Ubisoft'un seri oyunlarından olan Far Cry'ın yeni oyunu sonunda cıkıyor. Far Cry 6 inceleme yazımızda oyunun genel dinamiklerine birlikte goz atıyoruz. Hayatımıza 2004 senesinde Crytek GmbH ile giren Far Cry serisi, geliştirici firmanın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Ubisoft bunyesinden ayrılarak, serinin tum haklarını Ubisoft ’a devretmiş ve kendi yoluna Crysis ile devam etmişti. Bu surecten sonra Ubisoft, elindeki en iyi markalardan biri olan Far Cry serisinin temellerini atmak icin kısa sureli bir boşluğa duşmuş ve ardından da kurdukları yeni ekip ile CryEngine tabanlı oyun motoru olan Dunia Engine ile Far Cry 2 ’yi 2008 senesinde piyasaya sunmuşlardı. Far Cry 2, bircok kesim tarafından ortalama bir not alarak yoluna devam etse de, coğu oyuncu icin hem iyi, hem kotu arasında geciş yapılan ve insanları kararsızlığa surukleyen bir yapım olarak kalmıştı.

Far Cry 6 inceleme​O donem ya da o nesil diyecek olursak; Reboot, Remake ve Remastered yapımlar pek revacta değildi. Haliyle reboot yapılmayan Far Cry serisi, kısmen Far Cry 3 ile reboot olmuş ve bir sonraki Far Cry ’ın temelleri Far Cry 3 ile atılmıştı. 2012 senesinde piyasadaki yerini alan Far Cry 3, bugun bile bircok oyuncu icin yılın en iyi FPS oyunlarından biri olmasının yanı sıra, en sağlam Far Cry oyunlarından biri olarak kabul edilmişti. Bir sonraki Far Cry oyununun temellerinin de bu oyuna gore atıldığını goze alacak olursak, serinin asıl reboot yapımı Far Cry 3 diyebiliriz. O gunden itibaren Far Cry serisi icin her şey değişti.

Bangkok yakınlarında korsan istilası altında olan bir tropik adada gecen Far Cry 3 ile ozune donen ve temelleri atılan seri, ardından iki sene sonra Himalayalar'da bulunan Kyrat adlı hayali bir ulkenin, ardından da Orta Amerika ’da Montana taraflarında bulunan Hope County adlı hayali bir eyalette karşımıza cıkmıştı. Bu sefer geldiğimiz yer ise Karayip adalarından baz alınan hayali bir ulke olan Yara ’da oyuna başlıyoruz.

El Presidente​Yapımda dikkatimizi ceken ilk şey ise bir onceki uc temel oyunda da olduğu gibi kotu karakterimiz oluyor. Yani oyundaki ismiyle “El Presidente" lakaplı Anton Castillo.

Castillo ’yu, Breaking Bad ve onun spin-off dizi olan Better Call Saul serisinde tanıdığımız Gustavo Fring yani Giancarlo Esposito canlandırıyor. Bu sefer Vaas Montenegro (Far Cry 3), Pagan Min (Far Cry 4) ve John “Father” Seed gibi sıfırdan yarattıkları ozgun karakter yerine Breaking Bad ve Better Call Saul ’dan tanıdığımız aktor olan Giancarlo Esposito ’yu kullanıyorlar. Zaten Far Cry 6 ’nın en cok dikkat ceken ve oyuncuları kendisine ceken yanı bu durum oluyor.

Eğer hatırlayacak olursanız; Call of Duty: Advanced Warfare ’da baş kotu karakter olarak oynayan Kevin Spacey ’in ardından Call of Duty: Infinite Warfare ’da da Game of Thrones ’ta tanıdığımız Kit Harington ’un oynatılması bazı kesimler tarafından da unlu oyuncuları kullanarak prim yapılıyor diye eleştirilmişti. Bu konuda henuz buna benzer bir yorum goremedim fakat benim kişisel duşunceme gore bir bakımdan onceki karakterlerin ozgunluğune gore hak versem de, bazı onemli oyuncuların karşımıza cıkması bence etkileyici olabiliyor. Hatta bu Karayiplerdeki Yara ’nın coğrafi ve kulturune gore, Esposito bence harika bir secim. Onun yerine başka bir tanınmamış aktor de kullanılabilirdi fakat bu etkiyi vermezdi.

