Pokemon Legends: Arceus incelemesi ile yeni bir Pokemon deneyimi sunan oyunun genel ozelliklerine birlikte goz atıyoruz.
PlatformlarNintendo Switch
Yapımcı - YayıncıGame Freak - Nintendo Coklu Oyuncu: Var Oyun Turu: Macera,Role Playing Game Merlin Puanı 86
Artılar+ Acık dunyaya yakın alanları
+ Yeni dovuş mekanikleri
+ Muzikler
+ İcerik acısından zengin
+ Duzgun bir hikayesi var
+ Calıların arasından saldırma sırası bizde
Eksiler- Gorsellik daha iyi olmalıydı
- Performans sorunları
- Seslendirme hala yok
- Zıplama / Yuzme yok
Pokemon Legends: Arceus, dunyanın en tanınmış oyun serilerinden birini, yıllardır sıkışıp kaldığı donguden cıkaracak yenilikler ile karşımıza cıkıyor. Hem oynanış hem de gorsellik konusunda yeni bir yol izleyen Pokemon Legends: Arceus, yapımcı Game Freak ’in sonunda inadından vazgecip seriyi farklı bir yone doğru evrimleştirmesinin ilk adımı gibi gorunuyor. Aklımızda bir suru soru var, bunların cevabı ise incelememizde olacak.
Pokemon Legends: Arceus inceleme
Hangi Yıldayız?Pokemon Legends: Arceus başlarken kendimizi bir boşlukta, bize seslenen bir ışık ile karşı karşıya buluyoruz. Neredeyse her oyunda bir profesore kendimizi tanıtarak başlamamızın ardından, ilginc bir değişiklik. Işıktan gelen sese cevap vererek karakterimizin cinsiyetini ve goruntusunu basit bir şekilde belirledikten sonra Sinnoha ’ya doğru duşuyoruz. Evet, gokten acılan bir yarıktan, ileride Sinnoh olarak tanınacak Hisui bolgesine duşuyoruz, hem de alıştığımızın cok dışında bir donemde.
Pokemon Diamond / Pearl oyunlarının gectiği Sinnoh bolgesini, dunyanın pokemonlar ile birlikte, uyum icinde yaşamadığı bir donemde keşfetme fırsatı buluyoruz. Pokemon Ligi, Elite Four, eğitmen gibi kavramları bilmek bir yana, insanların buyuk bir coğunluğu pokemonlardan olumune korkuyor. Hisui bolgesinde pokemon dunyasının yaratıcısı olarak kabul edilen Arceus ile onun kutsadığı soylu pokemonlara hizmetini adamış klanlar, bolgeye yerleşeli cok uzun zaman gecmemiş olan Galaxy Takımı ve kendini bir şekilde gecmişte bulan ana karakterimiz var. Arceus olduğunu tahmin ettiğimiz sesin soylediklerini takip edip, insanların pokemonlar hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı oluyor, bu sırada pokemonların bilincsiz bir şekilde etrafına saldırmasına sebep olan gizemli ışığın kaynağını bulup durdurmaya calışıyoruz.
Pokemon Legends: Arceus hikaye acısından diğer oyunlara gore daha iyi bir iş cıkarıyor. Yine 16 yaşlarında bir genci kontrol ediyoruz, bilinmeyen bir sebeple gecmişe gitmişiz ve cebimizdeki akıllı telefonu cok normal karşılayan yerel halka yardım etmeye calışıyoruz. Aslında her şey Diamond / Pearl serisinin girişini hazırlamak icin yapılmış. Etrafta tanıdık simalar goruyoruz, tanıştıklarımızın buyuk bir coğunluğu Diamond / Pearl oyunlarında karşılaştığımız karakterlerin ataları.
