2019 yılında iOS ve mac surumleri ile karşımıza cıkan Lego Builder's Journey bu sefer PC ve Nintendo Switch surumleri ile karşımıza cıktı. Ben de bir suredir oyunun PC surumunu deniyorum. Bu incelemede oyunun dinamiklerine de yer vereceğim ama daha cok RTX (Işın izleme) ve DLSS ozelliklerinden bahsetmek istiyorum. Cunku Lego Builder's Journey'ın PC surumu bu teknolojiler icin adeta bicilmiş kaftan olmuş ve her iki teknolojiyi de cok yerinde kullanıyor diyebilirim.
Lego Builder's Journey incelemeTabi bu konuya gecmeden once kısaca oyunun genel dinamiklerinden bahsetmek istiyorum. Lego Builder's Journey adından da anlaşılabileceği gibi tamamen Lego parcalarından oluşan bir dunyayı karşımıza getiriyor. Oyunun temel oynanış dinamiklerinde bulmaca oğelerinin ve Lego parcalarının yeri buyuk olsa da alt metinde bir cocuk ebeveyn ilişkisinin yatırıldığını da goruyoruz. Karşımıza cıkan bulmacaları cozdukce bu ilişkinin ufak ufak detaylarını goruyor ve calışmak zorunda olan bir ebeveyn ile onun peşinden giden bir cocuğun hikayesi anlatılıyor aslında.
Tabi bu hikaye boyunca bolumler halinde ilerleyen bir bulmaca sistemine yer verilmiş. Toplamda 35 farklı goreve yer verilmiş. Oynanış hızınıza gore 3-4 saat icerisinde bitirmek mumkun. Bulmaca dinamikleri tabi ki Lego parcalarını birleştirme ve coğu zaman da bunu yaparak karakterimizi hedefe doğru ilerletme uzerine kurulu. İlk etapta birkac Lego parcasını birleştirerek başladığımız bu macera ilerleyen aşamalarda daha da komplike bir hale geliyor. İşin icine zamana gore parcaları dizdiğiniz ya da renge gore bir ahenk yakalamaya calıştığınız bulmacalar ekleniyor.
Yine de her şeye rağmen Lego mantığının o basit yapısından vaz gecilmemiş. Arada uğraştığınız, parcaların uyumunu bulmaya calıştığınız bolumler oluyor ama en baba bulmaca bile sizi cok fazla uğraştırma uzerine kurulmamış. Parcaları birleştiriyor ve yolunuza devam etmeye calışıyorsunuz.
Oyunun dunyası tamamen Lego parcalarından oluşsa da bunu bir kalıba sokmamışlar. Yani ufak evler, fabrikalar ile karşılaşıyorsunuz. yeri geldiğinde de akan suların lego parcaları gibi dalga dalga aktığına şahit oluyorsunuz. Hatta bataklık temalı bolumler bile var ve tum bu ufak bolumler Lego parcalarının o ahengini bozmamış. Bu parcaların yerleşimi, sizin olaya mudahil olmanız ve oyunun grafik yapısı ile birlikte ortaya guzel ve naif bir iş cıkmış diyebilirim.
Oynanış ise yine oyunun genel mantığı gibi basit tutulmuş. Coğu zaman sadece farenin sağ ve sol tıkı ile işi bitiriyorsunuz. Sağ tık kamerayı belli olculerde ceviriyor sol tık ise lego parcalarını alma ve onları yerleştirme gorevi ustleniyor. Lego parcalarını almak icin bir kere tıklıyorsunuz, tekrar tıkladığınızda ise tuttuğunuz lego parcasını cevirmeniz sağlanmış. yerleştirmek ya da boş bir alana bırakmak icin ise tuşa basılı tutmanız gerekiyor. Genelde işleyiş tıkırında gidiyor ama bazı anlarda lego parcasını tam istediğiniz şekilde kullanamıyorsunuz. Dar kısımlarda kayıyor, yuvasına oturmuyor ama bu durum dediğim gibi her zaman yaşanan bir aksaklık değil.
Gelelim oyunun teknik detaylarına. Daha once Işın izleme ve DLSS konusunda cok detaylı ve farklı iceriklere imza attık ama oyunun bu detaylarına ve teknolojileri kullanım performansına gecmeden once kısaca Işın İzleme ve DLSS nedir konularına değinelim.
RTX / Işın İzleme nedir?Işın İzleme teknolojilerinde cok fazla alt detay bulunuyor ama basit bir şekilde ozetlemek gerekirse artık belirlenen ışık kaynağına gore bu kaynağın oyun alanına nasıl yansıtılacağının gosterilmesi diyebiliriz. Eskiden ışık kaynağının tum yansımaları el ile tasarlanırdı fakat RTX teknolojisi ile artık bu işlem otomatik olarak yapıldığı gibi cok daha gercekci sonuclar veriyor. Işık kaynağı belirleniyor geriye kalan işlemleri ve yansımaları ise Işın İzleme (RTX) teknolojisinin dinamik bir şekilde yaptığını goruyoruz.