Diktatorumuz Anton “El Presidente” Castillo, Yara ’da her şeyi tek bir rejimde uzerine toplamış, orduyu kendisine cekmiş, polisin etkisizleştirilmiş ya da itibarsızlaştırılmış bir rejimde, kendi kurallarına uyması icin yetiştirmeye calıştığı oğlu Diego ile karşımıza cıkıyor. Bu sefer oyunda sadece kotu karakterlere odaklanılmamış durumda. Yani Far Cry 4 ve 5 ’te bir FPS oyuncusu olarak goreve başlıyorduk fakat biz kimdik, neydik tam olarak belli değildi. Kısaca geciyorduk. Far Cry 6 ’da ise ara sahnelerde ana karakterimiz olan Dani ’yi bol bol goruyoruz ve onun diyaloglarını, tavır ve hareketlerini, diğer karakterlerle olan etkileşimlerine bir oyunda olması gerektiği gibi bol bol şahit oluyoruz.

Dani​Oyuna başlarken sadece kadın ya da erkek Dani olarak iki karakter secimi yapmamız mumkun. Ben o an erkek karakter secimini yaptım fakat genel olarak oyun kadın karakter uzerine kurulu. Hatta seride yonettiğimiz ilk kadın Dani. Secimlerde kimi sectiğimiz, bizi pek olumsuz bir şekilde etkilemiyor fakat size kadın karakter secimini yapmanızı oneririm. Ayrıca oyunun ilk tanıtım fragmanında ve Far Cry 6 ’ya giriş introsunda gorduğumuz Nisa Gunduz adlı Turk kokenli Kanadalı aktor, Dani Rojas ’a sesiyle hayat veriyor.

Şunu da detaylandırarak gecmek istemiyorum: Oyunda sadece kadın ve erkek secimi var. Bir onceki oyundaki gibi sac, sakal, goz, burun yani kısaca yuz hattı gibi secimler yapabilmeniz mumkun değil. Size sunulan iki karakter var. Ya erkek Dani ’siniz ya da kadın Dani… Bir nevi bizdeki Deniz isminin hem kadın ve erkekte kullanılması gibi. Onu da elinizdeki kimliği okurken belirliyorsunuz. Kadın ya da erkek karakter secimi yaptıktan sonra sectiğiniz karakter ana sahnede goruluyor ve oyuna başlıyorsunuz. Kuba olaylarından esinlenen yapımda, bu durum başta reddedilse de bu diktatorluk uzerine kurulu olacağı tahmin edilse de, ilk başta reddedilmişti ve ardından da oyunun senaristi Navid Khavari, oyunun politik olacağını ima eden acıklamalarda bulunmuştu. Ubisoft Blog uzerinde yaptığı acıklamada ise acık ve net bir şekilde: “Bizim Hikayemiz Politik” diyerek son noktayı koymuştu.

Oğlu Diego ’ya bile kendi duşuncelerini zorla dayatan bir baskıcı baba olarak karşımıza cıkan Castillo, hepsinin ustune uzerinde bulunduğu tek adam yetkisi ve rejimi ile Yara ’da, faşizmin yukselmesine yol acan tum koşulları, emperyalizmin maliyetleri, zorla calıştırma, baskıcılık, adaletsizlik, medyanın tek bir elde Yaravision uzerine kurulu olması, sansurler ve diğer ulkelere gidişatın zorlaşması, ağız vize uygulamaları, ozgur ve adil secimlere duyulan ihtiyac, LGBT hakları, cinsiyetcilik, oyundaki Yara pezosunun diğer para birimleri karşısındaki değersizliği yani bir ulkede olmaması gereken tum kotu koşulları bize sunuyor. Zaten tum bu baskıların sonucunda da bu isyanlar ortaya cıkıyor. Hatta bu isyanlar, modern bir devrimi de gozler onune seriyor. Benzer durumlar gunumuzde ve benzer bolgelerde yaşansa olabilecek her turlu detayı sadece duşunmekle kalmamışlar, bizzat oralara giderek gercek gerillalar ile konuşarak, yaşayarak oğrenip oyuna aktarmışlar. Yani bu yapım, bir devrimi merkeze alan ve bunun etrafında senaryoyu yaşayarak oğrendiğimiz bir hikÂyeyi bize sunmakta.

