Mario Party Superstars, Nintendo ’nun aile boyu eğlenceyi ekranlarımıza getiren parti oyunları serisinin son oyunu. Aslında Superstars yeni bir oyun değil de, Nintendo 64 ve Gamecube konsollarında cıkmış olan Mario Party oyunlarındaki populer mini oyunları yenilenmiş haliyle bir araya toplayan bir yeniden yapım. Mario Party Superstars ne gibi değişiklikler getiriyor, Super Mario Party ile arasında ne gibi farklılıklar var, tek başınıza ne kadar eğlenebilirsiniz gibi soruların cevapalrına birlikte bakalım.
Mario Party Superstars incelemeZarlar Kimin İcin AtılıyorMario Party Superstars icerisinde serinin farklı oyunlardan mini oyunları ve oyun tahtalarını barındıran eğlenceli bir parti oyunu. Tek başınıza ya da arkadaşlarınızla (ki kesinlikle tavsiye ettiğim oynanış bicimi) farklı oyunlar oynayıp eğlenceli zamanlar gecirmenizi sağlayacak bir suru icerik var. Hatta sonunda olması gerektiği gibi cevrimici oyun oynama sistemi de gelmiş ve bu sayede internetteki diğer insanlar ile oyun oynama şansına da sahibiz.
Oyun ile aynı adı taşıyan Mario Party modunda 4 oyuncu, Monopoly gibi masaustu oyunlarda olduğu gibi zar atıp ilerleyerek birbiri ile mucadele ediyor. Boyle diyorum ama oynanış standart masaustu oyunlar gibi değil, her tur sonunda mini oyunlar oynuyor, yeterli parayı ve yıldızları toplamaya calışıyor, en one gecmek icin diğer oyuncuların ayağını kaydırıyorsunuz. Tek başınıza da oynayabileceğiniz oyun modunun gercek eğlencesi (tam da olması gerektiği gibi) birkac kişi birlikte oynayınca cıkıyor.
Mario Party modunda eski oyunlardan 5 farklı oyun alanı, tamamen yenilenmiş gorselleri ile, tıpkı eski oyuncuların hatırladığı şekilde oyuna eklenmiş. İlk Mario Party oyunundan Peach ’s Birthday Cake ve Yoshi ’s Tropical Island, Mario Pary 2 ’den Horror Land ve Space Land, Mario Party 3 ’den ise Woody Woods var. Her oyun alanının kendine has kuralları ve oyuncuların dikkat etmesi gereken olayları var. Orneğin benim favorim olan Horror Land haritası iki turda bir değişen gece gunduz dongusune sahip. Hareket ederken bu donguye dikkat etmezseniz, ilerleyişinizi engelleyecek şeyler olabiliyor.
Butun oyun alanları gorsel olarak yenilenmiş halde geliyor ama oynanış konusunda ekstra bir yenilik yok. Eski kurallar aynen gecerli. Orjinal oyunları oynamış olanlar icin bu hem iyi hem de kotu bir ozellik olabilir. Sonucta yıllar once ne gorduyseniz aynısını burada da goruyorsunuz. Yeni oyunlarla gelen ozellikler burada mevcut değil. Yeni oyuncular ise, konu oyun alanları olunca bu konuda bir sıkıntı cekmeyecektir. Sonucta gorduğunuz her şey yeni ve farklı bir havaya sahip.
Oyun ici kurallarda cok değişiklik yok dedim ama oynanışı daha stratejik hale getiren fiyatlandırma duzenlemeleri beni mutlu etti. Ek olarak oyuna eklenen “sticker” ozelliği sayesinde diğer oyuncuları sinirlendirmek, gaza getirmek ya da tebrik etmek gibi etkileşimlere girip, online oyunları daha kişisel hale getirmek mumkun. Arkadaşlarınız ile yan yana oynarken yıldızını calıp ardından atacağınız bir “sticker” mesajı, kafanıza gelen joycon darbesi ile sonuclanabilir, cihazlar da biraz pahalı, dikkat etmekte fayda var.
Son olarak Mario Party modunda ne kadar plan yaparsanız yapın şansın da buyuk etkisi var. Tum planlarınız kotu gelen bir zar ya da diğer oyuncunun hareketleri ile suya duşebilir. Şikayet eden oyuncular goruyorum ama şans faktoru bu oyunların doğasında var, kimlerle oynadığınıza gore durumu cok daha eğlenceli hale getirebiliyor.
100 Minik EğlenceMario Party Superstars icerisinde ilk uc oyundan alınmış 100 mini oyun var. Mini oyunlar gorsel olarak yenilenmiş olsa bile oynanış acısından eskisinden farkları yok. Butun kontroller yon tuşları ve duğmeler ile yapılıyor, joycon kumanda cihazları ile harekete dayalı mini oyunlar bulunmuyor. Ben harekete dayalı mini oyunları seviyordum ama burada eski oyunların yeniden yapımlarını oynuyoruz, kontrollerde değişikliğe gitseler aynı havayı vermeyebilirdi.
