GOĞUS BUYUTME (Augmentation Mamoplasty)


Bu Gorsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Bu Gorsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Bu Gorsel Silinmiş veya Bulunamadı!

Goğus Buyutme ameliyatı, tipik olarak az gelişmiş goğuslerin veya doğum sonrası kuculmuş, hacmi azalmış Goğuslerin Buyutulmesi icin uygulanır. Ayrıca iki meme arasındaki bariz buyukluk farkının duzeltilmesi ya da doğuştan meme gelişim bozukluklarının giderilmesinde kullanılır.


Goğus buyutmenin bu gun icin en sağlıklı ve başarılı yontemi silikon protezler. Sık sorulan soru Goğus buyutmek icin kulanılan ilaclar. Ancak hormonal olmayan hicbir ilacın Goğus Buyutmesi soz konusu değildir. Bu tur ilaclar ya hic işe yaramayan para tuzaklarıdır, ya da hormon iceriyordur. Hormonların kontrolsuz kullanımı kanserler başta olmak uzere bir cok sağlık sorunlarına yol acabilir. Yine serum ya da yağ enjeksiyonu da Goğus Buyutmek icin sorulan sorulardan. Bir gunluk Goğus Buyutme isterseniz serumla Goğus Buyutmek mumkun ancak henuz kalıcısı yok. Yağ enjeksiyonları ise bazı durumlarda sınırlı miktarda olabilir ancak protez kadar kontrol edilebilir, etkili ve guvenli olduğu soylenemez. Kısacası Goğus Buyutmenin en etkili ve guvenli yolu silikon protezlerden geciyor.



Silikon protezlerin bir cok ceşidi mevcut. Yapı olarak 1-2 mm'lik silikon bir kılıfın icinde kıvamları itibarıyla akışkan ya da akışkan olmayan yoğunlukta silikon jel ya da serum bulunan torbalar şeklindedir. Şekil olarak yuvarlak, damla şekilli, anatomik veya asimetrik tabir edilen şekiller mevcut. Dış yuzey duz ya da purtuklu olabilir, purtuklu yuzeyin kontraktur oluşturma riski daha azdır. Ancak kas altına konan duz yuzeyli bir protez ile de klinik olarak pek anlamlı farkı yoktur. İcine serum doldurulan protezleri koltuk altından koyarak memede hic iz oluşturmamak mumkundur ancak sadece yuvarlak şekil tercih edilebilir ve sadece kas altına konabilir. Yine kılıfı daha kalındır ve bu nedenle hissedilmeleri daha mumkundur. Jel protezler kıvam olarak meme dokusuna daha yakındır ve dokunma hissi daha doğaldır ancak sadece meme altı ve meme başı cevresinden konabilir. Şu şekil protez daha iyidir denemez. Her biri değişik durumlar icin uygundur. Goğus Buyutme ameliyatlarında başarı, ameliyat sonrası memenin ne kadar doğal gorunduğune bağlı. Protez seciminde sizin istediğiniz meme olculeri dikkate alınırken, meme ve goğus kafesinizin yapısı ve orantıları da goz onunde bulundurulacak ve size en uygun buyuklukte ve şekilde protez hesaplanacaktır.



