Gectiğimiz yılın en başarılı yapımlarından biri olan Ghost of Tsushima, bazı eksiklerine rağmen teması ve oynanış dinamikleri ile ovgu toplamış ve daha da onemlisi oyunculardan cok iyi geri donuşler almayı başarmıştı. Bir yılı aşkın bir sure once cıkan oyun bu sure zarfında ceşitli guncellemeler ve Efsaneler modu gibi farklı iceriklere de kavuştu. Asıl beklenen guncellemenin ise İki Adası'na yaptığımız yolculuk olduğunu soyleyebiliriz. İşte bu iceriğimizde Ghost of Tsushima Director's Cut surumune ve Ikı Adası isimli yeni ek paketine yakından bakacağız.

Oyunun ana dinamikleri icin Ghost of Tsushima inceleme iceriğimize goz atabilirsiniz.

Ghost of Tsushima Director's Cut inceleme​Oncelikle surum hakkındaki detaylara gecmeden once İki Adası'ndan ve tabi kioyunun devam eden hikayesinden bahsetmek istiyorum. Her ne kadar farklı detaylar olsa da yeni surumun en onemli noktası tabi ki hikaye adına yapılan gelişmeler oluyor. Eğer oyunu bitirdiyseniz ya da ana hikayede Toyoma Bolgesi'ne gectiyseniz Ikı Adası hikayesine ulaşabiliyorsunuz. Ama benim burada size tavsiyem oncelikle ana oyunu bitirmeniz, sonrasında bu yeni maceraya yelken acmanız olacaktır. Cunku Ikı Adası'nda daha zorlu duşmanlar ve hikaye adına onemli detaylar ile karşılaşıyorsunuz.

Hikaye ise Tsushima Adası'ndaki bir koyde sanrılar goren halkı bulmamız ile başlıyor. Onlardan bu sanrıların sebebinin Ikı Adası'nda peydahlanan Kartal adı verilen yeni bir grubun olduğunu oğreniyoruz. Zaten Tsushima'da olaylar karışıkken bir de bu akıl bulanma olaylarının adaya sıcramamasını isteyen Jin ise olayı kendi merkezinde cozmek icin İki Adasına doğru yola cıkıyor. Bu noktada ozellikle giriş sekansını cok beğendiğimi de belirtmem gerek. Hele ki oyunu gecen sene cıktığı donem bitirdiyseniz bu maceraya tekrar yeni bolgede geri donmek size cok iyi hissettiriyor ve oyunu ozlediğinizi anımsıyorsunuz.

Ikı Adasın'da tabi ki yan gorevler, kostum, bambu ya da yine ana oyundan hatırlayacağımız bazı dinamikler mevcut. Bu sefer tilki sevmek yerine Ikı Adası'nı mesken tutan kedi, maymun, geyik gibi hayvanlara flutumuz ile ezgiler calıyoruz. Bunun dışında atla saldırı, yeni atak stilleri gibi oynanış tarafında da bazı ufak yenilikler oyuna eklenmiş. Ana hikaye ise biraz once bahsettiğim Kartal grubunu ve liderini alaşağı etmek uzerine. Bu hikayenin Moğol akınlarına cok benzeyeceğini fark eden yapım ekibi hikaye icerisine farklı dinamikler de eklemiş. Bu dinamikler sayesinde Jin'in gecmişi hakkında yeni detaylar oğrendiğimiz gibi karakteri daha derinlemesine tanıma şansına sahip oluyoruz.

Bu noktada eleştireceğim en onemli nokta ana hikaye işleyişinin bana cok kısa geldiği. Tamam yan hikayeler ve ekstra gorevler ile Ikı Adası'nın keyfini cıkartıyorsunuz ama bu denli bir icerik icin ana hikaye kısmında daha farklı gorev işleyişleri beklerdim. Bu noktada hikaye kısmını bitirince "aa bu kadar mıydı ya" diye şaşırdığımı soylemem gerekiyor. Neyse ki karakter derinliğini oluşturan kısımlar sadece ana hikaye gorevleri ile sınırlandırılmamış. Kel alaka bile yaptığınız bir gorevde ya da yolda karşılaştığınız biriyle konuştuğunuzda bile karakter derinliğine renk katan bazı olaylar ile karşılaşabiliyorsunuz.

