tirşik corbası tarifi tirşik nedir corbası nasıl yapılır tırşık nasıl yapılır
Tirşiğin Tanımı : Tirşik dediğimiz yeşilbir bitkidir. Bu bitkinin sapı uzun, yaprağı
yeşil renkli, elbuyukluğunde olur. Bu bitki sıcak yorelerde, kış mevsimine doğru en fazla
narenciye tarlalarındave fundalık bolgelerde yetişir. Soğuk bolgelerde ise ilkbahar aylarında
cıkar. Bu bitkinin adınapancar yaprağı da denir.

Malzeme : Tirşik (pancar) dovme,ayran, un, sarımsak, tuz.

Hazırlanışı : Tirşik once sac teliinceliğinde kıyılır. Kıyıldıktan sonra iyice yıkanır.
Buyuk bir kazan veyatencereye konur. Ve uzerine yeteri kadar su ilave edilir. Yeteri kadar
dovme, yeteri kadar tuzkonduktan sonra, yarım saat kadar kaynatılır. Daha sonra bir bez
uzerine tencereyikoyarız ve soğumasını bekleriz. Ilık bir hale geldiğinde icerisine bir su
bardağı kadar ayrankatılır ve karıştırılır. Daha sonra bir tabak icerisinde un alınarak
tencerenin, yanitirşiğin uzeri iyice hava almayacak şekilde bu un ile kapatılır. Daha sonra bir
adet bez ile tencereninuzeri bastırılır. Bu işlem sabah yapılmış ise akşam, akşam yapılmış ise
sabah tekrar ateşinuzerine konur. Ancak ateş uzerine konmadan tencerenin uzerine ekmiş
olduğumuz unu bir kaşıkile almalıyız. Bu cok onemlidir. Daha sonra tencere kaynamaya
başlar. İyicekaynadıktan sonra pişmiş mi diye bakılır. Eğer pişmemiş ise, iyice pişirilir.İyi
pişmemiş tirşik ağzımızıgıdıklar. Pişen bu tirşiğimizin icerisine bolca sarımsak ezilerek konur
ve karıştırıldıktansonra servise sunulur.