Yara Adası​Yara ’nın zehirlenmiş politik bolgesinde, Libertad adlı gerilla orgutune dahil olan Dani Rojas ile savaşa başlıyoruz. Bu karmaşıklıklar icerisinde de bircok derin olayların icinde kendimizi buluyoruz. Far Cry 3 ’teki gibi tatile gelen bir karakteri, Far Cry 4 ’te turist gibi memleketine geri donen birini ya da Far Cry 5 ’te bolgeye iniş yapan polis memuruna kıyasla bu sefer oranın yerlisi ve oranın gercek vatandaşı olan bir karakteri canlandırıyoruz. Her şey tam da ic savaşın icerisinde başlıyor.

Tum rejimi elinde bulunduran Castillo, babadan oğula bir sistem ile oğlu Diego ’yu başa getirme cabaları ile ulke capında buyuk bir isyan başlamasına sebep oluyor. Hatta az onceki satırlarda bahsettiğim ağır koşulların fitilini ateşleyen sebepler de bu oluyor. Tum bunlar yetmezmiş gibi Castillo ’nun kimyasal silah olarak adlandıracağımız Viviro ’su var. Zararlı kimyasallar ve genetiğinde oynanmış tutun bitkilerinden elde edilen bu urun, başlangıcta kanseri tedavi eden bir ilactır fakat sonradan ise bu bir silaha donuşuyor. Az once bahsettiğim senarist Navid Khavari ’de kanseri yenmiş biri olarak bu senaryoyu kendi hayatından, oyunun hayatına aktardığını duşunmekte pek yanılmış olamayız.

Yine bu Viviro, Vaas ’ın zararlı otlarına ve John Seed ’in kendine tapınmaları Eden's Gate tarikatı uzerinde kullandığı bitkisel ilaca cok benziyor. Neden surekli eski oyunlardan ornek veriyorum diye soracak olursanız eğer; aynılar… İsimler farklı. İşleyiş aynı. Hatta bir Viviro tutunu yetiştirilen yere baskın duzenliyoruz ve Far Cry 3 ’teki Vaas ’ın zararlı otlarını yaktığımız bolum ile aynı. Aşağıdaki gorselde bunu gorebilirsiniz.

Tum bu deneyimlerin yanı sıra geliştirici ekip icinde akademisyenlerden oluşan bir kadro da mevcut. Tarihciler, coğrafyacılar ve siyaset bilimciler olmak uzere işlenecek konular hakkında veri toplayarak daha iyi işlenmiş. 1950 ’lerden sonra Kuba, Dominik Cumhuriyeti, Peru, Kolombiya ve Nikaragua gibi sosyalist yerlerden de oldukca fazla ilham alınan ozellikler oyuna eklenmiş. Şimdi bir gorevden ornek vermek istesem her goruşte insan olduğu icin haber değerinde yazı yazsam bile rahatsız edici olabileceğini duşunduğumden dolayı es geciyorum. Hepsinden de ote al gotur, cal kap gibi basit ana gorevler dışındaki her gorev de ciddi spoiler icerebilecek tarzda onemli. Bu yuzden bu kısımları, oyunu oynarken kafanızda sizlerin kurgulaması gerekiyor.