Ana oyunda olduğu gibi Ikı Adası hikayesinin de en buyuk avantajı grafikler ve atmosferde yatıyor. Bu ucsuz bucaksız ovalarda at koşturmak, en tepe noktaya cıkmak ya da gun batımına karşı flut calmak falan inanılmaz keyif veriyor. Zaten ana oyunun incelemesinde de grafikler başta olmak uzere oyunun sanat yonetiminin ne kadar başarılı olduğundan bahsetmiştik. Ikı Adası ile birlikte tum bu olguların uzerine artı birkac puan daha yazılmış.

Tabi oyunun bu surumu ile tamamen PS5 versiyonuna yukseltilmesi onemli değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Her ozel oyunda Dualsense over gibi olduk ama bu kontrolcunun oyunlara kattığı artıları saymamız gerekiyor. Hep dokunsal geri bildirim hem de uyarlanabilir tetikler konusunda cok iyi bir iş cıkartılmış. Bazı mini sekanslar dışında ok ve yay kullanmak bile oyunda cok keyifli bir hale gelmiş. Tetiklerin o baskısını, gerginliğini inanılmaz derecede hissediyorsunuz.

Geri bildirim tarafında ise karşılaştığınız her olayda bir titreşim ile karşılaşıyorsunuz. Ruzgar estiğinde, yuksek bir yerden atladığınızda ve kılıc mucadelelerinde titreşim olayı cok iyi ayarlanmış. Mesele soldan sert bir ruzgar estiğinde Dualsense soldan sağa doğru hafif sonerek titriyor. Ya da bir kedi sevdiğinizde onun hırıltısını parmaklarınızda hissediyorsunuz. Ustelik tum bu saydığım noktalar 3D ses ile birleşince ortaya cok iyi bir geri bildirim cıkmış. Sucker Punch PS5 teknolojilerine hem gorsel anlamda hem de geri bildirim konusunda iyi calışmış. Zaten kalite modunda 4K oynayabildiğiniz oyun performans modunda ise 60 FPS calışıyor ve bu şekilde oynayınca oyun yağ gibi akıp gidiyor arkadaşlar.

Sony neyse ki Save aktarma konusunda ufak bir yeniliğe gitmiş. Eski surumu indirmeden artık kayıt dosyalarınızı ister PS Plus sayesinde buluta, isterseniz de eski konsolunuzda USB depolama sayesinde alabiliyorsunuz. Bu sistem icin tum oyunlarda kullanılacak rahat bir işleyişe ihtiyac duyulduğu bir gercek. Ben sırf kayıtlarımı alabilmek icin ofise gidip PS4'u acmam ve dosyalarımı almam gerekti mesela. neyse ki gitmişken tum kayıtları depoladım cunku ilerde cıkacak olası bir oyunda tekrardan gel git yapmak istemiyorum

Sonuc olarak Ghost of Tsushima gelecek yeni guncellemeler, fotoğraf modu ve Efsaneler ile birlikte daha uzun bir sure oynayacağımız bir yapım olmuş. Eğer daha once bu maceraya adım atmadıysanız ve PS5 sahibiyseniz Ghost of Tsushima Director's Cut surumunu kesinlikle tavsiye ediyorum diyebilirim. Hali hazırda daha once PS4'te oyunu aldıysanız Ikı Adası genişlemesine ulaşmak icin ek paket ucreti ile tum bu iceriklere kavuşuyorsunuz. Ikı Adası hikayesi biraz kısa ama oyuna tekrar donmek ve bu atmosferi ciğerlerinize cekmek icin iyi bir fırsat sunuyor diyebilirim.