Cerrahi teknik

Goğus Buyutme ameliyatında cerrahi teknikler protezin konacağı yer ve giriş yerine bağlı olarak değişmektedir. Protez meme dokusu altına ya da goğus kası altına yerleştirilebilir.En sık kullanılan giriş yerleri ise meme alt kısmının goğus kafesine kavuştuğu bolgeden yapılan meme altı girişi veya meme başının cevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt sınırı boyunca yapılan yarım daire şeklindeki areola cevresi girişidir. Daha nadir kullanılan ise koltuk altına yapılan aksilla girişidir. Yuvarlak protezler daha cok kas altı icin uygundur ve meme ust kısmında dolgunluk isteyenler icin idealdir. Duz yuzeyli ya da puturlu olabilir, yine serum dolu veya jel dolu olabilir. Şekilli protezler ise kas ustu yerleşimler icin uygundur ve alt kısmı daha dolgun ve doğal gorunum icin ve idealdir. Yine dar goğus kafesinin olduğu durumlarda asimetrik şekilli protezle daha iyi sonuc verir. Kas ustu yerleşim ve anatomik protez kullanılması kısa donemde cok daha naturel gorunum sağlar, ancak zaman icinde yine naturellik gereği sarkma gorulebilir. Yine meme dokusu hic yok denecek kadar az olanlarda zamanla protez hissedilir hale gelebilir. Koltuk altı girişlerinde sadece kas altı yerleşim ve serum dolu protezler kullanılabilir. Memede hic iz oluşturmamak bir avantajdır ancak dar goğuslu kişilerde sonuclar cok iyi olmayacaktır. Pratikte protezin konduğu yer ve giriş noktalarının birbirine mutlak ustunluğu yoktur ve şu daha iyidir denemez. Herbir tekniğin birbirine gore ustunlukleri ve dezavantajları vardır. Kullanılacak teknik, hasta istekleri ve hastanın anatomik yapısı, memenin durumuna gore doktorunuzun tercihine dayanır. Bence bu aşamada doktorunuzun bilgi ve tecrubesine guvenmelisiniz.




Ameliyatın kapsamına bağlı olarak işlem yaklaşık 1.5-2 saat civarında surer. Ameliyatı takiben goğuslere pansuman uygulanır, sutyen kullanılabilir.
Ameliyat sonrası ağrı, ilacla kolaylıkla kontrol edilebilir duzeyde olur ve birinci veya ikinci gunde azalarak kaybolur. Ofis cerrahisi gecirdiyseniz birkac saat icinde, hastaneye yatırıldıysanız bir gun icinde taburcu olabilirsiniz.


Enfeksiyon ve sınırlı kan birikimi gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar nadirdir ve tedavi edilebilir. Ara sıra kapsuler kontraktur olarak tanımlanan aşırı skar (nedbe dokusu) oluşumuna bağlı olarak, cok sertleşmiş goğuslerin yumuşatılması icin ikinci bir ameliyat gerekebilir. Nadiren protezi cıkartmak gerekebilir. Komplikasyon riski, iyileşme donemindeki takiplerinizde tavsiyelere yakından uyarak azaltılabilir.

.


Goğus Buyutme Ameliyatı sonrası

Eğer pansuman uygulandıysa bir kac gun sonra ozel sutyenle değiştirilecektir. Her ne kadar en az goze carpacak şekilde olması icin caba harcanacaksa da yara izleri cerrahinin kacınılmaz sonucudur. Bircok vakada yavaşca solacak ve zamanla zor fark edilir hale gelecektir.

Her iki taraftaki iyileşme sureci farklı olabilir ve buna bağlı gecici meme asimetrisi oluşabilir. Ameliyatı takip eden haftalarda hatta aylarda memede farklı derecelerde sertleşme ortaya cıkabilir. Bazı durumlarda yumuşaklığı arttırmak amacıyla meme masajı onerilebilir. Ameliyatı takiben meme başlarında hissiyet kaybolabilir. Fakat coğu vakada hissiyet geri donecektir.
Her ne kadar ameliyat sonrası birinci gunde ayağa kalkacaksanız da, normal rutininize donmeniz icin uygun bir program onerilecektir. Hastadan hastaya değişmekle beraber genellikle 2-3 gun sonra işinize donebileceksiniz.





GOĞUS BUYUTME AMELİYATIN KARNESİ:
Ameliyat suresi: 2 saat. Anestezi şekli: Genel ya da sedasyon destekli lokal
Nerede yapılmalı: Uygun donanımlı ameliyathane
Yatış suresi: Aynı gun taburcu ya da 1 gun
Ameliyat sonrası ağrı: Bir kac gun ağrı kesicilerle gecen hafif-orta duzeyde.
Şişme-morarma: İlk uc gun şişme, morarma nadir
Pansuman: 3.-4. gunde bandajlar cıkarılıyor
Sutyen: kas ustu konmuşsa 3-4 hafta gerekiyor.
Dikişler: Alınması gereken dikiş yok
İşe donuş: 3-4 gun.
İyileşme: 3-4 gun sonra tum rutin işlerinizi rahatca yapabilir, ameliyatın şekline bağlı olarak 4-6 hafta icinde spora başlayabilirsiniz.