Zaman yolculuğu temasını biraz zayıf işlediğini ve sonlara doğru aceleye geldiğini duşunduğum hikaye, Pokemon serisinin en elle tutulabilir hikayesi olabilir. Sunum konusunda ise biraz sıkıntı var. Cok fazla luzumsuz ara sahne goruyoruz. Basitce soyleyip gecebilecekleri şeyler icin bile ara sahneler var. Seslendirme bile koymamışsınız, niye ara sahne yapıyorsunuz diye duşunuyor insan.
Calılardan Surpriz Saldırı Sırası Bize GeldiGokten duşen karakterimizi ufak bir testin ardından sorgusuz sualsiz kabul eden Galaxy ekibinde bir gozlemci olarak başlıyor maceramız. Bu defa onumuzde ceşitli bolgelere ayrılmış bir harita ve cevrede koşturan bir suru pokemon var. Ortada herhangi bir lig falan yok, once insanların pokemonlar hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlamamız gerekiyor.
Gozlem ekibinin bir parcası olarak karşılaştığımız her pokemon hakkında kayıt tutuyoruz. Farklı boyutlar, ceşitli yiyeceklere tepkileri, kullandıkları yetenekler ve evrim gecirme surecleri gibi bir suru farklı olayı Pokedex isimli defterimize gecirmemiz gerekiyor. Bunun icin onlarla savaşmak ve ellerimizle yaptığımız poke topları ile onları yakalamak gerekiyor. Oyunun en buyuk yenilikleri bu kısımda geliyor.
Eski oyunlarda calıların icinde saklanan pokemonlar, zar zor obur şehre gitmeye calışırken uzerimize atlayııp başımıza bela olurdu. Pokemon Legends: Arceus ile işler tersine dondu, artık calılardaki tehlike bizim karakterimiz! Eğilip sessizce ilerleme ozelliği sayesinde pokemonların dikkatini cekmeden yanlarına yaklaşabilen karakterimiz, calıların icine de gizlenebiliyor. Boylece hicbir şeyden haberi olmayan pokemonun kafasına poke topunu atıp dovuşe gerek kalmadan yakalamayı denemek ya da arkadan yapılacak bir saldırı ile savaşa avantajlı başlamak mumkun.
Hisui ’nin ceşitli bolgelere ayrılmış haritasında serbest bir şekilde dolaşıyoruz. Pokemonların buyuk bir coğunluğu bizi gorduğunde donup kacıyor, agresif yapıda olanlar ise ustumuze gelip saldırıyor. Buna dikkat etmeniz gerek cunku karakterimiz bir pokemon değil, yapılan saldırıların uzerimizdeki etkisi buyuk. Saldırıya uğradığımız anda bir pokemon secip karşı saldırıya gecmek ya da hızla ortamdan uzaklaşmak gerekiyor.
Eski oyunlardaki gibi calılarda koşup “şu pokemon cıksa da yakalasam” demeye son, artık butun pokemonları etrafta koşarken gorebiliyoruz. Bu sayede daha savaşa bile girmeden karşıdaki pokemonun ne olduğunu, ağırlığını ve shiny olup olmadığını anlamak ve ona gore hareket etmek mumkun oluyor. Pokedex kayıtlarında eksik olan kısımları doldurmak icin ideal.
Pokedex dediğimiz şey ise aslında butun Pokemon oyunlarında kullanılan elektronik cihazın elle yazılan versiyonu. İcinde bulunan kademeli gorevleri yerine getirip bizi yonlendiren profesore goturerek Galaxy ekibinde rutbe almamızı sağlıyor. Aynı pokemondan 1/2/5/10/15 tane yakala, ateş pokemonunu suyla yen, bir yeteneğin kullanıldığını gor gibi gorevleri yerine getirmek, o pokemon hakkında daha fazla bilgi edinip, duruma gore evrimleştirmemizi de sağlıyor.
