleyerek diş eti hastalığını onlemede yararlı olabileceği duşunulmektedir. C vitamini iceriği ile de iskorbut hastalığına karşı koruma sağlar.

İHA