Uzun zaman once MC'liği bırakarak actığın studyo ile produktorluk koltuğuna oturdun. Bu geciş surecini anlatır mısın ?
Muziğe altyapı yaparak başladığım icin geciş donemi zor olmadı. Salt Empoze'nin beatlerini ve diğer muşterilerin studyo işlerini yaparken paralelinde kendi sozlerimi yazıp vokal yapmam cok zor olmaya başlamıştı. Zaten sahne adamı olmak bana gore değildi. Rap muziği cok sevdiğim icin elimden gelen tum dallarında deneyimim olsun istedim.
Son zamanlarda cıkan en kaliteli albumlerde hep senin de imzan bulunuyor. Biraz iş anlayışından ve calışma tarzından bahseder misin ?
Guncel koşullara gore hep elimden gelenin en iyisini yaparım ve geceleri rahat uyurum. Bilirim ki, imkanlar doğrultusunda yapabileceklerimi yapmışımdır. Değişmez kurallarım olmamakla birlikte, bağlı kaldığım prensiplerimin olduğunu soyleyebilirim. Bu muziği gonulden yapan herkesle calışmayı dilerim ancak, bazı şeyler iletişime ve zamana odaklı gelişiyor. Calıştığım insanlarla karşılıklı secim yapmış oluyoruz. Evrensel saygı kuralları dışında sanatcıların uymasını beklediğim bir kuralım yok. Kimse kimsenin hayatını zorlaştırmamalı.
Senin icin MC'lik donemi artık tamamen kapandı diyebilir miyiz ?
Oyle birden sorarsan uyanır uyuyan canavar
gaza gelip yazıyorsam demek ki hala yara var
şaka bi yana zorlandım karalarken dort bar
bu iş icin yaşlandım lazım genc bir avatar

Son donemlerde produktorluğunu yaptığın yeni albumler var mı ?
Uzerinde calıştığım bir cok proje var. Hepsinde farklı roller ustleniyorum. Bu sene, onceki yıla oranla daha fazla albume imza atma şansı yakaladım. Umarım en uygun surede hepsi yayınlanır.
Sadece hiphop camiası ile değil farklı muzik turleri ile de iletişim icerisindesin. Bu farklı muzik turleri icin yaptığın produksiyonlardan ve gelişimine olan katkısından bahseder misin ?
Turk Sanat Muziğinden - halk muziğine, pop muzikten - rock muziğe ana ve ara dallarda ceşitli projelerde yeraldım ve hala farklı tarzlarla kontak halindeyim. Muzik turlerinin ortak noktasını ve farklılıklarından doğan ozgunluğunu anlamaya başladığımı duşunuyorum. Şu an analiz modundan cıkıp, yeni soundlar oluşturma yoluna girdim diyebilirim. Umarım harcadığım mesai layığını bulur.
Produktor sıkıntısı cekilen camiamızda sence bu eksikliğin temel faktorleri nedir ve bu sıkıntının ustesinden nasıl gelinebilinir ?
Ne kadar klişe tınlasa da ulkemizde insana verilen değer ortadadır. Temel sorun imkan yetersizliğidir. "Yetenek" bizim ulkemizde her sokakta mevcuttur. Cozum; insanların sevdikleri işi yapmalarını sağlayacak sosyal projelerdedir. Bugun icinde bulunduğumuz realite, bu işe tutku duyan insanların, başka bir işten para kazanıp kendi hayallerine yatırım yapması uzerine kuruludur. Sadece bu işten iyi-kotu yuvasını gecindiren biri olarak izlediğim yolu tavsiye etmesem de, insanların hayalleri icin yaşadığını duşunuyorum. Onlar vermiyorsa sen gidip al...
Kullandığın ekipmanlardan ve studyondan bahseder misin ?
Rap vokal kayıtlarında Rode K2 kullanıyorum. Rme Fireface seskartım var. Mix efektlerinde ağırlıklı olarak Tc Powercore kullanıyorum. Mix yaparken emektar controller'ım Tascam US2400 yardımcı oluyor. Adam Audio ve KRK referans monitorinden dinleme yapıyorum. M-Audio 88 tuşlu midi klavye ile şarkıları yazıyorum, aranje ediyorum.
Bu yolun yolcusu arkadaşlara tavsiyem, ekipman bunalımına girmeden once ellerindeki cihazları sonuna kadar somurmeyi denemeleridir. Ben bu hatadan cok gec dondum ama şimdi kendimi karda sayıyorum.
"Organize Oluyoruz Vol.1" albumunun duzenlemeleri de senin elinden gecti. Bir produktor gozuyle bu proje ve album hakkındaki duşuncelerin nedir ?
Turkiye'de Rap Muziğin yerleşmesi adına son yıllarda atılmış en sağlam adım olduğunu duşunuyorum. Bandrollu-bandrolsuz bir cok ismi bir araya toplayıp, dinleyiciye sunmayı başarmak kolay bir iş değil. Toplama album yapmak fikir olarak yeni bir kavram olmasa da " Organize Oluyoruz " sunum itibariyle yepyeni bir akım oldu. Devamının geleceğini ve piyasamıza buyuk fayda sağlayacağını umuyorum.
İleride bir hiphop produktoru olarak label kurmayı duşunuyor musun ?
Rapcilerin hayallerindeki muziğe mudahalede bulunmadan, piyasaya sunmak cok zor. Mevcut medyada kafamızdaki işleri sergilemek icin ciddi boyutta maddi guc gerekiyor. Parayı bulduğumda ne yapacağımı cok iyi biliyorum

Pek cok isimle etkileşim halindesin, İstanbul ile İzmir piyasasını bir produktor gozuyle kıyaslar mısın ?
İstanbul, ulkemizin medya başkenti olduğu icin İstanbul'da bu işi yapanları daha şanslı goruyorum. Ancak, gunumuzde internet uzerinden yapılan paylaşımlara bakınca, bir cok şehirden arkadaşlarımızın kendilerini ortak piyasaya kabul ettirdiğini goruyoruz. İzmir'in son yıllarda bir cıkış icerisinde olduğunu soylemek yanlış olmaz. İstanbul-İzmir arası işlerin sayısı da artış gosteriyor. Bence bu gelişmeler sayesinde birkac yıl icerisinde İzmir'in piyasa payı ulke genelinde buyuyecek.
Yayınlanan bandrollu albumlere baktığımızda İstanbul bayrağı taşımaya devam ediyor.
İzmir'deki arkadaşlarımız da hedeflerinin peşinden suratle ilerliyor...
Takviminde yer alan yeni projelerden bahseder misin ?
O tamamen surpriz olarak kalsın. Proje sahipleriyle başım derde girmesin

Online: www.facebook.com/kupaonline