Acık dunyada (aslında buyuk bolgelerde demek lazım) gezerken etraftan malzeme toplamanız gerektiğini de unutmayalım. Sonucta her şehirde marketler ve pokemon hastaneleri bulunmuyor, hatta şehirler bile yok. Normalde satın aldığınız poke topları, iyileştirici iksirler gibi onemli eşyaları kendiniz yapmak zorundasınız. Bitkiler etrafta bolca yetişiyor, daha cok ihtiyac duyulan maden, meyve gibi malzemeleri ise pokemonlar aracılığıyla toplamak mumkun.
Bu kısmı tamamlamadan once etrafta gezinmek ile ilgili bir şeyler ekleyelim. Başlangıcta sadece koşarak gezebiliyoruz, binekler daha sonra acılıyor. Uzun mesafeleri aşmak icin hızlı seyahat sistemi de var ama bolgeler kısıtlı, bu yuzden suda boğulmak ya da saldırılara maruz kalmak gibi şeylerden kacınmalısınız. Ozellikle başlarda cok boğulacaksınız cunku karakterimizin yuzme alanı cok kısıtlı ve onundeki taşa tutunmaktan bile aciz. Zıplama yeteneği de yok zaten. Gokten duşerken bacakları mı zedelendi ne oldu bilmiyorum ama kucucuk yukseltiyi bile yardımsız aşamıyor. Bunlar icin ileride cozumler geliyor ama karşı kıyıdaki shiny bana bakarken kucuk bir akıntıyı gecememek cok canımı sıktı.
Saldırıyı Guclu Veya Hızlı Secim İster Misiniz?Pokemonlara gizlice yaklaşıp kafalarına top atarak yakalamak bir yontem ama bir kez yeriniz tespit edilirse iki seceneğiniz var. Pokemon saldırılarını yaparken sağa sola yuvarlanıp saldırılardan kacınmak ya da savaşa girmek. “Burası Dark Souls değil, en iyi savunma saldırıdır” diyerek rakibinizin karşısına cıkınca yenilenmiş dovuş ekranı ile tanışıyorsunuz.
Pokemonlar savaşacağı zaman bir dovuş alanı oluşuyor mucadele başlıyor. Karakterimiz alan icerisinde istediği gibi dolaşabiliyor ama bunun gorsellik dışında bir etkisi yok. Pokemona saldırı komutu verdiğimizde ise mutlu edici bir şey dikkat cekiyor, saldırı animasyonları var, ustelik guzel gozukuyorlar. Gunumuzde normal sayılması gereken bir şeye bu kadar sevinmek garip gelebilir ama işte, Pokemon serilerini uzun zamandır oynayan birisi olarak ufak tefek değişiklikler bile mutlu ediyor insanı.
Dovuşler yine sıra tabanlı olarak gercekleşiyor ama buyuk bir yenilik var. Yapacağımız saldırının tarzını değiştirip ceşitli avantajlar elde ederek sıralamayı da bozabiliyoruz. Saldırıyı normal bir şekilde yapmak yerine hızlı (Agile) veya guclu (Strong) tarzlardan birini kullanmak mumkun. Hızlı saldırılar daha az hasar veriyor ama sıranın size daha cabuk gelmesini sağlıyor. Guclu saldırılar ise hasarı arttırırken bir sonraki saldırı turunuzu biraz geciktirebiliyor. İleride diğer oyuncular ile mucadele etme fırsatı sunulursa, dovuşlerin cok daha keyifli hale gelmesini sağlayacak bir yenilik.
Her koşe başında sinsice belirip ustumuze saldıran Paras bir yana (beter olsun) asıl buyuk tehlikeler Alpha turundeki pokemonlar. Hem boyut hem de guc acısından normalinden cok daha buyuk olan Alpha pokemonlar, seviye olarak da bize ustunluk sağlıyor. Bunları yakalamak normalden daha zor ama gercekten guclu oldukları icin farklı ekipler ile denemeler yapabilirsiniz. Oyunun en sevdiğim yanı, guclu bir ekip oluşturup ona bağlı kalmak yerine, surekli farklı pokemonlar ile oynamaya teşvik etmesi. Bir pokemonun gorevlerini tamamlayıp Pokedex girdisini bitirince yenisine gecebiliyoruz. Tabi zorlu savaşlar icin yine favori bir ekip oluyor ama dışarıda gezerken farklı gorevleri yerine getirmek icin takımı değiştirmek istiyorsunuz.
