Sutu artırmak icin!

Yıllar once kim dediyse onu bulun getirin bana diyorum. Neymiş efendim, baklavalar, borekler, hamur işleri, kaymaklı tatlılar, yenmeliymiş. Evet metabolizma hızlanıyor ama hızlanıyor diye bu kadar yuklenilmez ki. Doğumdan sonra kilo alan anneler var. Doğum yapan annenin ac kalmaması, ihtiyacı olanları yemesi onemli olan, surekli kalori yuklemek değil! Ayrıca bu tatlılarında sutu artırma ozelliği yok! Evde anneler, kayın valideler bana kızacak ama kimse kusura bakmasın, gercek bu! Sutu artıran şey, annenin eksiksiz beslenmesi yani ac kalmaması ve yeteri kadar protein, yağ, karbonhidrat alması, bebeği gormesi yanında olması ve moral. Anne, sutunun geleceğine inanırsa, bebeği sık sık kucağına alırsa ve moralini yuksek tutarsa mutlaka sut oluşumu gercekleşir. Bebeği gormesi ve ağladığını duyması gerekir! Bebeğinin ağladığını yani acıktığını goren annenin beyni sinyali alır ve hemen hormonlara iletir. Bebeği gorduğu anda sut oluşumu başlar ve bebek emdikce de ihtiyacına gore sut oluşumu devam eder. Sutum yetmiyor korkusu her annenin korktuğu bir şeydir ama her an nenin sutunun iceriği de farklıdır, her bebeğin sut ihtiyacı da. Bu sebeple, sizin sutunuzun miktarı sizin bebeğiniz icin ideal. Cok ozel durumlarda, stresli ortamlarda, annenin morali bozuk ise veya dinlenemiyorsa, bebeğini goremiyorsa sut oluşumu azalır.

Vitaminler ve sevgi

Bir bebek ne ister. Annesinin kokusunu hissetmek, onun kucağında olmak ve sevgiye doymak. Bir de karnı acıktı mı anne sutu ile ihtiyacı olan tum karbonhidratı, yağları, proteini, vitaminleri, mineralleri ve dunyada başka hicbir besinde olmayan sayısız koruyucu etken maddeleri alır ve mutlu bir şekilde buyur. Annesinin memesinden sut icen bir bebek, annesini, tam da istediği gibi hisseder ve anne karnından sonra en mutlu olduğu yer burasıdır. Karnının her zaman ac olması da gerekmez, bazen sadece annesini ozlediği, istediği icin de ağlayıp meme istediğini gosterebilir. Bu tam anlamıyla şu demektir: “Sana ihtiyacım var anne! Lutfen bana sarıl.”

Bebeğiniz sadece acıkınca emmez

Yeni doğum yapan bir anne yorgun, uykusuz, duzensiz yemek yediği icin bitkin olabilir. Bir de bunun ustune surekli memede duran bir bebek. Bebeklerin doğdukları andan itibaren annenin hissettiği her şeyi hissetiğini biliyor musunuz? Ve… Bir bebeğin sadece acıktığında değil, korktuğunda, ozlediğinde, heyecanlanınca, sevgi ihtiyacı olunca, yani tamamen duygusal sebeplerden de memede durmak istediğini. Kendini en guvenli yerde tutmaya calıştığını da hatırlatmak isterim. İşte bu yuzden, once annenin sakin, mutlu ve sağlıklı olması gerekiyor. Rahatlayan anne, bebeği ile daha rahat ilgilenebiliyor, her istediğinde bebeği kucağına alabiliyor. Anne ve bebek arasındaki bu sıkı fıkı ilişki ozellikle ilk aylarda her şeyden onemli.

Ağladıkca emzirin

Bazı uzmanlar emzirme eğitimi verirken 2 saatten daha sık emzirmeyin derler. Bu bebekten bebeğe gore değişir ve asla kural değildir. Bebeğiniz ağladığında, meme istediğinde mutlaka emzirin. “Ben temmuzun ortasında ve İstanbul ’daki son 100 yılın en sıcak 40 gununde doğum yapmış bir anne olarak, eğer oğlumu 2 saat, 3 saat emzirmeden dursaydım, ciddi problemler yaşayabilirdik. 15 dakikada bir de emzirdiğim oldu, saat başı da. Hatta saatlerce orada kaldığı da oldu.” Bu cok normal. Kışın doğan bir bebek daha uzun aralıklarla emmek isteyebilir ama yazın doğan bir bebek, acıkınca da, susayınca da annesinin yakasına yapışacaktır.