Xbox'ın Playground Games studyosu tarafından geliştirilen Forza Horizon 5, Xbox tarafının ve yarış turunun en onemli markalarından bir tanesinin, en yeni oyunu olarak karşımıza cıkıyor. 9 Kasım 2021'de Xbox One, Xbox Series X|S ve Microsoft Windows icin piyasaya surulecek olan yapıma, cıkışının oncesinde goz atıyor ve detaylıca inceliyoruz.
Forza Horizon 5 incelemeMeksika'nın manzaralarıForza Horizon 5'i ilk defa calıştırmadan once, gercekten cok heyecanlıydım. Meksika'nın doğasını ve manzaralarını inanılmaz merak ediyor ve Playground Games'in ortaya cıkarmış olduğu guzelliğe adım atmak icin sabırsızlanıyordum. Oyunun ana menusune girdiğimde, ilk yaptığım şeylerden bir tanesi, Xbox kontrolcumdeki titreşimi en yukseğe cekmek oldu. Ozellikle yarış oyunlarında oldukca onemli bir role sahip olan bu titreşimlerin, daha iyi bir suruş hissiyatı sağladığını duşunuyorum.
Epey heyecanlı bir acılış goreviyle başlayan Forza Horizon 5, kelimenin tam anlamıyla fevkalade gozukuyordu. Playground Games'in bizlere muthiş manzaralar sunmasına her ne kadar alışmış olsak da, Meksika'nın muhteşem manzaraları karşısında buyulenmemek elde değil. Ozellikle İngiltere'de gecen uzun Forza Horizon 4 seruvenimizin ardından, bence Meksika mukemmel bir secim olmuş. İngiltere, zaten oyunların buyuk coğunluğunda denk geldiğimiz bir ulke. Meksika gibi ilgi cekici bir atmosfere sahip bir ulkenin secilmesi, gercekten cok iyi olmuş. Oyun icerisindeki atmosferi guzelleştiren, aktif bir yanardağ bile bulunuyor.
Bizlere Forza Horizon 5'in guzelliklerini kısaca gosteren heyecanlı 'minik' ilk gorevin ardından, uc farklı arac secimiyle karşı karşıya bırakıldım. Oyunun tanıtımlarını veya oynanış videolarını izlemeyenler icin bu kucuk surprizi bozmak istemesem de, iclerinden favorim olan Ford Bronco'dan bahsetmek istiyorum. Meksika'nın engebeli ve arazimsi topraklarındaki en buyuk dostum olan Ford Bronco, benim vazgecilmez aracım hÂline geldi. Gercekten muhteşem gozuken McLaren Senna'yı bile bırakmama sebep olan Bronco, Forza Horizon 5 maceramdaki en buyuk eşlikcim olmaya devam edecek gibi gozukuyor.
Tahmin edebileceğiniz uzere Meksika'nın yol yapısı, İngiltere ile oldukca farklı. Bu da, alışıldık ve arazi kontrolu kotu olan aracların suruş deneyimini 'birazcık' etkiliyor. Forza Horizon 4'teki favori aracım olan McLaren Senna, kucuk bir virajda uzaklara savrulunca - Benim ustun olmayan suruş yeteneklerimle hicbir ilişkisi yok - birinci elden deneyimleyerek oğrendim bu bilgileri. İşte Ford Bronco, tam olarak burada imdadıma yetişti. Pek hızlı bir arac olmasa da, suruş deneyimine gercekten hayran kaldığım bu araba; radyoda calan muziğimin eşliğinde, Meksika'nın muhteşem manzaralarına karşı surerken en buyuk dostum olma rolunu ustlendi.
Ayrıca, Forza Horizon 5'in, serinin gorduğu en buyuk ve detaylı haritaya sahip olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim. Meksika'nın doğasını mukemmel bir şekilde işlemeyi başaran yapım, bizlere keşfedilebilecek bircok biyom sunmayı da başarıyor. Dorduncu oyunun haritasından yaklaşık 1.5 kat daha buyuk olan harita, yuzlerce saat gecirebileceğiniz, birbirinden eğlenceli iceriklerle ceşitlendirilmiş.
Forza Horizon 5, icerisinde 500'den fazla arac da barındırıyor. Oyunun arac ceşitliliğinin şimdilik yeterli olduğunu rahatlıkla soyleyebiliyor olsam da, ilerleyen zamanlarda gelecek olan guncellemeler ile kucuk takviyelere ihtiyac duyulabilir. Oyun icerisindeki modifiye sistemi de oldukca kolay. Arabanızı basit bir şekilde geliştirebiliyor ve istediğiniz parcalar ile donatabiliyorsunuz.
Kemerleri bağlayınForza Horizon 5, keşfetmeye doyamayacağınız devasa bir haritaya sahip. Bu devasa acık dunya, birbirinden ceşitli ve eğlenceli icerikleri de beraberinde getiriyor. Ayrıca oyun, Meksika kulturunu oldukca iyi bir şekilde yansıtan birbirinden zevkli etkinliklere ve elementlere de sahip. Oyunun ilk uc saatinde, hayran hayran dolaşarak manzaraların tadını cıkarmış ve haritaya doluşturulmuş olan minik ama hoş etkinliklerle vakit gecirdim. Kucuk caplı Meksika turum bittiğinde ise, yavaş yavaş yarışlara ve buyuk etkinliklere katılmaya başladım.
Sizler icin surprizi kacırmak istemiyorum. Bu nedenle bu etkinlikleri detaylı bir şekilde anlatamayacağım; fakat, ciddi anlamda guzel icerikler mevcut. Yapay zekalarla olan yarışlarımın sonu gelince, kucuk caplı bir konvoya katılıp, gercek oyuncular ile birlikte yarışlara katılmaya başladık. Gercek oyuncular ile birlikte duzenlenen bu yarışlar ve gezintiler, en keyifli vakit gecirdiğim anlardan bir tanesiydi.
