Gectiğimiz gunlerde piyasaya surulen ve Xbox'ın en buyuk kozlarından bir tanesi olan Halo Infinite'ye goz atıyor, detaylıca inceliyoruz.

343 Industries tarafından geliştirilen ve Xbox Game Stuidos tarafından yayımlanan Halo Infinite, gectiğimiz gunlerde piyasaya surulmuştu. Xbox One, Xbox Series X|S ve Microsoft Windows icin cıkan oyuna goz atıyor, detaylıca inceliyoruz.

Halo Infinite inceleme​Master Chief'in muhteşem geri donuşu​Bir Xbox kullanıcısı olarak, Halo 5'ten sonra 343 Industries'e pek guvenmiyordum. Halo Infinite'in de sorunlu bir şekilde cıkacağını ve eski zamanlardaki Halo ruhuna erişemeyeceğini duşunmuş, oyun icin herhangi bir şekilde heyecan yapmamaya (Olası hayal kırıklıklarını onlemek icin) calışmıştım. Anlaşılan boşuna endişelenmişim; cunku, Halo Infinite gercekten olmuş.

Master Chief'in donuşu hikÂyeye oldukca başarılı bir şekilde giydirilmiş. Oyun icerisindeki heyecan artarken, 'caresizlik' duygusuna da bolca yer verilmiş. Halo 5'te anlatılan hikÂyenin bir sure sonrasını konu alan Infinite, eski Halo ruhunu arayan oyuncular icin ciddi bir cozum olabilir.

Halo'nun strateji oyunları haric (En kısa zamanda sıra onlara da gelecek umarım) tum Halo serisini bitirmiş birisi olarak, Halo Infinite icin rahatca favorim diyebilirim. Oyunun yarı-acık dunyamsı bir yapıya sahip olacağını ilk duyduğumda pek sıcak bakmamış olsam da, Halo'ya gercekten oldukca yakışmış olduğunu belirtmek istiyorum. Ayrıca, oyunun cevrimici kısmına incelememde uzun uzun paragraflar ayıracağım.

FPS turunu cok seven bir oyuncu olarak, Halo Infinite ile birlikte aradığım Halo deneyimini bulduğum icin gercekten cok mutluyum. Oyunun hikÂye anlatım tarzındaki olumlu değişiklikler ve acılış tarafında izlediği yeni yolu tamamen pozitif olarak karşıladım. Oyunun acılış sureci bircok eleştirmen tarafından eleştirilse de, aradığım aksiyon ve adrenalini bulduğumu soyleyebilirim.

Infinite, grafikler konusunda da gercekten guzel gozukuyor. Grafiklerde en cok dikkatimi ceken unsur ise oyunun başarılı kaplama tasarımları oldu. Halo Infinite'in kaplama tasarımları gercekten cok iyi. Oyun, gorsel anlamda Halo'nun stiline tamamen uyuyor ve bunu başarılı bir şekilde yapıyor. Sadece, tekrar eden bolum tasarımlarını belirtmek istiyorum. Oyun icerisindeki bolum tasarımları, gercekten birbirini sıkca tekrar edebiliyor. Daha detaylandırılmış bir harita/ana gorev cizelgesi beklerdim doğrusu.

Halo'nun gercekten etkileyici olduğu bir diğer kısım ise, ses tasarımı. Karakterlerin seslendirmeleri, patlama ses efektleri ve cevresel unsurlardan cıkan bu ses kalitesi gercekten mukemmel bir şekilde oluşturulmuş. Ozellikle yoğun bir şekilde catışmaya girdiğimiz bu tarz oyunlarda ses tasarımına fazlasıyla onem veriyorum. Başarılı efektler ve seslendirmeler ile birlikte savaşın/catışmanın atmosferine daha iyi bir şekilde girebiliyor ve oyun icerisindeki deneyimimizi daha pozitif bir hÂle getirebiliyoruz. Ayrıca, oyun icerisinde yer alan muzikler de gercekten başarılı bir şekilde sunulmuş. Oyun icerisinde aldığımız aksiyona gore değişiklik de gosterebiliyorlar.

Ozlediğimiz Halo deneyimi​Halo Infinite, icerisinde ciddi eksiklikler - Birazdan değineceğim - barındırıyor olsa da, genel anlamda ozlediğimiz Halo deneyimi olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim. Oncelikle tum Halo oyunlarını co-op bir şekilde bitirmiş birisi olarak co-op'un eksikliğini (Ertelendi, ilerleyen aylarda eklenecek) epey cektiğimi belirtmek istiyorum. Halo, benim icin guzel anılarla dolu co-op bir deneyim olarak ozdeleşmiş bir yapımdı. Infinite'i de cıkışında tek başıma oynuyor olmak, gercekten tuhaf hissettiriyor.

Olumsuz olarak nitelendirdiğim bir diğer unsur ise, acık dunyada bulunan aktivitelerin bir sure sonra gercekten tekrar ediyor olması. Bu aktivitelerin bircoğu neredeyse aynı ilerleyiş surecine sahip oluyor ve pek bir +'ya sahip olmuyorlar. Benim bu aktivitelere detaylıca goz atma amacım ise, oyunun cok oyunculu kısmında kullanabileceğim ceşitli kozmetikler bulabileceğim sandıkları aramak.