Yeni nesil da bel kemiğini oluşturan Işın İzleme teknolojisi, teknik detayların yanı sıra daha doğal ve gercekci gorunumlu oyunları karşımıza cıkarıyor diyebiliriz.
DLSS nedir?Deep Learning Super Sampling (Derinlemesine Oğrenme ve Super Ornekleme) ifadesinin kısaltması olan DLSS teknolojisi ise yapay zeka kullanımı ile daha iyi frame oranlarına ulaşmamızı sağlıyor diyebiliriz. Kısaca ozetleyecek olursak, yapay zeka kullanımı ile birlikte ekran kartına guc binmesini engelleyen bu sistem boylelikle daha iyi sonuclar elde etmemize de kapı aralamış oluyor.
Daha once Anti Allising gibi teknolojiler ile birlikte koşe yumuşatma gibi ozelliklere kavuşuyorduk. Bu gibi ozellikleri actığımızda ise ekran kartına binen gucun yukseldiğini, doğal olarak FPS değerinin de duştuğunu goruyorduk. Nvidia'nın DLSS teknolojisi ise koşe yumuşatma işlemini ve netliği dinamik bir şekilde gercekleştiriyor. Bu sayede ekran kartına binen guc azaldığı icin hem bu ozelliklere daha iyi bir şekilde kavuşuyor hem de daha yuksek FPS değerlerine ulaşabiliyoruz.
Lego Builder's Journey'ın PC surumu Işın izleme ozellikleri ile birlikte keyifli bir bulmaca oyunu olmasının yanı sıra adeta bir teknik demo gibi işliyor. Oyundaki ışıklandırmalar, golgelendirmeler cok iyi bir şekilde kullanılmış. RTX actığınızda ise bu farklı daha net bir şekilde gorebiliyorsunuz. Cunku RTX tarafında sadece ışın izlemeli yansımalar değil aynı zamanda ortam aydınlatma, golgelendirme gibi teknolojiler de kullanılmış. Tum bu grafiksel detayları oyunun ayarlar kısmında gorebiliyor ve dilediğinize mudahale edebiliyorsunuz. Eğer RTX bir kartınız varsa oyunu kesinlikle bu şekilde oynamanız gerektiğini soylemeliyim. Ozellikle kapalı alanlarda kullanılan detaylar gercekten de cok hoş olmuş.
DLSS tarafına geldiğimizde ise beni oldukca şaşırtan detaylar ile karşılaştığımı soyleyebilirim. Daha once Death Stranding başta olmak uzere DLSS destekli bircok oyunu test etme şansım olmuştu. Bu oyunlarda bu teknolojinin sunduğu performan artısından da bahsetmiştim. Lego Builder's Journey ise bu konuda cok daha buyuk bir fark ile karşıma cıktı. Performans moduna aldığınızda neredeyse 50 - 60 FPS farkı oluştuğunu bile gorebiliyorsunuz. Tabi bu aradaki fark kullandığınız sisteme gore de değişecektir. Ben oyunu Intel I9 9900K ve NVidia GeForce RTX 3080 model ekran kartında test ettim.
DLSS icin kapalı, otomatik, dengeli, performans ve kalite olarak dort farklı ayar seceneğine yer verilmiş. Oyun DLSS kapalı, RTX dahil tum ayarlar acıkken 70 FPS civarında seyrediyor. Aynı bolumde DLSS ayarını performans moduna aldığınızda ise oyunun kare saniye oranı tam 130 civarına fırlıyor. gercekten ilk test ettiğimde inanamadım, bolume ve o bolumdeki RTX yukune gore bu oran değişse de genelde en fazla 4-5 FPS fark ettiğini goruyorsunuz. Mesela aynı bolumde DLSS ayarını Kalite olarak secerseniz oyunun FPS değeri 100 civarında seyrediyor. Yani en yuksek DLSS ayarında bile 30 - 35 FPS'lik bir fark oluştuğunu goruyoruz. Dengeli olarak ayarladığınızda ise ikisinin ortası yani 110 - 115 FPS civarlarında seyrediyor.
Sonuc olarak Lego Builder's Journey ufak ama oynaması keyifli bir oyun. Kafa dağıtmak icin cok yormayacak bir bulmaca oyunu arıyorsanız denemenizi tavsiye ediyorum. En azından şimdi olmasa da indirim donemlerinde kovalayacağınız bir oyun olabilir. Diğer taraftan RTX destekli bir kartınız varsa Işın izleme ozellikleri ve ozellikle DLSS performansını gormek icin de goz atabilirsiniz.
Lego Builder's Journey inceleme
Oyun İncelemeleri0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Oyun İncelemeleri
- Lego Builder's Journey inceleme
-
12-09-2022, 17:16:59