Yediğiniz her şeye dikkat etmenize, hatta cikolata, cips ve cerez gibi sevdiğiniz pek cok yiyeceği hayatınızdan cıkarmanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Yalnız değilsiniz.






A.B.D.'de, Amerikan Diyet Birliği tarafından, Gallup Araştırma Şirketi'ne yaptırılan bir araştırmanın sonucu oldukca ilginc. Kadınların yuzde 99'u sağlıklı bir şekilde beslendiklerine inanıyorlar. Oysa verdikleri yanıtlar; kendileri icin gereken sağlıklı beslenme standartlarını, sadece yuzde 1 oranında sağlayabildiklerini ortaya cıkarıyor. Buradaki en buyuk sorun, bolca lifli gıda ve doymamış yağ yerine, ağırlıklı olarak, az ama doymuş yağ, şekerin ve rafine besinlerin tuketilmesi. Oysa besinlerin niceliği kadar niteliği de onemli. Siz kalori hesabı yapıp, yediğiniz her lokmayı sayarken cok farklı nedenler kilo vermenizi engelliyor olabilir. İşte kilo vermenizi engelleyen hatta kilo almanıza yol acan 7 neden ve bunlarla baş etmek icin en etkili cozum onerileri.

1- Kahvaltıyı atlamak

A.B.D. Colorado Universitesi'nde, 3 bin gonullu uzerinde, kahvaltı uzerine bir araştırma yapılmış. Bu kişilerden 1 yıl boyunca duzenli kahvaltı etmeleri istenmiş ve yıl sonunda ortalama 6 kilo verdikleri gozlenmiş. Ozellikle, kepekli ekmek, musli gibi lifli besinlerle kahvaltı eden kadınlar cok daha rahat kilo veriyor ve bu kiloyu korumakta da cok zorlanmıyor. Ayrıca kahvaltıyı atlamak dalgınlığa ve konsantrasyon eksikliğine de neden olabiliyor.

COZUM: Tabii ki kahvaltı atlamamak. Sabahları sadece 10 dakika erken kalkarak, bir kase yağsız sut icinde musli yiyebilir ve kendinize cok buyuk bir iyilik yapabilirsiniz. Ancak kahvaltı etmek adına, yağlı poğaca ve acmaları sakın aklınıza getirmeyin. Lifli yiyecekler, taze meyve, meyveli yoğurt ve yağsız sut iyi bir kahvaltı icin yapılacak en mukemmel tercihler.

2- Sadece tadına bakmak

Arkadaşınızın doğum gununde dayanamadınız ve o kadar ısrar karşısında incecik bir dilim pasta yediniz. Ardından akşam yemeği icin gittiğiniz restoranda, salata ısmarlamanıza rağmen, eşinizin patates kızartmalarından bir iki tane aldınız, bir de diğer arkadaşınızın spagettisinin tadına baktınız. Ama tabii bunları kesinlikle yemekten saymıyorsunuz. Ancak beslenme uzmanları, kilo almanın altında yatan en onemli nedenlerden birinin, diyet planı uygularken, "tadına bakmak", "kucucuk bir lokma almak" gibi bahanelerle gunluk kalori alımının uzerine cıkmayı gosteriyorlar. Hatta yapılan araştırmalar, bu şekilde tuketilen yiyeceklerin ortalama olarak gunde 700 kaloriyi bulduğunu gosteriyor.

COZUM: Bu konuda yapabileceğiniz en mukkemel şey bir yiyecek gunluğu tutmak. Boylece, tadına baktığınız boreği, bir parcacıktan bir şey olmaz diye ağzınıza attığınız cikolatayı onunuzde yazılı gorecek ve durumun ciddiyetini anlayabileceksiniz. Ayrıca yazacağınızı bildiğiniz icin bir şeyler yerken cok daha dikkatli olacaksınız.

3- Şeker bağımlılığı

Şeker ve cikolata kadınların en cok sevdiği yiyeceklerin başında geliyor. Ama burada suclular cay ve kahvelerimize attığımız kesme şekerlerle, atıştırdığımız şekerleme ve cikolatalar değil. Uzmanlara gore tukettiğimiz şekerin ucte birini gizli bir şekilde alıyoruz. Meyveli yoğurtlar, meyve suları, bazı alkolsuz icecekler nedeniyle farkında olmadan daha fazla şeker tuketebiliyoruz.

COZUM: Oncelikle tum tatlı ve pastaları kendinize haftada sadece bir gun sunabileceğimiz bir odul olarak sınırlandırmalısınız. Onun dışında yediğiniz tum besinlerin etiketlerini okuyun ve fruktoz, mısır şurubu ve sakkaroz gibi maddelerin de şeker sınıfına gireceğini unutmayın. Meyveli yoğurt, mısır gevreği ve musli gibi yiyecekleri satın alırken de şeker icermeyen ceşitlerini secin.

4- Yeterli miktarda gıda alamamak

Coğu kişinin, bol bol lif, vitamin ve mineral iceren "tam" yani işlenmemiş gıdalardan yeteri kadar tuketmediği bilinen bir gercek. Ne yazık ki, işlenmiş, rafine edilmiş ve pek cok katkı maddesi katılarak hazırlanmış gıdaların hayatımızdaki yeri cok daha fazla. Araştırmalar beyaz unla yapılan her turlu hamur işinin beslenmemizde en buyuk yeri tuttuğunu gosteriyor.

COZUM: Beyaz ekmek, pirinc ve makarna yerine, işlenmemiş kepekli ya da doygun ekmek, kepekli pirinc ve tam makarna tercih etmeye calışın. Atıştırmak icinse cips, cikolata yerine, yağsız patlamış mısır ya da kuru meyveleri secin. Evde yaptığınız kek ve hamur işlerinde de, eğer mumkunse, kepekli unu kullanmanız son derece akıllıca olur.