Far Cry 6: Harita​Oyundaki harita o kadar geniş ki yapılacak bircok şeyiniz olsa bile bazı bolgelerin resmen sadece oluşturulmak icin oluşturulmuş olması gozlerden kacmıyor. Uzgunum ama şurada burada farklı bir şey gorurum umuduyla gittiğim yerlerde, The Sims oynar gibi haritaya eklenmiş benzer binalar, objeler var. Soğuk Savaş donemine gonderme Easter Egg ’ler bulurum umidine kapıldım. Hatta ilk ben bulur, bu incelemede sunarım dedim ama… bulamadım. Belki vardır, bilemem. Demem şu ki; pek araştırma yapasınız gelmiyor. Yine de bolgeleri keşfetme istediğiniz gelebilir.

Yine de bu dediklerim sizi kotu duşunmeye itmesin. Yara ’da keşfedilecek daha guzel ve onemli yerler var. Hatta bir şehrimiz bile var.

Yine tum bunlara rağmen oyunda eleştirilecek kısımlar da fazla. Yani “The Original Ubisoft Game” olarak icimden gecirdiğim bir hissiyatla, sanki farklı bir mod ile haritası değişmiş bir Far Cry oynar gibi her zamanki sıkıcı Ubisoft oyunlarında gorduğumuz benzer ve kendini tekrar eden olaylara geri donduk. Ubisoft seni seviyorum ve haklı olarak da eleştiriyorum. Lutfen, yalvarırım şu işten vazgec. Radyo kulelerini oyundan kaldırman sana buyuk bir saygı kazandırdı fakat boyle bir senaryoya sahip oyunda, tum ozeni gosterdiğin gibi oynanışa ve gorevlere de gereken ozeni goster. Diğer oyunlarda yaptığımız benzer işleri sunma. Hatta gerekiyorsa sun ama kısa tut. Yine kamyon calmalar, ordan oraya goturmeler, ufak caplı diğer hırsızlıklar ya da suikastler… Mafia III ’teki mekan basmalar kadar sıkıcı olmasa da bazen cidden insana boşa vakit kaybı gibi hissettiriyor.

Far Cry 6 Craft Sistemi​Oyundaki Craft sistemi hemen hemen diğer Far Cry oyunları ile aynı duzeyde ve aynı kalmasını gayet tutumlu buluyorum. Her ne kadar coğumuz Far Cry 3 ’ten beri bu serinin craft sistemine aşina olsa da, oyunun ilk gorevleri tamamen bunu oğretmeye dayalı ana senaryodan oluşan hikayeye sahip. Eğitim talimi yaparcasına değil fakat oynadıkca oğretilen bir sistem soz konusu. Bu da yerinde bir karar. Oyunda “Amigo” kısmı yer alıyor. Bunda ise amigolarımızı yani sadık dost olarak sectiğimiz hayvanlarımızı yonetebiliyoruz. Far Cry: Primal ’da kendimize ait sectiğimiz hayvanlar gibi…

Bu amigolara zamanla ana hikayede ilerledikce sahip oluyoruz. Mesela Guapo adlı timsahımız tamamen bizimle dolaşıyor ve duşmanlara saldırıyor, isteğimize gore de onların silahlarını bir kopek gibi ağzıyla taşıyarak bize getiriyor. Timsah, hem karada ve hem de suda yaşayan bir hayvan olduğu icin suya giremediğimiz zamanlarda onu oraya yonlendirebiliyoruz. Bunun gibi Chorizo, Chicharron, Boom Boom adlı gibi kopek, horoz, timsah ya da diğer hayvanlardan oluşan bircok amigolarımız bulunmakta. Dediğim gibi bunları hikayede ilerledikce ve zaman zaman da rast geldikce amigonuz yapabiliyorsunuz.

Oyundaki silahlar, atladığınız levellara gore acılmakta ve Yara pezosu ile satın alabilmeniz secenekleriyle mevcut. Silahlar uzerine pek takılmadım. Genel olarak benzer modifikasyonlar ve silahlar oyunda yer alıyor. Tum bunların dışında da bazı silahlar cevreden toplanan eşyalar ile yapılmış durumda. Mesala Vivido biomedical bir laboratuvara baskın yapacağınız zaman cevreden toplanmış pet şişe, damacana gibi atıklardan yapılmış gaz maskeleriyle sadece gorsel olarak farklı gelen silahlar mevcut fakat işleyiş aynı. Tabii gercek gaz maskesiyle, atığın yeri aynı olmaz fakat oyun icerisinde diğer oyunların başlarındaki gibi aynılar.

