Malzemeler
Asma yaprağı - 150 gram
Su 3 su bardağı - 600 gram
Kırmızı mercimek 1 su bardağı - 180 gram
Soğan 2 orta boy - 120 gram
Zeytinyağı 1/2 su bardağı - 100 gram
Bulgur (koftelik) 1/2 su bardağı - 75 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı - 12 gram
Şeker 1 yemek kaşığı - 8 gram
Nane 1 yemek kaşığı - 1.3 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı - 1 gram
Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı - 1 gram
Limon 1 orta boy - 50 gram


Yemeğin Tarifi
Yaprakları yıka, saplarını ayır. Tencereye suyu koy, kaynayınca yaprakların yarısını ekle, bir kez alt ust ederek 4-5 dakika pişir, diğer yarısını da aynı şekilde haşla. Haşlama suyunu olc, 3 su bardağına tamamla ve beklet.
Mercimeği yıka, suz. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte tencereye koy, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 7-8 dakika oldur. Mercimek ve bulguru ekle. Haşlama suyundan 1 su bardağı koy, karıştır, 15 dakika dinlendir. Tuz, şeker, nane ve baharatı kat, tekrar karıştır.
Yaprakların damarlı yuzu, sarıldığında ice gelecek şekilde yerleştir, birer kenarına hazırlanan icten koy, bohca gibi sarıp, yassı ve beşgen şekilli dolmalar yap. Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarından doşe. Dolmaları katlanan yuzu alta gelecek şekilde diz, en uste ısıya dayanıklı duz bir tabak kapat.
Kalan haşlama suyunu ısıt, dolmaların kenarından yavaş yavaş boşalt, 1 saat kadar pişir. Soğuyunca servis tabağına al. Dilimlenmiş limonla servis yap.
Notlar Tekirdağ ilinde yapılır. Oğunlerde et yemeğinden sonra servis edilir. 1 Porsiyonun Besin Değerleri
Enerji 337 cal
Sodyum 812 mg Protein 10.1 g
A Vitamini 4462 iu Yağ 17.5 g
Tiamin 0.20 mg Karbonhidrat 36.3 g
Riboflavin 0.08 mg Kalsiyum 136 mg
Niasin 1.23 mg Demir 4.09 mg
C Vitamini 17 mg Fosfor 162 mg
Cinko 2 mg
Kolesterol 0 mg