Halo Infinite ile birlikte seriye eklenen en guzel yeniliklerden bir tanesiyse 'Grappling Hook' olmuş diyebilirim. Ozellikle yarım acık dunya yapısıyla keşfetmeye ve uzun sureli yolculuklara musait olan Infinite, 'Grappling Hook' ile birlikte cok daha zevkli bir hÂle geliyor. Dağ-bayır demeden adeta Batman gibi kancanızı atıyor ve rahatca yukarı tırmanıyorsunuz. Ayrıca, bahsettiğim bu kancanın en buyuk etkisini de catışmalarda hissediyorsunuz. Duşmanlarınızın ustune atılıp, Master Chief'in yumruğunu kullanınca catışmalar daha da zevkli bir hÂl alıyor.

Halo Infinite ile birlikte, serinin biraz daha ağır olan yapısı terk edilmiş ve azıcık daha hızlı bir yapıya geciş yapılmış. Bu hızlı yapı Halo'ya gercekten cok yakışmış. Genel itibariyle FPS turunu cok seviyor olsam da, bu turu klavye ve fare ile oynamayı seven - Kontrolcu ile nişancı oyunu oynamayı beceremiyorum demenin uzun yolu - bir oyuncuyum. Bu yuzden, Halo Infinite'in hikÂyesini Xbox konsolumdan oynarken, cevrimici kısmında ise bilgisayardan oynamayı tercih ettim. Xbox tarafında herhangi bir optimizasyon sorunu ile karşılaşmamış ve konsol optimizasyonunu gercekten beğenmiş olsam da, PC tarafı icin aynı şeyi maalesef soyleyemeyeceğim.

Oyunun PC tarafındaki optimizasyonunun gercekten yetersiz olduğunu duşunuyorum. Ozellikle en cok anlam veremediğim şey ise, Microsoft'un kendi işletim sistemi olan Windows'ta bulunan Xbox PC uygulamasının 'ciddi' anlamda yetersiz olması. Bu kadar devasa bir şirket nasıl oluyor da kendi işletim sisteminde bulunan kendi uygulamasını bu kadar 'sorunlu' bir şekilde tasarlayabiliyor? İşte tam olarak bu nedenle, oyunun cevrimici tarafında tabii ki eski dostumuz Steam'i tercih ettim.

30 saati aşkın bir sure oynadığım Halo Infinite cok oyunculu deneyimi bana ilac gibi geldi diyebilirim. Ozellikle Battlefield 2042 ve Call of Duty: Vanguard'ın icerisinde bulunduğu sıkıntılı durumlardan dolayı 2021'de guzel bir cevrimici FPS deneyimi bulamayacağımı duşunuyordum. Aniden surpriz bir şekilde ucretsiz sunulan Halo Infinite Multiplayer ise, ben ve milyonlarca oyuncunun ilacı oldu.

Oyunun cevrimici tarafı beklediğim eğlenceyi rahatlıkla sunuyor olsa da, bircok eksiğe sahip. Ozellikle oyun icerisinde bulunan 'sacma ve duzensiz' ilerleme sistemi en buyuk problem. Cok oyunculu kısım ilk piyasaya surulduğunde bu 'ilerleme sistemi' rezalet bir durumda olsa da, sonradan gelen gecici bir guncelleme ile birlikte 'gecici' bir sureliğine dengeyi kurduklarını soyleyebilirim. İlerleyen donemlerde bu konuya ciddi bir şekilde goz atmaları gerekecek.

Bir diğer problem ise oyun icerisinde herkese acık bir sohbet penceresi olmaması. Kendi takımınız ile yazışarak iletişime gecebiliyorsunuz; fakat, karşı takım ile herhangi bir şekilde iletişime gecemiyorsunuz. En azından bir 'all-chat' olmasını beklerdim. Bu tarz iletişim unsurları rekabetci oyunlarda gercekten onemli bir etken oluyor. Oyuncular birbirleri ile iletişime gecebiliyor ve gercekten canlı bir deneyim icerisinde olduklarını hissedebiliyorlar. Diğer turlu devasa zorlu botlara karşı oynamak ile hicbir fark kalmıyor.

Bahsettiğim eksiklerin cok buyuk bir coğunluğunun ilerleyen guncellemelerde duzeltileceğini duşunuyor olsam da, an itibariyle oyun deneyimimi etkileyen unsurlar oldu. Gecirdiğim 30'dan fazla saat boyunca gercekten cok eğlendim ve keyifli vakit gecirdim. Genel itibariyle oynanabilir modların yetersiz olduğunu da belirtmek istiyorum. İlerleyen gunlerde, haftalarda ve aylarda gelecek olan yeni guncellemeler ile bircok yenilik, dengeleme ve duzeltme guncellemesi olacak.

Son soz​Halo Infinite, genel itibariyle icerisinde bircok eksik bulunduruyor olsa da, başarılı tasarlanmış temelleri sayesinde bu eksikliklerin cok buyuk bir kısmını rahatlıkla kapatıyor ve gercekten guzel bir yapım olduğunu hissettiriyor. Her Xbox Game Pass abonesinin mutlaka goz atması gereken bir yapım olmuş. Ozellikle cok oyunculu tarafı (Tamamen ucretsiz) daha da eğlenceli.