Merhaba, kafam oldukca karışık. İnternette ceşitli makalelerde bize ornek olacak durum taraması yaptığımda verimli sonuca ulaşamıyorum.

Oğlumun kelime haznesi iyi. 2 yaşından once 200 kelimeden fazla seslendiriyordu. (Tum hayvanlar, eşyalar, yiyecekler, sayılar, şekiller vb) Şimdi kelimeleri daha da fazlalaştı. 1 yaş civarı, "Burnunu goster, balina nerede? vb sorulara cevaben parmağıyla gosteriyordu. Surekli "bu ne?" diye sorarak nesnelerin isimlerini oğreniyordu.

2 yaş civarı kendisi bazı kalıpları ezberledi. Hatta bizden oğrendiği gibi kitabını acarak "Peki hangisi mavi balık burada?" vb sorular soruyordu bize. Baba gitti, teyze geldi, kafa vurdu, deve duştu, kapıyı ac, ver gibi sozcukleri kullanıyor.
Ama ama ama, icimi kemiren şey; verdiğim direktifleri dinlemiyor. Seslendiğimde coğunlukla bakmıyor. Bizden birşey istediğinde, elimizden cekiştirerek ceşitli ısrarcı sesler cıkarıyor. Dikkati bizim uzerimizdeyken de komutları yerine getirmiyor. Parka goturduğumde yaşıtlarıyla ilgilenmiyor, onunla ilgilenenlerle de ilgilenmiyor. Sanki umursamıyor.

Ben de birşeye odaklandığımda etrafımda olan biteni cok zor algılarım. Bu anlamda bana benzdiğini duşunuyordum ve kullandığı kelimeler gelişimine uygun hissettirince bu zamana kadar birşey yapmadım. Otizm veya Asperger olduğunu sanmıyorum cunku oldukca mutlu, şen şakrak, ceşitli etkinlikleri seven bir cocuk. Goz teması da var. Konuşma terapistine gitmeden, fikrinizi almak istedim pandemi doneminde. Teşekkur ederim.