Uzun zamandır dergi ve gazetelerde “Lazer Burun Ameliyatı” başlığı altında pek cok makale ve doktor roportajına denk geldim. Mutlaka siz de bir tanesine rastlamış hatta burun ameliyatı olmak isteyen arkadaşınızla bunu paylaşmış bile olabilirsiniz. Bir yenilikmiş gibi gosterilen bu “trendlerin” arkasında durmak yerine hastaların doğru bilgilendirilmesi gerektiğini duşunuyorum.

Bu masala inanmayın diyorum. Neden mi? Cunku lazerle burun ameliyatı yapılması soz konusu değil. İster acık ister kapalı yontemle olsun lazer, burun estetiğinde cerrahın buruna şekil verirken kullanabileceği bir yontem değildir. Cunku icerdeki doku buna elverişli değildir.

Uzun zamandır yapılan pek cok ameliyatta cildin sıkılığını kazanması ve kalınlaşmasını sağlamak icin ameliyatı tamamladıktan ve dikişleri attıktan sonra cilt ustune lazer uygulaması yapıyoruz veya acık teknik burun estetiği ameliyatında burun ucunda kesi yapılırken kullanılabilir. Fakat bu bir yenilik değil, hastanın iyileşme surecine katkıda bulunan bir arac sadece. Yıllardır da bircok doktor bunu uyguluyor. Bunu yeni bir yontemmiş gibi gosterip bir “trend” yaratma uğruna yanlış bilgilendirmelerden kacınmanın daha doğru olduğuna inanıyorum. İşte bu yuzden de sıkca hastalarımdan duyduğum ve dergilerde okuduğum bu “garip yeniliğin” bir yontem olmadığını okuyucu ve hastalarla buradan paylaşmak istedim.

Burun estetiği ameliyatı surecinde cerrahın burnu şekillendirmek icin lazer kullanarak ameliyatı yapması gibi bir yenilik, cihaz, medikal alet gibi bir buluş şimdilik soz konusu değil. Bir yenilik olduğunda bunu bir trend gibi yaymak yerine yontemi kullanarak alınan sonuclara odaklanılmasını daha sağlıklı buluyorum.