Ghostruner gectiğimiz yıl Ekim ayında cıkmış, hızlı aksiyonu, zorlayıcı bolumleri ve cyberpunk temelli dunyası ile ilgileri uzerine cekip, iyi yorumlar almayı başarmıştı. Geliştirici One More Level oyunun yeni nesil konsollar icin guncellemesini yayınladı. Ghostrunner ’ın Playstation 5 surumune neler eklenmiş, ne tur geliştirmeler var gibi soruları birlikte cevaplayalım.

Ghostrunner inceleme​Siber Kollu Ninja Suikastci​Ghostrunner gayet hızlı bir şekilde acılıyor. Hızlı ve temiz bir bicimde rakiplerini temizleyen ana karakterimizin, kotu adamların liderine ulaşma calışmasını izliyoruz. Orumcek Adam ’ın rakibi Doktor Ahtapot ’u andıran patron ile karşılaşan ana karakterimiz, karşısındaki rakibin kendisini biraz aştığını, acı bir bicimde fark ediyor.

Hikaye Ghostrunner adıyla tanınan Jack isimli ana karakterimizin tekrar uyanması ile bizim kontrolumuze geciyor. Kopan kolunun yerine sibernetik kol takılan Jack, kafasının icindeki gizemli sesin yonlendirmeleri ile harekete geciyor. Hikaye gayet ilginc, Kafamızın icindeki The Architect rehberliğinde atıldığımız macera boyunca hem kendi gecmişimiz hem de cevremizdeki dunya ile ilgili şeyler oğreniyoruz. Kendi icinde guzel surprizler de barındıran hikaye hakkında daha fazla ayrıntı vermeyeceğim ki keyfi kacmasın.

Mermilerden Hızlı Kılıc Darbeleri​Ghostrunner distopik cyberpunk evrende gecen, aşırı hızlı bir aksiyon oyunu. Elimizdeki kılıcımız ve sibernetik geliştirmeler ile keskinleştirilmiş hareketlerimiz ve kafamızın icinde yol gosteren sesten başka dostumuz yok. Zorlu parkurları tamamlayıp rakiplerimizi keserek Dharma Kulesi ’nin en ust katına ulaşmaya ve intikamımızı almaya calışıyoruz. Birinci kişi goruş acısından oynadığımız Ghostrunner ’da rakiplerimizi tek bir kılıc darbesi ile indirmek mumkun. Hem de saldırı yaptığımız acıya gore farklı kesikler atıp kanlı bir şekilde olmelerini izleyebiliyoruz. Ama bu durum sadece duşmanlar icin değil, bizim icin de gecerli. Alacağımız tek bir darbe bizi son kayıt noktasına dondurmeye yetiyor.

Oyun boyunca defalarca kez oluyoruz. İlk olumler bolgeyi tanıma, hangi duvarların koşmaya uygun olup olmadığını anlama ve duşmanın yerini tespit etme gibi sebeplerden normal karşılanıyor. Genellikle bir zaman ya da olum sayısı sınırı olmadığından kendi tempomuzda hareket edip bolumu tanımaya yarıyor bu olumler. Daha sonraki olumler ise duşmanları hangi sırayla oldureceğimizi, hangi mermiden nasıl kacıp, duşmanı kestikten sonra hangi yone hareket edeceğimizi belirlemek icin gercekleşiyor. Planlar tamamen hazır olduğunda ise aksiyona dalıyoruz. Ben en cok son kısımda oldum.

Ghostrunner hızlı bir oyun. Duvarlardan koşup ceşitli ekipmanları kullanarak mesafeleri aşıyor, duşmanın uzerine atlarken gelen mermiden kacmak icin havada yon değiştiriyor ve tek darbede işini bitirmeye calışıyoruz. Bunları bir kuleye tırmanırken yaptığımız icin, aşağı duşmenin bedeli de olum oluyor. Duşmanların arasına bam gum dalıp bir şekilde hepsini oldurdum diye sevinirken kendimizi aşağıda bulmamız sıkca başıma gelen bir durum. Bunun en buyuk sebebi ise gamepad ile oyunu oynamak oldu. Daha once oyunu PC uzerinden oynadığım icin, klavye mouse ikilisinin hassas kontrollerine sahip olmamak oyunu daha zor bir hale getirdi.

Rakipler oyuna basit silahlar ile başlıyor ve normal şartlarda ilk bolumler gayet hızlı bir şekilde bitirilebiliyor. Buna rağmen oyunu actığımda ilk bolumu gecmek icin 88 kere oldum. Bunların coğu duvardan rakibin uzerine atlayacağım diye aşağı duşmem ya da diğer duvara carpıp arkamdan vurulmam sonucu oldu. Silahlı duşmanların arasında kanca ile platform değiştirip hızlı bir şekilde oldurmek, bu sırada aşağı duşmemek kumanda ile cok zor geldi ama konsolda bu tarz oyunları oynamıyor olmamım da etkisi buyuk. Ama bunlar daha giriş bolumleri, ileriki seviyelerde kalkanlı rakipler ya da sadece belirli noktalardan hasar alan duşmanlar var. Sonraki bolumlerde ne kadar olduğumu soylemiyorum ama bu incelemenin beklediğimden daha uzun surede tamamlanmasının sebebi belli.

