zeytinyağlı dolma harcı ege usulu zeytinyağlı biber dolması ege usulu yaprak sarma biber dolması harcı yaprak sarması tarifi
MALZEMELER
1 su bardağı zeytinyağı
50 g dolmalık fıstık
1 kg soğan
1 1/4 su bardağı pirinc
1 cay k. tuz
taze cekilmiş karabiber
1 cay k. tarcın
1 cay k. yenibahar
50 g kuş uzumu
1 cay k. tozşeker
1 su bardağı su
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu


HAZIRLANIŞI
Bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Yağ kızar kızmaz fistıkları ilave edip, sık sık karıştırarak pembeleşinceye kadar kızartın. Soğanı katın, yine sık sık karıştırarak, birkac dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar sote edin.
Ardından pirinci ilave edip, kavurun. Tuz, karabiber, tarcın, yenibahar, şeker, kuşuzumu ve kaynar halde suyunu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma icini ağır ateşte, 15 dakika pirincler suyunu tamamen cekinceye kadar pişirin.
Tencereyi ateşten alın. Maydanoz, nane dereotunu ilave edip, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, dolma harcını 15 dakika kadar demlendirin.
Hazırlanan harcı dolma yapılacak sebzenin icine doldurun. Harcı gerekiyorsa sarın ya da pişme sırasında dağılmaması icin sebzenin ağzın kendinden bir kapakla kapatın.