Mini oyunları Mario Party modunun dışında, istediğiniz gibi secip oynayabileceğiniz Mt. Mini modu bulunuyor. Bu mini oyunlar kaleye şut cekmekten, sarmaşıkları kullanarak ormanda ilerlemeye, top uzerinde birbirini platformdan duşurmeye calışmaktan eşyaların yerini hatırlamaya kadar bir suru farklı ve genellikle eğlenceli şekilde karşımıza cıkıyor.
Daha once cıkmış Mario Party oyunlarından secilmiş 100 mini oyun bir araya getirilmiş insan hepsinin cok iyi olmasını bekliyor ama illaki beğenmedikleriniz de olacaktır. Ben Tug o ’ War gibi analogları kullanan oyunlardan cok keyif alamadım mesela. Zamanında oyuncuların ceşitli yaralanmalar yaşamasına sebep olan, analog kolu hızlıca cevirmek uzerine kurulu oyun modlarını şimdi de joyconların narinliği yuzunden rahat oynayamıyoruz. (Drift konusuna girmiyorum bile) Oyunun “Avuc icinizi yapıştırıp oynamayın” şeklinde bir uyarı koyduğunu duşunursek, yapımcı ekip de yaralanmaları ve analog sorunlarını onlemek istiyor gibi. Madem boyle bir ihtimal var, neden tuşları tekrar duzenlememişler onu bilmiyorum.
Mini oyunların gimmick dediğimiz, cihazın ozelliklerini kullanan mekanikler yerine sadece duğmeler uzerinden oynanması hem bu kontrollere alışkın olmayan oyuncular icin hem de joycon kullanmak istemeyenler icin buyuk avantaj. Super Mario Party oynamak icin illaki joycon kullanmanız gerekiyordu ve el modunda oynayamıyordunuz. Doğal olarak Nintendo Switch Lite uzerinde oynamak da mumkun değildi. Bu oyunu ise istediğiniz kumanda şekli ile, istediğiniz Switch konsolunda oynayabiliyorsunuz.
Tek Başınıza Bir Yere KadarMario Party Superstars oldukca keyifli bir parti oyunu olsa da eksiklerinden de bahsetmek gerekiyor. Oncelikle oyunu kendi başınıza oynamayı planlıyorsanız bir daha duşunun derim. Tek başınıza butun oyun modlarını oynayabiliyorsunuz ama eğlence cok uzun surmuyor, yapay zeka en zordayken hile yapma seviyesinde iyi oynayabiliyor. Mario Party modu da tek başına bir iki kez oynanabiliyor ama başkalarıyla birlikte oynamanın keyfini vermiyor. Ustelik kendi başınıza oynarken kazanacağınız buyuk bir başarım da yok.
Oyun icinde kazandığınız paralar ile bir şeyler satın alabileceğiniz bir dukkan bulunuyor ama burada yeni karakterler, mini oyunlar ya da yeni oyun alanları bulacağınızı duşunuyorsanız yanılıyorsunuz. Dukkan icerisinde muzikler, oyun ici iletişimde kullanılan stickerlar ve karakter sayfaları bulunuyor. Bu bir parti oyunu, mini oyunları acmak icin para biriktirmek zorunda olmak can sıkıcı olabilirdi ama yeni karakterler fena olmazdı diye duşunuyorum. Cunku oyunu tek başına oynamanın sebebi kalmıyor.
SonucMario Party Superstars, aileniz ve arkadaşlarınızla iyi vakit gecirebileceğiniz cok eğlenceli bir oyun olmuş. Serinin eski oyunlarından sevilen mini oyunları ve oyun alanlarını alıp, ozunu bozmadan Nintendo Switch ’e getirmiş, ustelik kusursuz bir şekilde online oynama imkanı sunmuş. Eğer mini oyunlarda ya da oyun alanlarında gorsel olarak geliştirilmiş ama oynanış sistemini hic değiştirmemiş, ustelik tek başınıza oynarken kısa surede kendini tekrar etmeye başlayan bir oyun ilginizi cekmiyorsa bu oyundan uzak durun. Zaten oynadığınız oyunları, sadece gorsel ve teknik anlamda gelişmiş bir şekilde tekrar oynamak icin 60 dolar vermek size gore olmayabilir.
Zamanında eski Mario Party oyunlarını oynayıp sevmiş, internet uzerinden ya da bir araya gelerek arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz keyifli bir oyun arıyorsanız, Mario Party Superstars tam size gore. Daha once yalnızca Super Mario Party oynayıp “daha fazlasını istiyorum” diyorsanız, yine ucretinin hakkını veren bir oyun Mario Party Superstars. Tek başınıza oynarken yaşadığınız tekrara duşme hissini başkalarıyla oynarken yaşamıyorsunuz.
İncelemeyi tamamlamadan once uzun bir sure tek başıma, yapay zeka ve online oyunculara karşı oynadığımdan vereceğim not biraz daha duşuktu. Sonrasında farklı gunlerde birkac arkadaşımı toplayıp oyunu denedim ve fikrimi değiştirdim. Bu tur oyunların hakkını tam anlamıyla verebilmek icin mutlaka birileriyle birlikte oynamanız gerekiyor.
Mario Party Superstars inceleme
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun İncelemeleri
- Mario Party Superstars inceleme
-
12-09-2022, 17:21:23