Bu kadar cok olup başa aldığımız bir oyunda insanın sinirleri bozulur gibi geliyor değil mi? Şaşırtıcı bir şekilde Ghostrunner ’da her olduğumde “BU DEFA OLACAK!” diyerek oyuna devam ettim. Oyun ozunde cok kolay değil, kontrollere alışkın olmadığımdan ekstra bir zorluk cekiyorum ama yine de kendisini oynatıyor. “Bu defa duşmana shuriken atarım, sol taraftan kacınıp kestikten sonra gelen mermiyi geri sektirip sağa atlarsam olur” gibi farklı taktikler deneyip başarılı olunca gelen keyif hissi cok buyuk. Tabi oyun “aferin şu kadar kere olup bitirdin” diye yuzunuze gerceği carpıyor ama yine de başarıyı hissediyorsunuz. Oyunda checkpoint noktaları bolca var ve genellikle olduğunuz yerin hemen başında başlıyorsunuz. Bu da guzel bir şey.

Genellikle Dharma Şehri ’nin ışıltılı tabelaları altında rakiplerimiz ile mucadele ediyoruz ama bazı bolumlerde Matrix ’i anımsatan siber uzay kısımları karşımıza cıkıyor. Bu kısımlar aksiyondan cok platform odaklı ve hikaye anlatımının onemli bir kısmı buralarda gercekleşiyor. Oyunun temposu bu bolumlerde bir miktar duşuyor ama cok da kotu değiller. “Az once cok yoruldunuz, biraz platform yapıp dinlenin” der gibi, ama hala zorlayıcı kısımlar.

Yeni Nesil Suikastci​Ghostrunner Playstation 5 konsolunda harika gozukuyor. Dharma Şehri ’nin ışıltılı goruntusu ve siber uzay bolumleri cok guzeller. 4K cozunurluk ve HDR desteğine sahip olan oyunda Ray Tracing ve 3D Audio desteği de bulunuyor. Playstation 5 uzerinden 4K ya da 120 fps arasında secim yapmak mumkun. DualSense ’in dokunsal geri bildirim ve uyarlanabilir tetik desteği de oyunda mevcut.

Oyunun orjinal kontrol şemasını cok beğenmedim, daha cok tetikler uzerine yoğunlaşmış ve alışması zor geldi. Neyse ki oyunda farklı kontrol şemaları var ve kendinize uygun şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Playstation 5 surumu DualSense icin ceşitli calışmalar da yapmış ama dokunsal geri bildirim ile bastığınız yeri hissetmek gibi buyuk şeyler beklemeyin. Death Stranding ya da Ghost of Tsushima seviyesine bir destek beklemiyorum aslında ama kılıc savurma ya da parkur kısımlarında biraz daha fazla olabilirmiş.

Bu oyunda bolca olduğumuzu soylemiştim. Checkpoint noktalarının cok olması ve neredeyse hic vakit kaybetmeden tekrar aksiyona donebilmek cok iyi bir ozellik. Playstation 5 ’in SSD ozelliği sayesinde yukleme sureleri neredeyse yok gibi. Her olduğumde yukleme surelerini beklemek zorunda kalsam oyunun butun zevkinin kacacağına eminim. Uzun yukleme surelerini gormezden geldiğim tek oyun ilk cıktığı donemde oynadığım Bloodborne olmuştu. YUkleme suresinin neredeyse olmaması buyuk bir artı.

Oyuna sonradan eklenen Assist Mode, Kill Run ve Wave Mode gibi ozellikler yeni nesil surumune dahil edilmiş. Boylelikle ortalama 8 saat suren (başarı seviyenize gore daha uzun ya da kısa olabilir) hikayeyi tamamladıktan sonra yapacak bir şeyler bulabiliyoruz. Ayrıca Photo Mode ile oyunu durdurup guzel resimleri cekmeniz de mumkun ama fazla ayrıntılı olmaması uzdu.

Sonuc​Ghostrunner yeni nesil konsolların gucunu arkasına alarak başarılı bir guncelleme almış. Sorunsuz bir performans sergileyen, PC kalitesini yakalamış gorselliği ve neredeyse hic yukleme suresi olmaması ile dikkat ceken, zor ama eğlenceli bir oyun. Kumanda ile oynamak benim icin oyunu olması gerekenden daha zor hale getirmiş gibi hissediyorum ama konsol oyuncuları icin bu bir problem olmayabilir.

Sonucta her oyuncu icin ideal bir oyun değil, ozellikle deneme yanılma yontemi ile surekli olmekten bıkacak bir oyuncuysanız bu oyunu kesinlikle onermiyorum. Harika grafikleri, atmosferi tamamlayan muzikleri, sorunsuz performansı ve doneminde cıkan diğer oyunlara oranla başarılı bir şekilde verdiği cyberpunk atmosferi ile sabırlı oyuncuların buyuk keyif alacağı bir oyun.

Ghostrunner ’ın yeni nesil guncellemesi hem Playstation 5 hem de Xbox Series konsollar icin cıkmış durumda. Sony ’nin konsollarında Playstation 4 surumunu de barındıran ikili paketin fiyatı 259 TL olarak belirlenmiş. Macerayı Xbox konsolunda tecrube etmek isteyen oyuncular ise oyunu 169 TL fiyat etiketi ile satın alabiliyor.