Keny Arkana; Devrimci Rap muziğin son zamanlardaki en parlak temsilcisi. Turkiye'de muhalif kesim onu La Rage (Halkın İsyanı) şarkısı ve catışma sahnelerinin olduğu video klibiyle duydu. O, hayatını ve muziğini ezilenlere adamış onurlu bir muzisyen şimdi sizlere Le Journual Permanent Du Nouvel obs-Le Figaro Gazetesinde yayınlanan Roportajın tamamını FrmTR'nin değerli uyelerine sunuyorum.

Keny Arkana kimdir?
1983 yılında Paris’in Boulogne-Billancourt banliyosunde doğdum. Arjantin kokenli bir ailenin kızıyım.Cesitli banliyolerde buyudum ve 12 yaşımda okulu bıraktım.Daha sonra bazı ozgurlukcu militan oğrenci cevrelerde yer aldım...

Sanırım yetimhaneden kactınız...
Evet cok zorlu cocukluk yılları gecirdim...Bu donemlerde bir cok eve yerleştirildim ama ozgurluğum beni cağırıyordu ve kactım.....

İlk şarkı sozlerini ne zaman yazmaya başladınız?
İşte kactığım bu sıralarda ilk bestemi ''Je Me Barre” (benim mahkemem) isimli şarkım da bu kacışı anlatıyor.

Neden ozgurluğu savunma ihtiyacı duyuyorsunuz?
Bu sorunun cevabı “Ils ont peur de la liberté” (Ozgurlukten Korkuyorlar) isimli şarkımdan da aslında; ozgurluğu haykırma ve savunma ihtiyacini aklı hur insanların yapacağı tek şeydir.Ozgur olmayan bir yaşam tarzı bana ve benim misyonumdaki insanlara yakışan bir durum değil....

Kendinizi bir devrici olarak mı goruyorsunuz?
Hayır. Bana gore devrim siyasi değil insanca olmalıdır. Herhangi bir siyasi partide yer almıyorum. 2004 yılında Marsilya’nın merkezindeki Noailles semtinde Halk isyanı isimli bir collective kurdum. Butun şarkılarımda başka bir dunya vardır mesajını verdim benim muziklerim ozgurluğe olan kararlılığımı ifade eder.

Fransa’daki oğrenci olayları hakkında ne duşunuyorsunuz? Paris'de ve bir cok şehirde eylemleri olmuştu.
Ben kendimi itaat etmeden inanclı anarşist olarak goruyorum. 2007’ye kadar secimlerde hep oy kullandım.“Zira bunun icin insanlar oldu” diyor. Ama 2007’de Nicolas Sarkozy’nin secildigi Cumhurbaşkanlığı secimlerinde ise oy kullanmadım. Bunu ise şoyle ifade edebilirm: “İnsanlar en kotusu ile daha az kotu arasında secim yapmak icin olmediler.” Sarkozy’nin bu secimin en kotusu olduğunu duşunuyordum ve duşunduğum cıktıda.

Ailenizi aradınız mı?
Evet 15 yaşımda ailemi aramak icin Arjantin'e gittiğimde kureselleşme karşıtı olaylar ile karşılaştım. Hatta o sıralarda Arjantin krizi konferansına katıldım. İlk kez burada IMF, Dunya Ticaret Orgutu ve Dunya Sosyal Forumu gibi kavramlarla tanıştım. Ailemi arama maceram beni ozgurluğumu aramama neden oldu ve bu sebeple Guney Amerika, Arjantin, Brezilya, Chiapas’i gezdim.

İnanırmısınız “Mexico-Chiapas’da varoşlarda uyudum ama Fransa’daki bir siteden daha az tehlikeli orasi. Kinleri yok” . Geri geldiğimde devrim inancının sadece siyasi değil insanca olması gerektiğini savundum.

“Kendime dedim: iktidarı ne yapmak icin deviriyorsun, yerine ne koymak istiyorsun? Biz kendimiz yeniden insan olmadığımız surece, başkalarının mutluluğu bizimki kadar onemli olmadığı surece farklı bir şey kuramayız.”

Ozgurluk adına besteler yapıyordunuz, Peki halklar adına yaptınız mı....?
Bu cok guzel bir soru; Evet 7 Nisan’da bu kez “Sivil itaatsizlik” adlı albumumu Filistinlilere adıyorum. Onlardan aldığım bu guc ve yurudukleri bu sarsılmaz goruntu bana hep sivil itaatsizlik gibi gorunuyor. Onlarla sanki ruh ikizi gibiyim.

Filistinde yaşanan bu direnme ve insanların ozgurluklerine olan aşkı itaatsizlik dunyamızı yıkan bir sitemin tonoz anahtarı gibi duruyor....Onlar gibi bende collective itaatsizliğe demir gibi inanıyorum. Bana gore gezegen icin kurtarıcı insanı bir devrimin tek susamıdır”.

Bazı cevreler sizin musluman olduğunuzu soyluyor ne dersiniz ?
Ben şunu ifade edebilirim ki; Ozgurluklerine duşkun insanların hepsi nedense islam coğrafyalarında cıkıyor. Bu durum beni her zaman cezbetmiştir. Size şunu diyebilirim gercek ismim Rabia Del Pueblo. Nasıl sokaklara cıkıp ''La rage''(isyan) şarkısını soyluyorsam ozgurce ve kendimce bu ozgurluk aşkı ile yanıp tutuşan insanların dinlerindeki hissiyatları yaşamam bir o kadar normaldir. Ozgurluğum bana İslam'ı sec dediği takdirde kuşkusuz ben muslumanım.

Diskografi

Keny Arkana – Volume 1 (2003, EP)

Keny Arkana – Le missile est lancé (2004, EP)

Keny Arkana – L’esquisse (2005, Cover)

Keny Arkana – La rage (2006, EP)

Keny Arkana – Entre Ciment et Belle Étoile (2006, Cover)

Keny Arkana – Desobeissance (2008, Cover)

Keny Arkana - L'Esquisse 2 (2011)

Klipleri;

V pour Vérités

La mère des enfants perdus

La rage

Victoria

Desobeissance civile

"Yarının direnişi dunya capindaki devrim ilk gununde halkların isyanı son bulacak. Kavgamız bir cember gibi, her noktasında başlar ama asla bitmez!" Keny Arkana