Forza Link sayesinde oyuncular arasında kurulabilen kucuk iletişimler olsun, hep birlikte Meksika'nın tozunu arttırmak olsun, oyunun diğer oyuncularla etkileşime gecebildiğimiz kısmı, gercekten guzel. Ben, genel anlamda tek başıma deneyimlemiş olsam da, ozellikle bir arkadaş grubuna sahipseniz, kuracağınız bir konvoy ile birlikte oyunun eğlencesi ikiye katlanabilir.
Oyunun, Forza Horizon 4'e gore gostermiş olduğu gelişim en cok merak edilen unsurlardan bir tanesi. Oyun icerisindeki grafiklerin ve ses efektlerinin gelişimini gercekten hissediyorsunuz. Ozellikle ses kısmında, cok guzel bir iş cıkarılmış. Onun dışında incelememin başlarında detaylı bir şekilde anlattığım gibi, en buyuk farkın Meksika ve onun doğası olduğunu soyleyebilirim. Oyunu bir Xbox Series X konsolunda deneyimleme fırsatım oldu. Performans modunda, 4K 60 FPS bir şekilde herhangi bir optimizasyon sorunuyla karşılaşmadım.
Oyun, Xbox Series X|S cihazlarında 60 FPS seceneğine sahip; fakat diğer Xbox konsollarında ise, 30 FPS bir şekilde calışıyor. 30 FPS değeri, hızlı tempolu oyunlarda ciddi bir sorunken (Tamamen kişisel tercihe gore değişiklik gosterebilir), yarış oyunlarında daha buyuk bir problem hÂline gelebiliyor. Oyunun Xbox One ve Xbox One S cihazlarındaki değerleri olması gerektiği gibi olsa da, Xbox One X tarafındaki 4K 30 FPS tercihinin olumsuz olduğunu duşunuyorum. En azından 1080 60 FPS'lik bir performans modu tercihine de sahip olmalıydı.
Ayrıca, bazı bağlantı problemleri de mevcut. Bu bağlantı hataları, Forza Horizon 5 deneyimimi doğrudan olumsuz etkilememiş olsa da, kucuk caplı bir şekilde can sıkıcı olabiliyor. Oyunun henuz tamamen piyasaya surulmediğini ve ilerleyen gunlerde gelecek olan guncellemeler ile bu minik sorunların duzeltileceğini biliyor olsak da, en azından bahsetmem gereken bir unsurdu. Forza Horizon 5, Turkce dil desteğine de sahip. Oyuna eklenmiş olan Turkce dil desteği, genel anlamda başarılı olsa da, tek tuk hatalarla da karşılaşabiliyorsunuz. Bazı cumlelerde aktarılmak istenilen anlamlar, tam anlamıyla cevrilememiş olabiliyor.
Muzikler eşliğindeForza Horizon 5, muzikler konusunda da epey başarılı. Bu guzel muzikler eşliğinde, kendi suruş tarzınıza gore kontrolleri istediğiniz gibi duzenleyebiliyor ve detaylandırabiliyorsunuz. Aradığınız suruş deneyimini verecek olan kontrolleri keşfettiğinizde ise, Meksika'nın devasa yanardağının yolunu tutabiliyor veya kocaman kum fırtınasının icerisine buyuk bir zevkle dalabiliyorsunuz.
Oyunun doğası ve doğa olayları, oyuna en buyuk tat katan unsurlardan bir tanesi. Yeşilliğiyle gozleri buyuleyen ormanların icerisinden gecerken, corak ve kum dolu topraklarda yolculuk ederken veya devasa dağları tırmanırken bu doğayı keşfetmenin guzelliğini en iyi bicimde anlıyorsunuz.
Ayrıca, neredeyse gerceğe yakın fotoğraflar yakalamamıza olanak sağlayan Forza Horizon 5 fotoğraf modu, hÂlen muhteşemliğini koruyor. Oyun icerisindeki manzaraların guzelliğini fotoğraflamamıza yardımcı olan fotoğraf modu, icerisinde bircok detay da barındırıyor. Fotoğraf modunu kullanmayı en cok sevdiğim an ise, yağmurlu havalar oldu. Aracınıza hafif hafif yağmur ciselirken, oyun kadar guzel gozukuyor ki, seyretmeye doyamıyorsunuz.
Son sozForza Horizon 5, neredeyse kusursuzluğa yakın bir yapım. Keşfederken manzaralarına hayran kalacağınız ve Meksika'nın sokaklarındaki etkinliklerle oldukca guzel saatler gecirebileceğiniz bir oyun. İcerisinde, incelemede bahsettiğim bazı minik teknik problemler barındırıyor olsa da, 9 Kasım'daki cıkışıyla birlikte bu sorunların onemli bir kısmının duzeltileceğini duşunuyorum. Eğer tamamen gercekci bir simulasyon deneyimi seviyorsanız, Forza Horizon 5 sizlere gore bir oyun değil; fakat, daha cok 'arcade' bir yapım olan Forza Horizon 5, herkesin mutlaka deneyimlemesi gereken bir oyun. 9 Kasım 2021'de Turkce dil desteği ile birlikte piyasaya surulecek olan yapım, cıkar cıkmaz Xbox Game Pass PC ve konsol kutuphanesine de dÂhil olacak.
Forza Horizon 5 inceleme
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun İncelemeleri
- Forza Horizon 5 inceleme
-
12-09-2022, 17:21:09