İnsanlar pokemonlardan fazlasıyla korktuğu icin, diğer pokemon sahibi insanlarla savaşlar oldukca az. Zaman zaman ceşitli karakterler bize meydan okuyor, kucuk dovuşler yapıyoruz. Burada canımı sıkan ise karşı tarafın ustumuze birden fazla pokemon gondermesi. Adil dovuşlere, birebir mucadeleye ne oldu? Benim gariban pokemonum uc yandan sopa yerken niye ikinci pokemonu alana suremediğim ise merak konusu.
Artık boss savaşlarımız da var. Bilinmeyen bir sebepten gozu donen soylu pokemonları sakinleştirmek icin oncelikle biraz yumuşatmamız gerekiyor. Kafalarına sakinleştirici otlar ya da yemek atarak (cok mantıklı) sinirini almaya calıştığımız soylu pokemon mucadeleleri eğlenceli. Her biri farklı saldırılar yapıyor, biz ise yuvarlanarak bunlardan kacıp yemek atmaya devam ediyoruz. Bazen gucten duşmelerine sebep olan bir hareket yapıyorlar, hemen pokemon gonderip guclerini duşurecek saldırılar yapıyoruz. Bu savaşlar aynı zamanda GYM Battle gorevi goruyor, tamamladıkca yonetebileceğimiz pokemon seviyesi artıyor ve yeni bolgeler acılıyor.
En İyi Pokemon Oyunu?Pokemon Legends: Arceus ile serinin ihtiyacı olduğuna gonulden inandığım yenilikler yapılmış, oyuncu daha serbest bırakılarak, canı istediği zaman istediği şeyi yapmasına olanak sağlanmış (tabi belli bir oranda), pokemon yakalamak daha eğlenceli bir hale gelmiş. Son cıkan Pokemon oyunları beni belli bir sure eğlendirmiş olsa bile, bir yerden sonra hep aynı donguye girmek canımı sıkmaya başlamıştı. Arceus ile bu dongu kırılmış ve hikaye bittikten sonra bile Pokedex tamamlamak icin oynamaya devam ettiğim bir oyun ortaya cıkmış. Peki bu oyunun hic mi kotu yanı yok? Var tabi ki, onceki kısımlarda biraz bahsetmiştim, şimdi eksilerden konuşma zamanı.
Oyunun ilk goruşte bile goze batan problemi ile başlamak istiyorum, grafikler. Grafiksel anlamda Sword / Shield serisinden daha duzgun gozuktuğunu, karakterlere ve pokemonlara doğru duzgun animasyonlar eklendiğini kabul ediyorum. Ama dunyanın en populer serilerinden birisi, 60 dolar fiyat etiketiyle sattığı oyuna niye bağımsız studyolar ile yarışacak seviyede grafikleri layık goruyor anlamıyorum. Bağımsız oyunların grafiklerine laf etmiyorum burada, ellerindeki imkanlar ile en iyi işi cıkaran firmalardan bahsediyorum. Bazı noktalarda cok guzel sahneler ile karşılaşıyoruz ama bunlar genellikle sinematik kısımlarda ya da cok nadir olarak oyun icinde karşımıza cıkıyor. Game Freak ’in elindeki imkanların bir Indie studyoya kıyasla daha fazla olduğunu duşunuyorum.
Tamam oyunun grafikleri en ust seviyede değil, demek ki performansı sorunsuz olacaktır diye duşunuyorsanız, şimdiki kısım pek mutlu etmeyecek. Oyunda hic buyuk bir hataya rastlamadım, oynanışı baltalayacak kadar ağır takılmalar da yaşamadım ama bu sorunsuz olduğu anlamına gelmiyor. Gec yuklenen kaplamalar, uzaktan ne olduğu belli olmayan pokemonlar, kare oranının sabit 30 bile sunamadığı durumlar var. Biraz cilalanması lazımmış ama aceleyle cıkmış gibi hissettiriyor.
