

Malatya'ya ait bir tatlı olan, tamamen doğal kayısıdan yapılan ve bir cok yararı olan bu tatlı, cok kısa surede ve zahmetsiz olarak hazırlanabiliyor.Kansızlığın ilacı, beyni calıştırıp zekayı geliştiren gun kurusunun yararları saymakla bitmez. Şeker koyulmuyor cunku, kendi doğal şekeriyle zaten cok tatlı. Ama tamamen doğal olduğu icin kilo aldırmıyor. Ben bu tatlıyı cok seviyorum ve her gun yasem bıkmam. Eğer Malatya gun kurusu kayısı bulabilirseniz, mutlaka denemenizi oneririm.
Malzemeler:
1 kg gun kurusu kayısı
1 su bardağı ceviz
50 gr tuzsuz tereyağ
Yapılışı:
Gun kurusu kayısıları iyice yıkadıktan sonra tereyağında kavurup, ocağı kısıp ağır ağır pişmeye bırakıyoruz. 40 dakika ağır ateşte piştikten sonra dovulmuş cevizi dokup dinlenmeye bırakıyoruz. İlk sıcaklığı gittikten sonra servise hazır. Afiyet olsun...
NOT: Her yemekten sonra 3 adet Malatya Gun Kurusu yerseniz midenize faydalı olur.
Kayısının Faydaları :
Beynin duzenli calışmasını sağlar, stres azaltır.
Karaciğerin tahrip olan kısminin tamirini yapar.
Kemiklerin cok daha duzgun ve sağlam olmasında onemli rol oynar.
Kan yapımını artırarak,kansızlığa engel olur.
Mide ve oniki parmak bağırsağı ulserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ulserlerin iyileşmesinde rol oynar.
Bobreklerde tas teşekkulunu azaltır.
Ureme sistemi uzerinde onemli rolu bulunup, cinsel gucu artırmaktadır.
Kansere karsı koruyucu bir etkiye sahiptir.
Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında onemli rol oynar.
Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha duzenli calışmasını sağlar. Klinik olumundeki reanimasyon calışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur.
Kayısının potasyumca zengin,sodyumca fakir ve A vitaminin oz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde cok onemli boyutlar kazandırmaktadır.