Silahlar konusundaki en buyuk favorilerimden biri de Supramo…​Oyunun tanıtım videolarında defalarca gorduğumuz Supramolar ile tek kişilik ordu hissiyatına kapılıyorsunuz. Bir baskında tek başınıza bir yere kadar mucadele edebilirsiniz ancak Supramolar, sectiğiniz ozelliklere gore bir anda her şeyi sizin lehinize cevirebiliyor. Sonucta bir diktatorluk yonetimi ve doğal olarak askeri darbe yapılmışcasına tanklarla, ucaklarla ve helikopterlerle cevrede dolaşıyorlar. Boyle bir durumda Supramo ’yu devreye soktuğunuz an hepsini bir anda yok etmeniz mumkun olabiliyor.

Supramo sadece roket atarlılığıyla da ozgu değil, diğer modlara gore EMP ozelliği de var. Bununla birlikte cevredeki her duşmanın silahlarını kitleme, tankları durdurma, kitlenen helikopterin bir anda duşmesi gibi işe yarar imkanlar sunuyor. Supramo konusu gayet başarılı ve super olmuş. Ne yazık ki hemen “bam gum saldır” modunda da kullanamıyorsunuz. Bunun icin belli anlar var. İşte o zaman kullanabiliyorsunuz. Bu konu icin bile ayrı inceleme yazılabilir. Bu denli onemli bir arac.

Arabalar​Far Cry 6 incelemesi yapıp da araclara değinmemek olmaz. Araclar konusunda, Kuba temalı filmlerde ve belgesellerde gorduğumuz Fidel Castro ’nun donemini anlatan Chevrolet, Ford, Pontiac, Buick, Dodge, Studebaker ve Plymouth gibi klasiklerle başbaşayız. Bu da cok keyifli bir arac surme deneyimi sunuyor. Ben yine Vice City ’deki Oceanic adlı aracı surme keyfiyle surdum. Bir diğer ozellik ise silah secim menusunden arac cağırma ozelliği oluyor. Modifikasyonla kendi zevkimize gore tasarladığımız aracları, bizim gerilla grubundaki elamanlar, araclara ihtiyacımız olduğu anda tek tuş ile bize getirebiliyorlar. Yani arac cağırma ozelliği de mevcut. Diğer oyunlarda arac bulmak icin oradan oraya koşar, zıplar, atlar giderdim. Bu da bazen can sıkıcı oluyordu. Bu sefer ise lak diye araclarımızı cağırabiliyoruz fakat şu da gercek ki kurallara saygılılar. Hem de boyle bir ortamda. Araba yolu dışında aracınızı alamazsınız.

Oyunda at surme de ust safhada. Far Cry Primal ’da donemine gore bircok hayvanı binek hayvanı yaparak surmuştuk. Bu sefer ise bir Assassin ’s Creed ya da Red Dead Redemption edasında at suruyoruz. Atlar gercekten de iş goruyor. Adanın zorlu kanyonlarına ve dağlarına tırmanırken atlar bize lazım oluyor. Atlar sanki Assassin ’s Creed Oddysey ’den bizzat konulma gibi gibi bunun da bir onemi yok. Yeni bir modelleme zaman kaybından başka da bir şey olmazdı zaten.

Oyunda ilk kez bir şehir var. Fragmanlarda anlı şanlı gosterilen bir şehir. Oyunun başında kısa bir şekilde burayı goruyoruz ve sonlarına doğru oradaki sarayında yaşayan diktatorumuze ulaşmak icin şehre adım atıyoruz. Bunun dışında her şey adada geciyor. Kamp alanınızda aldığınız bir ucak ya da helikopter ile Esperance adlı bu şehir bolgesine gidebilirsiniz. Sakın ola ki ilk Crysis sonrası ortaya cıkan New York gibi bir beklentiye girmeyin. Şehri ilk gorduğumde ne guzel grafikleri var demiştik fakat o hissiyatı yaşamadım. Sanki yine grafikler downgrade edilmişti. Son olarak kamp alanından da bahsedeyim ve oynanışa dair aktaracağım temel bilgileri sonlandırayım.