Eski bir Nintendo Switch oyunu olan Breathe of the Wild ile karşılaştırmak istemiyorum, icerikleri cok farklı oyunlar ama gorduğumuz grafik ve performansın bu sistemin sınırı olduğunu da duşunmuyorum. Pokemon seven kitlenin onceliği grafikler değil ama beklenti sınırını bu kadar aşağı cekmenin de luzumu yok bence.
Seslendirme konusu Pokemon oyunlarında en cok canımı sıkan kısım. Her oynadığım oyunda buna takılıyorum, hem pokemon sesleri hem de insanlar konusunda. Hadi bu defa pokemon sesleri biraz daha yuksek kalite (yine iyi değil) ama hikaye odaklı tek kişilik bir oyun yapıp hic seslendirme koymamak nedir? Bazen adım başı ara sahne izliyoruz, hicbiri seslendirilmemiş. Bağımsız studyoların butce konusunu dikkate alarak bunu tercih etmesini anlarım ama bu oyunun satış rekorları kıracağı (şimdiden 6.5 milyonu gecti) belli olan bir oyundan bahsediyoruz. Gıkı cıkmıyor karakterlerin, herkes sessiz, genellikle şok olmuş yuz animasyonları ve satırlarca yazıyı okuyarak anlıyoruz ne istediklerini.
Son olarak oyunun muzikleri cok guzel. Diamond / Pearl oyunlarının muzikleri temel alınarak yapılmış remix parcalar ve yeni muzikler var. Hepsini de cok beğendim. Gezdiğiniz bolgeye, gunun hangi saatinde olduğunuza gore değişiyorlar. Muzikler konusunda tek sıkıntım, kimi zaman bolgede gezerken devreye girmemeleri. Sessiz sakin dolaşıyoruz, oyun o sırada hangi muziği koysam diye secim yapıyor muhtemelen. Buyuk bir problem değil, benim gibi muziklere cok dikkat eden birisi değilseniz rahatsızlık duymazsınız.
SonucPokemon Legends: Arceus uzun zamandır beklediğimiz “yeni” Pokemon oyunu. Eski oyunlardaki tekrar eden yapıdan kurtulmuş, hem dovuş hem de yakalama sistemini başarılı bir şekilde geliştirmiş, saatlerce eğlenebileceğiniz bir oyun olarak piyasaya surulmuş. Monster Hunter benzeri bolgelere ayrılmış dunyası, yeni eklenen animasyonlar ve cok daha iyisi olma potansiyeline sahip olan gorselliği dikkat ceken diğer yanları. Bunun bir yan oyun olduğunu duşunursek (tam olarak emin değilim bundan) gelecek Pokemon oyunları icin harika bir şablon oluşturulmuş. Eksiklerini gormezden gelmek zor ama bunların oyunun genel kalitesini ne kadar az etkilediğini duşununce, etkilenmemek elde değil.
Benim goruşume gore en iyi 3 Pokemon oyunu sıralamasına rahatlıkla giren Pokemon Legends: Arceus, 60 Dolar fiyat etiketi ile Nintendo Store uzerinden satın alınabilir durumda. 60 dolarlık bir oyun icin sunduğu icerikler ise oldukca iyi. Pokemon serisini seven oyuncuların kacırmaması gereken bir oyun. Seriye ilk defa bu oyunla başlamayı planlıyorsanız, gecmiş oyunları da oynamaya karar verirseniz Arceus ’un sunduğu yenilikleri arayacağınızı rahatlıkla soyleyebilirim.
Pokemon Legends: Arceus inceleme
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Oyun İncelemeleri
- Pokemon Legends: Arceus inceleme
-
12-09-2022, 17:23:27