Bobrek yetmezliği yaşayan ve doku testleri uyumsuz olduğu icin nakil olamayan hastalar icin "sanal doku testi" buyuk kolaylık sağlıyor.
Ankara Universitesi Tıp Fakultesi İbni Sina Hastanesinde Turkiye'de nadir olarak uygulanan sanal doku testi acil bobrek nakli olmayı bekleyen Ayşe Ozsoy'u hayata bağladı.
Sanal doku testiyle yapılan bobrek nakline ilişkin acıklamalarda bulunan Ankara Universitesi Tıp Fakultesi İbni Sina Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Acar Tuzuner, bobrek naklini gercekleştirdikleri Ayşe Ozsoy'un yuksek riskli nakil hastası olduğunu belirtti.
“TURKİYE'DE NADİR OLARAK YAPILAN BİR UYGULAMA”
Prof. Dr. Tuzuner, vucudu PRA denilen bobreğe karşı antikorlar ureten Ozsoy'un doku testlerinin uyumsuz gelmesi nedeniyle acil bobrek nakli listesine aldıklarını belirterek, "Ozsoy'un hangi bobreklere karşı direncli olduğunu da sanal doku testleriyle calıştık. Ulusal organ nakli sisteminde sunulan bobreklerden uygun olan bobreği bulmaya calıştık. Bu sırada kanındaki antikorları temizledik." ifadelerini kullandı.
Kağıt uzerinde direnc gosterilen dokularla kendilerine sunulan bobrekleri karşılaştırdıklarını anlatan Prof. Dr. Acar, şoyle konuştu:
"Tupte yapılan doku testlerini sanal olarak yaptık. Bu sayede Ayşe Hanım, bobrek nakli olabildi. Bu da Turkiye'de nadir olarak yapılan bir uygulama oldu. Doku direnci yuksek olan hastalar, yuzde 80'in uzerinde olan hastalar, coğu zaman nakil şansı bulamıyorlardı. Bobrek sunulsa bile doku testleri olumsuz geldiği icin bobrek nakline uygun olmuyorlar. Sanal doku testi sayesinde sunulan tum bobrekleri karşılaştırarak uygun bobreği bulmak mumkun oluyor. Tupte yapılan testte alıcının ve vericinin butun kanlarını tupun icerisinde laboratuvarda karşılaştırmanız gerekiyor. Bu da cok zaman alan bir yontem. Bu tip hastalarda bobrek naklinin olmasını engelliyor."
"4 BOBREKLE YAŞIYORUM, COK MUTLUYUM"
Sanal doku testi sonucuyla, aranan bobreğe hızlıca ulaşan ve bobrek nakli olan 50 yaşındaki Ayşe Ozsoy, ilk bobrek naklini 2010 yılında olduğunu belirterek, 5 yıl boyunca sağlıklı bir yaşam surduğunu anlattı.
Vucudunun nakledilen bobreği reddetmesi sonrasında 2015'te yeniden diyalize girmeye başlayan Ozsoy'a, tekrar nakil ihtiyacı ortaya cıktı. Ozsoy, Ankara Universitesi Tıp Fakultesi İbni Sina Hastanesine başvurdu.
Diyalize girmenin zorlu bir surec olduğunu dile getiren Ozsoy, "Organ bağışlamaya karar verenler, bir diyaliz merkezine gitsinler, o zaman bağış yapmaya karar verirler." dedi.
Ankara Universitesi Tıp Fakultesi İbni Sina Hastanesine başvurduktan sonra nakil olmasına ilişkin tum sureclerin araştırıldığını ifade eden Ozsoy, "Diyalize neden giremediğim araştırıldı. Bunun uzerine Sağlık Bakanlığına organ nakli olabilmem icin acil cağrı yapıldı. 4 aydır burada tedavi goruyorum. Bazı değerlerim kontrol altına alındı. Sanal doku testiyle birlikte tekrar nakil olmama karar verildi." dedi.
Tekrar nakil olmasının kendisi icin ikinci bir şans olduğunu dile getiren Ozsoy, "Şu anda dort bobrekliyim, iki kendi bobreğim var. Biri daha once 2010'da takılan bir bobreğim, diğeri de yeni nakil olduğum bobrek. 4 bobrekle yaşıyorum, cok mutluyum. İlk nakil olduğum bobrek, İzmir'den geldi. Şu andaki bobreğim ise Yozgat'tan geldi." diye konuştu.
"DORT BOBREĞİ VAR AMA EN SON NAKLEDİLEN CALIŞIYOR"
Nakil ekibinde yer alan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Akın Fırat Kocaay ise, nakil icin kendilerine gonderilen organın sağlıklı olup olmadığına baktıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Butun surecler tamamlandıktan sonra hastamızı nakle aldık. 2010 yılında nakledilen bobreği vardı, o yerinde duruyordu sağ tarafında, biz bu sefer hastanın sol tarafını actık. Sol tarafında başarılı bir bobrek nakli ameliyatını tamamladık. Bobrek reddedip bunyesine zarar vermediği surece daha onceden nakledilen bobreklerinin ya da kendi calışmayan bobreklerinin cıkarılmasına gerek olmuyor. Enfeksiyon gibi problemler olduğu gibi durumlarda cıkarmak gerekiyor. Bobrek hastaya bir zarar vermiyor. Şu an hastanın iki tane kendine ait bir tane daha onceden nakledilen bobreği var. Bizimki dorduncu bobrek, sadece bizim son naklettiğimiz bobrek calışıyor."
Uroloji - İdrar Yolları Hastalıkları Bobrek uyumunu tespitte yeni yontem: Sanal doku testi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Uroloji - İdrar Yolları Hastalıkları Bobrek uyumunu tespitte yeni yontem: Sanal doku testi