Herkese merhaba. Arkadaşlar son yıllarda Turkce Rap'in kalitesini artırmak adına dissler iyice azaldı. Artık herkes Profesyonelleşme yoluna girdi. Coğu MC muziğini profesyonelleştirmenin yanında daha fazla dinlenilebilmek adına soz yazarken argo kullanmayarak kendisini sınırladı. Buyuk coğunluğu artık dissten bile vazgecmiş gibi. Diyorlar ki : Biz egolarımızdan kurtulduk tamamen ve artık birbirimiz le değil de kendimizle yarışacağız falan filan. Organize oluyoruz, sekiz vs. bu durumlara en iyi ornektir. Bunlar iyi birşey bunları eleştirmiyorum zaten. Ancak şoyle bir durum var ki rap muziğin en onemli oğesi bence battle'dır. Ceza'nın bir sozu vardı " Coğu bilmez ama rapin hası battle. " Ceza'nın cizgisine bakacak olursak o şu anki coğu MCnin profesyonelleşme diye gecirdiği evreyi yıllar once gecirmişti zaten. Son yıllarda ne birine diss attı, ne biriyle kavga etti muziğini geliştirmek adına. Şimdi ise Sansarlar, Pit10lar, Flowartlar vs. bu Ceza'nın yıllar once yaptığını yapıyorlar. Benim bu konu hakkındaki duşuncelerim; yanlış yapıyorlar. Kendilerini sınırlandırıyorlar yazarken ve rap muziğin en onemli oğesinden bizleri mahrum bırakıyorlar. Tamam belki para kazanmak adına bir şeyler yapılabilir ama diğer yandan da underground'u bırakmasınlar ne bileyim birbirleriyle dissleşsinler. Ender'in dediği gibi king of the king yapsınlar.(ceza, sansar hepsi gelsin freestyle yarışmasına katılırım demişti.) Boyle bir durum olsa bence inanılmaz ilgi olur ve zaten parayı kaldırırlar. Ankara'da bir tane vardı freestyle yarışması 20 şubatta o bu acıdan iyi ama yine de bu profesyonelleşme cizgisinde olanlar yani underground değilde biraz daha ustunu yapanlar sansar,fuat,sagopa,ender gibi bu yarışmalara katılmıyor. Neyse lafı biraz fazla uzattım gibi sizin bu konu hakkındaki duşunceleriniz nelerdir? Sizce nasıl olmalı? Profesyonelleşmek adına yapılan battle'i unutmak doğru mu?