Kamp alanı oldukca geniş. Red Dead Redemption 2 ’deki Dutch ’ın yani hepimizin kamp alanındaki gibi diktator Castillo ’dan uzak ve gizli bir alanda kurulmuş kamp alanımız var. Burada ise gerilla takımımız ile bir takım insani işler yapılıyor. Bir grup yemek ile meşgul, diğer grup kıyafetlerle, bir diğer grup ise silahlarla. Cevrede topladığımız bazı otları ya da etleri isteğe gore yemek yapılan tarafa bağışlamamız da mumkun. Bu konu Red Dead ’deki gibi kayıt altına tutulmuyor ya da ben goremedim fakat kişisel level konusunda ilerlemeler sağlıyor. Zorlu bir gorevi tamamladığınızda cevredekiler size saygınlıklarını sunuyorlar ya da kutlamalar yapıyorlar.

Far Cry 6 hakkında acıklanabilecek hemen hemen her şeyi acıkladığımı umuyorum fakat şunu kesin ve net soylemem gerekir ki oyun Far Cry 4 ile Far Cry 5 edasında bir yapım. Satın alınıp oynanmaya değer ama cok onemli mi? Herkesin Online yapımlara odaklandığı ve Story moda sahip oyunlarda sıkıntı cektiğimiz şu donemde Far Cry 6 bana cok iyi geldi. Bazı gorevler kendini tekrarlasa da, ben bunu onceki oyunlarda da oynadım, bir nevi şehri modlamışlar gibi hissiyata soksa da, size vaat ettiğini sunuyor.

Bu arada oyunu PC surumunde oynadım. Optimizasyon olarak da gercekten cok ama cok başarılı. Ubisoft denince aklıma optimizasyon sorunlu oyunları gelirdi. HD Texture paketi yuklememe rağmen, her şeyi ust seviyeye almama rağmen hicbir takılma yaşamadım. Sistemimin son derece harika olduğunu soyleyemem. Ortalama ustu bir gaming laptop ile oynadım fakat her şeye rağmen tamamen optimize olmuş bir oyun Oyunun diğer mod tarafını ne yazık deneyimleme fırsatına erişemedim, cunku oyunun inceleme surumunu oynadığım icin o moda girmeye calıştığımda “Oyun henuz piyasada değildir” gibi bir uyarı yazısı aldım. O yuzden bu kısımları pas gectim. Kamp alanındaki kotu karakterleri oynayamamız gibi.

Son olarak dediğim gibi sağlam bir Far Cry hayranıysanız ve yakın zamanda cıkacak olan Call of Duty: Vanguard, Battlefield 2042, Crysis Remastered Trilogy gibi yapımlar dışında da FPS oyunu sıkıntısı cekiyorsanız, bence oyunu direk alın.

Far Cry 6 Sistem Gereksinimleri​Minimum sistem gereksinimi (30fps)​ OS: Windows 10 İşlemci: AMD Ryzen 3 1200 @ 3. Ghz ya da Intel Core i5-4460 @ 3.1 Ghz Hafıza: 8 GB Ekran Kartı: AMD RX 460 (4 GB) ya da NVIDIA GeForce GTX 960 (4 GB) Disk Alanı: 60 GB Onerilen sistem gereksinimi (60fps)​ OS: Windows 10 (64-bit versions) İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X @ 3.8 Ghz ya da Intel Core i7-7700 @ 3.6 Ghz Hafıza: 16 GB (Dual-channel mode) Ekran Kartı: AMD RX Vega 64 (8 GB) ya da NVIDIA GeForce GTX 1080 (8 GB) Disk Alanı: 60 GB